ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Itä- ja länsisuomalaiset eri porukkaa

Volgan mutka

Juuri kun ehdin kirjoittaa puukoista ja kalakukoista, kertoo Hesari, että puukko- ja kalakukkoheimot ovat geneettisestikin eri porukkaa. Idästä Suomeen on tullut suomalaisugrilaista väkeä Uralin tienoilta ja ehkä sieltä kuuluisasta Volgan mutkastakin. Myöhemmin Ruotsista ja Baltiasta saapuneet asukit ovat sitten jääneet läntiseen Suomeen.

Sodat, taudit ja nälänhädät niittivät väkeä muinaisessa Suomessa. Niinpä saattoi joskus käydä, etenkin idässä, ettei kylään jäänyt montaa perhettä eloon ja jatkamaan geenejään. Tätä kutsutaan geneettiseksi pullonkaulaksi. Ilmeisesti suomalaisugrilaiset geenit selvisivät kuitenkin paremmin Savon ankarissa olosuhteissa. Lännessä vallitsevat eteläiset ja skandinaaviset piirteet.

Länsisuomalaisia voi siis pitää puoliruotsalaisina. Idässä taas on yhä suomalaisugrilaista alkuvoimaa.

Geneettinen jako ei ilmeisesti kuitenkaan täysin mene murrerajojen mukaan. Paitsi Itä-Suomi, on Hesarin mukaan myös Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi kun asutettu Savosta käsin. Pohjois-Pohjanmaan ja Peräpohjolan murteet ovat kuitenkin läntisiä. Ja Lappi nyt ei edes ole Suomea kuin hallinnollisten yhteensattumien takia.

Kuvassa Volgan mutka. Otin kuvan Studenetsissä (Tatarstanissa, Kazania vastapäätä) viime kesän reissulla 13.6.2007.

Maantieteilijän matkakuvat