ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kai Sadinmaa haluaa kirkosta puolueen

Turun tuomiokirkko

Vuosaaren seurakunnan pastori Kai Sadinmaa kaipaili Sunnuntaidebatissa (HS 19.6.09) poliittisempaa kirkkoa. Hänen mielestään kirkko ei voi olla ”poliittisesti ja ideologisesti neutraali”, koska ”Jumalan valtakunnan, rakkauden ja oikeudenmukaisuuden toteuttaminen on väistämättä poliittista.”

Sadinmaa on väärässä. Kristuksen sanoma ei ole poliittinen. Jeesus ei, toisin kuin esimerkiksi Muhammad, opettanut, kuinka yhteiskunnalliset olot pitäisi järjestää. Hän kehotti lahjoittamaan köyhille ja huolehtimaan sairaista, mutta ne ovat ihan päteviä ohjeita yhteiskuntajärjestyksestä riippumatta.

Kristillisellä etiikalla ja sosialismilla on vissi ero. Siinä missä harras kristitty sanoo, että ”minun omani on myös sinun”, aatteellinen sosialisti on sitä mieltä, että ”sinun omasi on myös minun”. Toinen lähtee vapaaehtoisuudesta, toinen pakottamisesta. Sadinmaan vasemmistolaisviritteinen retoriikka, jossa hyökätään ”riistokapitalismia”, ”hyvinvointivaltion romuttamista” ja ”koronkiskontaa” vastaan, viittaa lähinnä jälkimmäiseen.

Pastori kirjoittaa:

Jos kirkko haluaa olla Kristuksen kirkko, sen ei tule kiltisti tyytyä hoivaamaan nykypolitiikan uhreja, vaan sen on vaadittava täydellistä suunnanmuutosta. Kirkon on politisoiduttava. Pappien on lopetettava kristityn sisäiseen elämään keskittyvä psykopaapatus ja saarnattava rohkeasti poliittista evankeliumia. Piispojen pitää ottaa voimakkaammin kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Jumalanpalveluselämän keskipisteenä on oltava yhteiskunnallinen todellisuus. Seurakuntien tulee tehdä yhteistyötä oikeudenmukaista maailmaa ajavien kansalaisliikkeiden kanssa.

Mistähän Sadinmaa haluaisi pappien kaivavan sen ”poliittisen evankeliumin”? Ei se ainakaan Raamatusta löydy. Entä mitä ovat ne ”oikeudenmukaista maailmaa ajavat kansalaisliikkeet”? Herätyskristilliset eivät ainakaan niihin kuulu, sillä heidät, tai ainakin joukon fundamentalistit, Sadinmaa nostaa päävastustajikseen.

Mitä pitäisi ajatella pastorista, joka vaatii kirkkoa muuttumaan yhteiskunnallisia muutoksia ajavaksi poliittiseksi liikkeeksi ja pitää keskeisimpinä vastustajinaan uskovaisia kristittyjä?

Kuvassa on Turun tuomiokirkko. Otin kuvan 21.5.2005 (kuvan lisenssi).