ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Oikotieto ja linkinvaihto

Oikotieto

Sain sähköpostiini viestin, jossa ehdotettiin linkkien vaihtamista Lipsanen & Ruso -blogin ja Oikotieto-nimisen uuden uutisotsikkopalvelun kanssa. Näitä viestejä on ilmeisesti tullut monille muillekin bloggaajille, ja joissakin blogeissa niitä on jätetty myös kommenttiosastolle.

Suhtaudun kuitenkin skeptisesti linkkien vaihtamiseen, koska siitä voi hyvinkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastasin siksi Oikotiedolle kieltävästi (vastaukseni sisältö ohessa).

Kiitoksia, mutta ei. Linkinvaihdosta tuskin olisi Lipsanen & Ruso -blogille mitään hyötyä, vaan mahdollisesti jopa vahinkoa. Linkinvaihdot eivät enää toimi entiseen malliin, vaan hakukoneet (etenkin Google) saattavat nykyisin jo rangaista sivuja siitä, jos epäilee niiden osallistuvan linkinvaihtojärjestelmiin.

Toisekseen, linkki uudella, vasta äskettäin (10.10.2008) rekisteröidyllä domainilla, jonka PageRank on pyöreä nolla, ei ole kovin hyödyllinen. Lisäksi linkki hukkuisi muiden sekaan (Oikotiedon etusivulla on pitkälti toista sataa linkkiä). Vaikka linkinvaihto edelleen toimisikin, niin vaihtoarvo verrattuna jo verraten kauan webissä olleen blogin PR4-etusivuun, jolla on vain varsin tarkasti valikoituja linkkejä, olisi melkoisen huono. Eli suoraan sanottuna tuo olisi meille aika huono diili.

Linkinvaihdoilla pyritään keinotekoisesti nostamaan sivun suosiota hakukoneissa, ja hakukoneet suhtautuvat sellaiseen varsin nuivasti. Kuinka hyvin vaikkapa Google sitten tunnistaa linkinvaihtoviritelmät, on eri asia. Mutta epäilyksestäkin saattaa sijoitus tippua, millä useimmissa tapauksissa on merkittävä vaikutus kävijämääriin. Linkinvaihtomielessä Oikotiedon tarjoukseen ei kannata suostua. Eri asia tietysti on, jos pitää sivustoa sen verran laadukkaana ja hyödyllisenä, että katsoo sen linkittämisen arvoiseksi, ja uskaltaa ottaa Google-riskin.

Ei Oikotiedon palvelu sinänsä mitenkään erityisen huono ole. Sivuston ulkoasu on ihan virkistävällä tavalla joukosta poikkeava eikä sitä ainakaan toistaiseksi ole tungettu liian täyteen mainoksia. HS.fi-tyylin plagiointi eri otsikkotasojen kirjasintyypeissä on kuitenkin turhan räikeätä.

Markkinoilla on monipuolisempiakin uutislinkkipalveluita, kuten vaikkapa Ampparit. Siellä saa itse valita, mistä lähteistä ja aiheista uutisia haluaa. Tehokäyttäjä voi myös liittää mukaan omia syötteitään ja luoda suodatuksia. Oikotiedossa on otettava vastaan se, mitä palvelu tarjoaa.

Lisäksi blogilistauksen periaate siellä sivun alareunassa on varsin epäilyttävä. Se perustuu ainakin Oikotiedon lähettämän sähköpostin mukaan nimenomaan linkinvaihtoon. Eli sivustolta linkitetään vain ne blogit, jotka suostuvat linkittämään takaisin (syötiksi on valmiina linkki kaikkiin niihin blogeihin, joille vaihtoa ehdotetaan). Uutispalvelun käyttäjän kannalta tuollainen menettely on haitallinen, koska hänelle ei valita sisältöjä niiden kiinnostavuuden vaan vaihtokaupan perusteella.

Oikotiedon puolesta mainittakoon, että nelipalstaisessa taitossa on enemmän otsikoita näkyvillä ilman sivun vierittämistä kuin vaikkapa mainituissa Amppareissa. Ehkä joku arvostaa sitä niin paljon, että sen takia tyytyy muutoin suppeaan ja kankeaan palveluun.

Muutamissa blogeissa Oikotiedon linkki näyttää jo olevan. Jos tästä jotakin voi oppia, niin sen, että linkkejä saa kun kehtaa pyytää. Kun tarpeeksi monelta pyytää, niin joltakin saa. Ja kun se Oikotiedon linkki on sivupalkissa näkyvillä, voi varautua siihen, että moni muukin rohkaistuu pyytämään. Näyttäähän se suhteellisen hyvin toimivan ainakin linkin ehdottajan näkökulmasta tarkasteltuna.

Oikotiedon sivu löytyy osoitteesta www.oikotieto.fi. Koska en pidä kyseisen sivuston linkkienkeruutavasta, niin jätän sen linkittämättä. Tämä on poikkeusmenettely, sillä yleensä minulla on tapana linkittää sivustot, joista kirjoitan.

Kuvakaappaus Oikotiedon etusivusta on otettu aamuyöstä 23.11.2008.