ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Ateistien bussikampanjat

Ateistien bussikampanjat ovat tulossa myös Suomeen. Vapaa-ajattelijat ja Humanistiliitto haluavat mainoksia bussien kylkiin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Teksti olisi sama kuin brittiläisessä kampanjassa, mutta käännettynä suomeksi: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.”

Varmaa ei kuitenkaan ole, saavatko ateistit mainoksensa busseihin. Tampereen kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Pekka Pirhonen sanoo Kotimaa-lehdelle:

Henkilökohtaisesti katson, että tämäntyyppinen mainonta on evankelisluterilaista vakaumusta loukkaava. Asiassa tullaan käymään keskustelu. Tuntuu siltä, että kieltämiseen saattaa löytyä perusteltu syy.

Minua ateistien kampanjointi ei häiritse. Sananvapaus on sen verran tärkeä asia länsimaisessa yhteiskunnassa, että sitä on syytä kannattaa myös silloin, kun on itse asiasta eri mieltä. Laittakoot vain mainoksensa. Saadaanpahan taas keskustelua uskonnollisista aiheista ja rahaa joukkoliikenteen kehittämiseen.

Kampanja saattaa tietysti jotakuta loukata, mutta ei se ole vakavaa. Sananvapauteen kuuluu myös, että voi sanoa senkin, mistä joku vetää herneen nenäänsä.

Pirhoselle kommentoisin kuitenkin sen verran, että Jumalaan uskominen ei ole mikään evankelisluterilaisten ikioma juttu. Myös muut kristityt uskovat Jumalaan, ja vastaava usko liittyy myös moniin muihin uskontoihin. Joidenkin uskontojen parissa tosin käytetään eri nimityksiä.

Helsinki naapurikaupunkeineen, Tampere ja Turku ovat Suomen monikulttuurisimmat kaupungit. Myös ateistien olisi hyvä ottaa tämä huomioon. Ehdotankin, että he vaihtavat osaan mainoksista Jumalan tilalle Allahin.

Vaikka Allah onkin sana ”Jumala” arabiaksi, niin muslimeille viesti menisi varmasti paremmin perille, jos mainoksessa käytettäisiin heille tutumpaa ilmaisua. Samalla vältyttäisiin mielikuvalta, että kampanja olisi nimenomaisesti kristinuskoa vastaan suunnattu. Ateistithan kai kuitenkin vastustavat kaikkia uskontoja?

Kampanjan sanoma tosin ihmetyttää. Mitä murehtimista siinä on, jos Jumala on olemassa? Minä ainakin murehtisin paljon enemmän, jos Jumalaa ei olisi.

Vai haluavatko ateistit sanoa, että koska viimeistä tuomiota ei tule, niin me ihmiset täällä maan päällä voimme elää niin kuin haluamme? Älä siis murehdi, koska et joudu vastuuseen teoistasi?