ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Eiranranta vs. Ruoholahti

Vadstenankuja ja Itämerenkatu

Eiranrannan uusi kaupunginosa on noussut ihan tähän kotini viereen. Pahimmat pelkoni eivät käyneet toteen, vaan monessa suhteessa alue on suorastaan siedettävä. Toki on paljon asioita, jotka näin kaupunkimaantieteilijän silmin katsottuna olisivat voineet olla paremminkin, mutta toisaalta olin varautunut paljon pahempaankin.

Vaikka lähtökohdat ovatkin varsin erilaisia, niin minusta on mielenkiintoista verrata Eiranrannan toteutusta toiseen uudehkoon alueeseen täällä Etelä-Helsingissä, Ruoholahteen.

Eiranranta on rakennettu tiiviimmin kuin Ruoholahti. Mielenkiintoista sikäli, että keskusteluissa tiiviyttä tunnutaan pidettävän suorastaan slummiutumisena. Jos vertaa asuntojen neliöhintoja Eiranrannassa ja Ruoholahdessa, niin tälle ei näyttäisi olevan perusteita. Neliöstä tiivistä Eiranrantaa maksetaan huomattavasti enemmän kuin neliöstä väljästi rakennettua Ruoholahtea, vaikka molemmat ovat meren rannalla ja Helsingin kantakaupungin kupeessa.

Ruoholahti on kuitenkin monessa suhteessa lähiö. Maanpäällinen pysäköinti on yksi keskeinen syy; suuri osa Ruoholahden väljyydestä menee autojen parkkipaikoiksi. Pysäköintiä on sijoitettu muun muassa leveiden pysäköintikatujen varrelle, jotka hajauttavat kaupunkirakennetta tuomatta kuitenkaan lisää viihtyisyyttä. Eiranrannassa pysäköinti on kannen alla, poissa silmistä. Kansirakenne on kuitenkin toteutettu varsin tyylikkäästi, eikä kannen päällä ole samalla lailla ankean näköistä kuin vaikka Merihaassa.

Eiranrannassa rakennusten väliin jää mittakaavaltaan kävelijää miellyttäviä pieniä kujia ja aukioita. Esimerkiksi Piritanaukio vaikuttaa lupaavalta, vaikka vielä vähän kesken onkin. Sellaista miljöötä ei saada aikaan ympäristössä, joka autojen tai jonkin muun syyn takia rakennetaan liian väljästi.

Eiranrannassa rumat elementtisaumat on peitetty valejulkisivuin. Ruoholahdessa ne ovat näkyvissä, mikä tekee alueesta halvan näköisen. Pisteenä i:n päälle kadunnimet on Ruoholahdessa kirjoitettu lähiöfontilla. Tosin paikoin, ainakin Selkämerenkadun varrella, on käytetty samaa kantakaupunkifonttia millä kadunnimet on Eiranrannassakin kirjoitettu.

Ruoholahdessa kantakaupungista muistuttaa selkeä ruutukaava. Se tosin näkyy paremmin kartalla kuin paikanpäällä. Umpikortteleita ei ole Eiranrannassakaan, vaan kaavoituksella on pyritetty jäljittelemään viereisen Eiran vapaampaa rakennusten sijoittelua. Mielleyhtymää Eiraan ei kuitenkaan synny, koska mittakaava on niin erilainen. Silti lähiömäiseltä tunnelmalta vältytään, koska talot ovat riittävän lähellä toisiaan.

Siinä Ruoholahti kuitenkin kerää plussat, että sinne tulee raitiovaunu. Eiranrantaan sellaista ei tule, ja parin korttelin päässä päätepysäkkiään pitävä linja 1A:kaan ei kulje kuin ruuhka-aikoina. Tosin Ruoholahdestakin kuljetaan keskustaan lähiömäisesti metrolla, sillä linja 8 menee Töölön suuntaan.

Ruoholahti on kooltaan huomattavasti suurempi ja siellä on kaupallisia palveluita aivan toisella tavalla kuin Eiranrantaan voi ikinä tulla. Eiranrannassa liiketiloja on lähinnä rantakadun varrella; saa nähdä, mitä niihin tulee. Alueen sisällä aukioiden varrelle ei ole varattu liiketilaa (tai en tiedä, mitä Piritanaukiolle tulee sitten, kun siitä työmaatoimisto lähtee). Mutta tuskinpa ne kovin paljon kaupallista toimintaa houkuttelevat, sillä miellyttävästä mittakaavastaan huolimatta aukiot eivät ole kenenkään muiden kuin eiranrantalaisten omilla reiteillä. Eiranranta onkin turhan paljon oma erillinen kokonaisuutensa, joka ei juuri kytkeydy ympäröiviin alueisiin.

Yhteenvetona: Ruoholahti on toteutettu liian lähiömäisesti, vaikka se sijaintinsa puolesta voisi olla osa kantakaupunkia. Eiranranta taas on loppujen lopuksi toteutettu varsin onnistuneesti, vaikka sekin voisi paremmin kytkeytyä ympäröiviin alueisiin. Molempien lähiseuduilla rakentaminen jatkuu, ja saattaa tulevaisuudessa muuttaa alueen luonnetta. Ruoholahden viereen tulee uusi Jätkäsaaren kaupunginosa. Eiranrannan takana olevan Hernesaaren tulevaisuutta vasta hahmotellaan.

Kuvassa kantakaupunkifontilla kirjoitettu ”Vadstenankuja Vadstenagränden” Eiranrannasta ja lähiöfontilla toteutettu ”Itämerenkatu Östersjögatan” Ruoholahdesta (kuvan lisenssi).