ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Savolaista elämänlaatua

Maria Tojkander kirjoittaa Talouselämä-lehdessä laiskottelun vaikeudesta. Hän kummastelee sitä, kuinka vaikea on olla jouten.

Kirjoituksessaan Tojkander lähestyy joutilaisuutta monesta eri näkökulmasta. Yksi niistä on maakunnallinen:

Aja Suomen poikki niin, että lähdet liikkeelle mantereen läntisimmästä kunnasta Korsnäsistä ja etenet Keski-Suomen yli Savoon. Pelkästä maisemasta huomaat, kuinka eri tavoilla eri puolilla Suomea suhtaudutaan joutilaisuuteen.

Pohjanmaalla maisemaa hallitsevat siistit peltorivit ja toinen toistaan komeammat pytingit. Mitä idemmäksi tulet, sitä tiheämmässä tien varressa näkyy ruostuneita traktoreita. Itä-Suomessa isännät istuvat kuistilla pieksemässä suutaan, Pohjanmaalla isännät rakentavat kilpaa lisäsiipeä ja seuraavaa kerrosta.

Mitä sillä komealla lisäsiivellä tekisikään, mukavamminhan aika kuluu ihmisten kanssa haastellessa.

Tojkander jatkaa:

Mutta kun ylität Venäjän rajan, joudut tunnustamaan, että suomalaiset – itäisimmätkin – ovat laiskottelijoina auttamattomia aloittelijoita.

Tuossa olisi vertailun vuoksi voinut aloittaa sen reissun lännessäkin jo Ruotsin puolelta. Ainakin Tornionjokilaaksossa sen huomaa, kuinka Ruotsin puolella on sieviä, hyvinhoidettuja pihoja ja siististi maalattuja taloja kun taas Suomen puolella on huomattavasti savolaisempaa. Sellaista pikkusieväähän Ruotsissa muutenkin on paljon.

Minusta ainakin savolainen rähjäisyys on viihtyisämpää. Venäjä tosin alkaa paikoin mennä yli minunkin makuuni.

Tällainen urbanisoitunut savolainen ei kesälläkään kaipaa minnekään mökille. Omalla jalkakäytäväterassilla on paljon viihtyisämpää. Siinä tulee sosiaalinenkin puoli hoideltua, kun samalla jutustelee naapureiden ja koiranulkoiluttajien kanssa. Vähän kuin ne savolaisisännät siellä kuistellaan. Hoidelkoon pohjalaiset niiden lisäsiipien rakentelemisen.