AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Itä- ja länsisuomalaiset eri porukkaa

13.5.2008 klo 12.37 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit,

Volgan mutka

Juuri kun ehdin kirjoittaa puukoista ja kalakukoista, kertoo Hesari, että puukko- ja kalakukkoheimot ovat geneettisestikin eri porukkaa. Idästä Suomeen on tullut suomalaisugrilaista väkeä Uralin tienoilta ja ehkä sieltä kuuluisasta Volgan mutkastakin. Myöhemmin Ruotsista ja Baltiasta saapuneet asukit ovat sitten jääneet läntiseen Suomeen.

Sodat, taudit ja nälänhädät niittivät väkeä muinaisessa Suomessa. Niinpä saattoi joskus käydä, etenkin idässä, ettei kylään jäänyt montaa perhettä eloon ja jatkamaan geenejään. Tätä kutsutaan geneettiseksi pullonkaulaksi. Ilmeisesti suomalaisugrilaiset geenit selvisivät kuitenkin paremmin Savon ankarissa olosuhteissa. Lännessä vallitsevat eteläiset ja skandinaaviset piirteet.

Länsisuomalaisia voi siis pitää puoliruotsalaisina. Idässä taas on yhä suomalaisugrilaista alkuvoimaa.

Geneettinen jako ei ilmeisesti kuitenkaan täysin mene murrerajojen mukaan. Paitsi Itä-Suomi, on Hesarin mukaan myös Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi kun asutettu Savosta käsin. Pohjois-Pohjanmaan ja Peräpohjolan murteet ovat kuitenkin läntisiä. Ja Lappi nyt ei edes ole Suomea kuin hallinnollisten yhteensattumien takia.

Kuvassa Volgan mutka. Otin kuvan Studenetsissä (Tatarstanissa, Kazania vastapäätä) viime kesän reissulla 13.6.2007.

Maantieteilijän matkakuvat

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Ohikulkija 13.5.2008 klo 17.51:

    Tässä jaossa kyseeseen taitaa tulla vain alkuperäisasukit. Etenkin etelään ja länteenhänon virrannut porukkaa idästä ja muualtakin Suomesta leveämmän leivän perässä jo pari vuosisataa.
    Länttä sekoittaa suuri määrä ulkomaista geeniä, koska Länsi-Suomi on toiminut porttina muualta Euroopasta Suomeen tuleville ja monet näistät ulokkaista ovat jääneet pysyvästi läntisille pituuspiireille. Epäugrilaisen geenin viljely on ollut lännessä tehokkaampaa, koska Suomi alkoi vaurastua nimenomaan vehreän Lounais- ja Länsi-suomen suunnalta. Maamme vaurastuminen alkoi Ruotsin vallan aikana ja näin ollen Ruotsin ja ruotsalaisten vaikutus etenkin läntisen Suomen perimässä on suuri. Voisi jopa sanoa, että noihin aikoihin etenkinlounaissuomalaiset olivat paikoin geeneiltään yli 50% ruotsalaisia. Jälkikäteen ajateltuna se oli meidän suomalaisten onni, että suurimmat vaikutukset tulivat nimenomaan Ruotsista ja ruotsalaisilta, sillä nykytilanne olisi hyvin erilainen, jos kiinnostus olisi ensin ehtinyt toisesta suunnasta. Taidamme siis olla Kustaa Wasalle kiitoksen velkaa.

    Idässä ruotsalaistenja muiden läntisempien kansojen vaikutus on tietysti pienempi, koska kaupungit olivat lännessä, joka tarkoitti sitä, että niin kutsuttu sivistys oli lännessä ja kaupat tehtiin lännessä. Näin myös lännen suunnalta tulevat ulkomaalaiset pysyttelivät enimmäkseen lännessä. Poikkeuksena tietysti Viipuri, joka suomalaisena kaupunkina oli hyvin poikkeuksellinen, niin sijainnillisesti kuin monella muullakin tavalla.

    Siinä, missä ruotsalaisilla ja skandinaavisilla geeneillä on vaikutuksensa lännessä, on venäläisillä ollut oma lusikka mukana itäsuomalaisten perimässä. Venäläiset eivät ole kuitenkaan koskaan päässeet vaikuttamaan idässä samaan tapaan kuin ruotsalaiset ja muut läntiset kansat lännessä,joten idän suunnalla on huomattava määrä enemmän alkuperäistä ugrilaista perimää kuin lännessä. Tietyissä osissa Itä-Suomea venäläisten panos on ollut luonnollisesti melko suurikin,mutta esimerkiksi Savossa vaikutus on jäänyt vähäisemmäksi.

    En tiedä yrittääkö herra kirjoittaja provosoida tässä länsisuomalaisia, mutta tuosta ugrilaisesta peräänantamattomuudesta käytetään myös vähemmän mairittelevaa nimitystä ugrilainen metsäläisyys. Tämä siis ihan tasapuolisuuden nimissä.

  2. Niko Lipsanen 14.5.2008 klo 0.53:

    Kantaväestöstä luonnollisestikin on kyse, kun eivät geenit muuttaessa muutu.

    Siitä minkä suunnan vaikutteet loppujen lopuksi olisivat olleet hyvästä, voi tietysti jossitella. Jos vaikka Novgorod olisi saanut Suomen haltuunsa, niin olisiko se vahvistunut tarpeeksi välttääkseen joutumisen Moskovan alaisuuteen? Silloin nykymuotoista Venäjää ei olisi edes syntynyt. Novgorod oli sivistynyt kauppiasvaltio, josta vaikutteita olisi varmaan mielellään voinut ottaa enemmänkin.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Itä- ja länsisuomalaiset eri porukkaa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan