ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Googlen kartat täynnä virheitä

Hocus Pocus -laiva

Jätkäsaarenlaiturissa Helsingissä seisoo Hocus Pocus -niminen ravintolalaiva. Koska laivat ovat kovin kiehtovia kapistuksia, googletin saadakseni lisätietoa mistä se on siihen ilmestynyt. Muistan sen joskus aiemminkin Helsingissä nähneeni, ja Helsinki oli merkitty laivan perään kotipaikaksikin. Laitoin siis hakuun ”hocus pocus” lainausmerkeissä ja lisäksi ”helsinki” ilman, kuten kuvasta alla näkee. Tällä oli tarkoituksenani kaventaa hakutuloksia, koska arvelin hocuksen ja pocuksen olevan kovin yleisiä osumia muutenkin kuin kyseisen laivan yhteydessä.

Kuvakaappaus hakutuloksesta on alla. Ensimmäiseksi ihmetyttää, miksi Google tarjoaa karttahakua Hocus Interiors Pocus Oy -nimiseen firmaan. Eikö noiden lainausmerkkien juuri pitäisi sulkea tuollaiset tulokset pois? Mitä virkaa lainausmerkeillä hauissa on, jos Google ei niitä noudata?

Google Hocus Pocus
Google-haku: ”hocus pocus” helsinki.

Koska kartta kuitenkin sattumalta sattui olemaan siltä alueelta, jossa kyseinen laivakin tällä hetkellä on, klikkasin sen auki. Olen aikaisemminkin huomannut Googlen karttojen olevan suhteellisen epätarkkoja, mutta nyt vasta tulin katsoneeksi, kuinka paljon epätarkkuuksia niissä on.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy siihen, että Google väittää Hietalahtea Lauttasaarenseläksi. Tuo tuskin hankaloittaa useimpien kartankäyttäjien elämää, vaikka virhe onkin. Mutta kävellen liikkujan ei selvästikään kannata luottaa Googlen karttoihin. Saattaisi jäädä vaikkapa Ruoholahdessa kanavanäkymät katsomatta, kun kartan mukaan sieltä ei pääse kanavanrantaa pitkin Hietalahden suuntaan.

Kelasin karttaa vielä kotikulmilleni Munkkisaareen, ja katsoin miltä siellä näyttää. Se nyt ehkä on anteeksiannettavaa, ettei Google tiedä vielä rakenteilla olevan Eiranrannan kävelyreittejä. Mutta Google väittää, että Hernesaarenkadulta pääsisi kulkemaan suoraan Speranskintielle, vaikka todellisuudessa välissä on ratakuilu. Ja vielä selkeämpänä virheenä Google väittää, että Tehtaankatu olisi länsipäästään nimeltään Telakkakatu.

Google-kartta Munkkisaaresta
Munkkisaaren ja Eiran kulmia Google-kartalla.

Tietääpähän ainakin, ettei tuntemattomassa kaupungissa liikkuessaan kannata luottaa liikaa Googlen karttoihin. Jos virheitä löytyy pieneltä alueelta pikaisesti katsomalla noin paljon, niin varmasti niitä on muuallakin. Varmaan Google-karttakin on parempi kuin ei karttaa ollenkaan, mutta kannattaa silti viimeistään paikan päällä pyrkiä hankkimaan käteensä parempi kartta. Toisaalta, jos on matkoilla eikä ole kiire, niin voihan eksyminenkin olla ihan kivaa.

Löytyi siitä laivastakin sitten jotakin tietoa. Kyseessä on entinen saaristolautta M/S Kumlinge, joka ennen ravintolalaivauraansa on palvellut myös hydrografisena mittaustukialuksena nimellä Sextant.

Valokuvassa Hocus Pocus -laiva Helsingin Länsisatamassa. Otin kuvan 15.5.2008.