ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Milloin paasto alkaa?

Eilen oli laskiaissunnuntai ja huomenna on laskiaistiistai. Pääsiäispaasto alkaa siis olla käsillä.

Olen pitänyt ruokapaaston jo muutamana vuonna, ensimmäinen kerta oli muistaakseni keväällä 2000. Alkuun paaston pituus oli minulle vähän epäselvä. Tiesin sen kestävän laskiaisesta pääsiäiseen ja olevan pituudeltaan 40 päivää, mutta ongelmaksi jäi, että päivien määrä ei täsmännyt. Niinpä parina ensimmäisenä vuonna päätin paaston jo palmusunnuntain jälkeen, kun 40 päivää tuli täyteen.

Sittemmin sain selville, etteivät sunnuntait olekaan paastopäiviä. Päätin kuitenkin pidättäytyä lihasta, suklaasta ja makeisista myös sunnuntait, mutta sallia sunnuntaisin kalan ja pullat, kakut yms. Parina vuonna taisi mennä niiden sunnuntaiden kanssa homma silti vähän ramadaniksi.

Viime vuosina olen mässännyt laskiaistiistain ja aloittanut sitten tuhkakeskiviikkona paaston. Mutta nyt Kirkko ja Kaupunki -lehti hämää Paastoaskel-kirjoituksellaan ja kertoo:

Tällä viikolla on aika valmistautua 25. helmikuuta tuhkamessulla alkavaan paastoon.

Se messuhan on vasta illalla. Onko siis vielä keskiviikkopäiväkin aikaa herkutella? Olisihan se tietysti luontevaa, että paasto alkaisi messulla, mutta toisaalta K&K:n opastuksiin uskonasioissa kannattaa aina suhtautua vähän varauksella.

Kirkonkin sivuilla paasto alku ilmaistaan kovin epämääräisesti:

Laskiaissunnuntaista 3.2. alkaa tie kohti pääsiäistä. Sunnuntain aiheena on ”Jumalan rakkauden uhritie”. Sitä seuraavana tuhkakeskiviikkona alkaa 40 päivää kestävä paastonaika, joka päättyy pääsiäissunnuntaihin.

Alkaako se siis jo heti aamusta vai vasta iltamessusta?