ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Ateistinen fundamentalismi

Ateistibussi Helsingissä

Fundamentalismi ei ole pelkästään uskovaisten juttu. Myös ateisteilla on oma fundamentalistisiipensä.

Uskovaisia ja ateististisia fundamentalisteja yhdistää se, että molemmat suhtautuvat yhtä yksioikoisesti uskontojen pyhiin kirjoituksiin – toki päinvastaisista näkökulmista. Minkäänlainen asiayhteyteen asettaminen tai muu tulkinta ei tule kysymykseen; tekstit on luettava niin kirjaimentarkasti kuin vain mahdollista. Siksi fundamentalistit usein päätyvätkin väittelemään keskenään.

Ateistien, niin fundamentalistien kuin muidenkin, kritiikki suuntautuu yleensä pääsääntöisesti kristinuskoa kohtaan. Toisaalta se lienee useimmille ateisteille tutuin uskonto, toisaalta sen kritisoiminen on suhteellisen turvallista, kun ei tarvitse pelätä saavansa fatwaa niskaansa. Pyhä teksti, jota luetaan kirjaimellisesti, on tällöin Raamattu.

Fundamentilistille on esimerkiksi turha sanoa mitään Raamatun liitoista. Keskeisimpiä näistä ovat kaikkien ihmisten ja muun luomakunnan kanssa tehty Nooan liitto, juutalaisten kanssa tehty vanha liitto ja Jeesuksen seuraajia koskeva uusi liitto.

Kristitylle vanhan liiton jutut kuuluvat vain siinä laajuudessa, kuin ne tulevat Uuden testamentin kautta. Tätä tulkintaa eivät hyväksy sen enempää ateisti- kuin kristitytkään fundamentilistit.

Muitakin yhtymäkohtia kuin suhtautuminen Raamattuun on. Esimerkiksi lähetystyötä tehdään aktiivisesti. Ihmisiä halutaan käännyttää niin henkilökohtaisesti, netin keskustelupalstoilla kuin mainoskampanjoidenkin avulla.

Ateistien kanssa käytävät Raamattu-väittelyt liittyvät yleensä siihen, että fundamentalistiateisti on poiminut esiin jonkin yksittäisen kummalliselta tai epäeettiseltä kuulostavan kohdan ja tulkitsee sitä kirjaimellisesti. Jos sille osoittaa kontekstin tai toisenlaisen tulkintavaihtoehdon, on se ateistin mielestä vain selittelyä. Luottamus oman tulkinnan oikeellisuuteen on yhtä vahva kuin uskovaisellakin fundamentalistilla.

Kristittyjen parissa lähetystyö ei kuitenkaan rajoitu fundamentalisteihin, vaan sitä harrastetaan laajemmissakin piireissä. Ateistien puolella vaikuttaa, ettei juuri muita ole asian tiimoilta liikkeellä. Tässä on iso ero liikkeiden välillä.

En kuitenkaan väitä, että fundamentalismi sinänsä olisi kielteinen ilmiö. Onhan se hyvä, että Raamattu otetaan vakavasti ja perusteellisesti. Niin voi kuitenkin tehdä muutenkin kuin kirjaimellisella lukutavalla.

Kuvassa on esimerkki ateistisesta lähetystyöstä: ateismimainos bussin kyljessä Helsingissä kesällä 2009. Kuva on minun ottamani (kuvan lisenssi).