ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Einesten puolustuspuhe

Atrian lihapyörykät

Havaintoja-blogissa kirjoitettiin jokin aika sitten eineksistä (via Kulutusjuhla). Kirjoittajan hampaisiin olivat joutuneet erityisesti Atrian lihapyörykät, koska ”niissä ei ole laatulihaa, vaan lähinnä teurasjätettä yms, esimerkiksi naudan sydäntä”.

En tiedä, mitä kirjoittajalla on sydäntä vastaan. Hyvää ruokaahan se on. Possun sydäntä tulee välillä ostettua sellaisenaankin, kuten myös kieltä. Eivät ne mitään teurasjätettä ole.

Ylipäänsä on hyvä, että teurastettu eläin käytetään mahdollisimman tarkkaan hyödyksi. Lihansyönti ei ole mitään erityisen ympäristöystävällistä touhua, joten tehdään se edes tehokkaasti (vähän siis samaan tapaan kuin seisomapaikat lentokoneissa). Lihansyöjän ekotase paranee kummasti, jos priimafileen sijaan laittaa poskeensa vähemmän himoittuja ruhon osia.

Lihatehokkuus ei ole einesten ainoa ekoetu. Myös esikypsennys on hyvä asia, koska se vähentää energian tarvetta ruoanlaitossa. Suuressa teollisuusprosessissa kypsentämisen luulisi olevan selvästi tehokkaampaa kuin kotikeittiössä. Mitään lukuja minulla ei tosin tähän ole esittää. Useimmille eineksille kuitenkin riittää, että ne lämmittää. Jos lähtee liikkeelle vähemmän käsitellyistä raaka-aineista, saa ruokaa usein kypsennellä varsin pitkiäkin aikoja.

Einekset ovat siis varsin mainio keksintö. Ympäristönäkökulmasta miinuspuoli on kuitenkin pakkausjäte. Einesten mukana tulee runsaasti muovia. Tosin pakkaaminenkaan ei ole pelkkä ympäristöhaitta. Ruoan hävikki on ongelmana huomattavasti suurempi, ja hyvällä pakkaamisella sitä voidaan ehkäistä.

Pakkausjätettä voidaan vähentää sitä mukaa kun tekniikka kehittyy ja kestäviä pakkauksia voidaan valmistaa entistä ohuemmista materiaaleista. Myös biohajoavat pakkaukset ovat kovasti tulossa laajemmin käyttöön.

Ympäristönäkökulmaa enemmän eineskriittisiä tuntuu kuitenkin huolestuttavan terveys. Havaintoja-blogissakin kiinnitetään huomiota Atrian lihapullien lisäaineisiin.

En tiedä, kuinka iso ongelma lisäaineet sitten lopulta ovat. Mutta eiväthän einekset useinkaan kaikkein terveellisimpiä ruokia ole. Jos koko ruokavalio perustuu niihin, niin tuskin se pidemmän päälle hyvää tekee.

Silti ainakin lihansyöjän kannattaa välillä parantaa ekotasettaan popsimalla eineksiä ja kasvissyöjällekin esikypsennetyt tuotteet voivat olla hyvä tapa välttää pitkiä kypsennysaikoja.

Kuvassa paketillinen Atrian lihapyöryköitä, taustalla Euroshopperin pikamakaroneja. Otin kuvan 24.7.2009 (kuvan lisenssi).