ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Facebook ja azerty-näppäimistö

Digitoday kertoo, että liikkeellä on Facebookin salasanojen kalasteluyritys. Siinä Facebookin salasanoja yritetään kalastella osoitteeseen facezbook.com tehdyllä sivustolla, joka näyttää Facebookin kirjautumissivulta. Jotta käyttäjä ei huomaisi tulleensa huijatuksi, johdattaa facezbook-sivusto tietonsa luovuttaneen käyttäjän edelleen aitoon Facebookiin.

Uutisen kirjoittanut Tuomas Linnake ei kuitenkaan näytä olevan tietoinen siitä, että eri puolilla maailmaa käytetään erilaisia näppäimistöjä:

Valitun kirjoitusasun, ”Facezbook”, tehokkuus mietityttää sikäli, että Z-kirjain on kaukana E- ja B-kirjaimista näppäimistöllä. Tällainen virhepainallus ei tunnu kovin todennäköiseltä.

Ainakin joissakin ranskankielisissä maissa käytetään qwertyn sijaan azerty-näppäimistöjä. Niissä Z- ja E-kirjaimet ovat vierekkäin.

Virhe saattaa käydä myös vaikkapa Ranskassa matkailevalle turistille. Kun vähän kiireisenä käy nettikahvilassa kirjautumassa Facebookiin ja näppäimistössä kirjaimet ovat totutusta poikkeavilla paikoilla, niin helposti tulee kirjoitusvirheitä. Minä ainakin kirjoitan usein mitä sattuu, kun joudun azerty-näppäimistöä käyttämään.

Turistien harhauttamiseen tehokkaampi osoite voisi tosin olla fqcebook.com, sillä nimenomaan A- ja Q-kirjaimet menevät azerty-näppäimistöön tottumattomalta helposti sekaisin.

Maantieteilijän matkakuvat