ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Jäljitelmät eivät pärjää aidolle Marsille

Mars ja sen jäljitelmät

Kaupan omat merkit valtaavat entistä enemmän tilaa myös karkkihyllyistä. Ne kilpailevat merkkituotteiden kanssa hinnoilla, mutta kuinka hyvin ne pärjäävät laadussa?

Jotakuinkin kaikkien kaupparyhmien valikoimasta löytyy patukka, joka on saanut innoituksensa klassisesta Mars-suklaasta. Keräsin koko valikoiman ja pyysin neljää henkilöä maistelemaan niitä sokkona. Pyysin maistelijoilta kaikille patukoille kouluarvosanan (4–10) ja vapaita kommentteja. Lisäksi he saivat arvata, mikä patukoista on alkuperäinen.

Maistelijoina olivat vaimoni, siskoni ja kaksi kaveria. Sukupuolijakauma jäi hieman vinoksi, sillä mukana oli vain yksi mies. Testaajien iät vaihtelivat välillä 25–42.

Testin tulos oli varsin yksiselitteinen. Neljästä testaajasta kolme valitsi ykköseksi alkuperäisen Mars-patukan. Vain yhden valinta kohdistui sen sijaan Eldoradoon. Mars sai kiitosta erityisesti siitä, että sen maku ei ollut pelkästään sokerisen makea, vaan siitä löytyi muitakin vivahteita. Kouluarvosanaksi se sai 9-.

Kakkoseksi kiri Suomen Lähikauppa Oy:n Eldorado Caramel (8-). Sen pähkinäinen maku vetosi etenkin niihin, jotka pitävät enemmän Snickersistä kuin Marsista. Se olikin koko vertailun patukoista maultaan ehkä kauimpana esikuvastaan.

Kahden kärjen jälkeen häntä oli melko tasainen. Lidlin Mister Choc Choco Caramel (6½) ja S-ryhmän Rainbow Nougat Suklaa (6½) jakavat kolmannen sijan ja kirivät juuri ja juuri Keskon Pirkka Nougat-toffee-suklaan (6+) ohi.

Lidlin patukkaa pidettiin suussasulavana ja mureana, mutta melko mauttomana ja sokerisena. Yksi testaajista tunnisti taustalta myös kemikaalin makua. Rainbow sai kehua suutuntumasta, mutta moitteita vaisusta mausta.

Pirkka jakoi mielipiteet. Makua siitä löytyi enemmän kuin Rainbow’n ja Lidlin patukoista, mutta pisteitä pudotti venyvä ja purukumimainen rakenne. Yhden maistelijan mielestä Pirkka-patukka pitäisi jopa kieltää lapsilta, koska siihen voi tukehtua.

Yllättävää kyllä, suosiostaan huolimatta alkuperäinen Mars tunnistettiin varsin heikosti. Vain yksi testaaja arvasi sen oikein. Muiden arviot hajautuivat eri patukoille niin, että ainostaan Rainbow jäi ilman arvausta.

Patukoiden arvosanat annettiin pelkästään maistelutestin perusteella, mutta keräsin oheiseen taulukkoon tuoteselosteista myös valmistusmaan, painon ja energiamäärän:

Mars-tyyppisten patukoiden vertailutaulukko

Hintoja en kerännyt, koska ne vaihtelevat kaupoittain. Alkuperäinen Mars on kuitenkin selvästi kallein (50–70 senttiä), kun taas kaupan omien merkkien patukat maksoivat melko tasaisesti vähän yli 30 senttiä. Myös patukoiden koko vaihtelee merkeittäin. Jos haluaa halvalla mahdollisimman paljon, kannattaa todennäköisesti ostaa joko Eldoradoa tai Pirkkaa, jotka molemmat painavat 60 grammaa. Mars on patukoista toiseksi pienin, ainoastaan Rainbow painaa vielä gramman vähemmän (50 g).

Yksityiskohdista kiinnostuneille kirjoitan lyhyen selvityksen maistattelun toteuttamisesta alle kommentteihin. Kokoan sinne myös kaikki kommentit, joita eri patukoista sanottiin, ja lopuksi omat mielipiteeni. Kommentit ovat tietysti erittäin tervetulleita myös blogin lukijoilta.

Valokuvassa kaikki testin patukat, keskimmäisenä vertailun voittanut Mars. Otin kuvan 9.12.2008 (kuvan lisenssi; samaa lisenssiä voi soveltaa myös taulukkoon).