ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kommentteja linkkimehulla

Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.

Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.

Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.

WordPress-julkaisujärjestelmä lisää oletusarvoisesti nofollow-määreen blogeihin jätettyihin kommentteihin. Blogiin voi kuitenkin asentaa Nofollow Free -lisäosan, jonka avulla määreen voi poistaa kokonaan tai kun kommentoija on jättänyt tietyn määrän kommentteja.

Kommenttimäärän mukaan toimiva poisto on periaatteessa varsin kätevä. Aktiiviset kommentoijat palkitaan hakukonehuomiolla, mutta satunnainen spämmääjä ei ehdi saada linkkihyötyä (tai linkkimehua, kuten sitä joskus kutsutaan) edes hetkeksi.

Lisäosa ei kuitenkaan vaikuttanut toimivan kunnollisesti. Huomasin, että nofollow-määre oli edelleen monien aktiivisestikin kommentoijien linkeissä. Itse asiassa se vaikutti olevan kaikissa kommenteissa, myös omissani, vaikka olin asettanut vaadittavaksi rajaksi viisi kommenttia.

En itse asiassa tiedä, millä perusteella lisäosa identifioi kommentoijan: linkin osoitteen, sähköpostiosoitteen vaiko kenties ip-numeron perusteella? Mutta oli se noista mikä tahansa, niin se ei toiminut.

Kokeilin poistaa määreen kaikista kommenteista, ja se toimi. Tämä asetus on nyt jätetty päälle, joten ainakin toistaiseksi kaikista tässä blogissa julkaistuista kommenteista saa täysimääräisen linkkihyödyn hakukoneissa.

Varsinaista spämmiä pääsee läpi sen verran harvoin, että se ei ole suuri ongelma. Tulen kuitenkin vastaisuudessa tarkastelemaan jätettyjä kommentteja kriittisemmin. Jos minusta vaikuttaa siltä, että blogiin on jätetty varsin sisällöttömiä kommentteja vain linkkihyöty mielessä, niin ne poistetaan. Saattaa olla, että käyn jatkossa myös vanhempia kommentteja läpi sillä silmällä.

Mutta joka tapauksessa, oletusarvoisesti linkkimehua valuu jatkossa kommenttien mukana. En kuitenkaan vielä uskalla luvata, että käytäntö jää pysyväksi.