ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Lentokoneiden seisomapaikat

Lentokoneita Helsinki-Vantaalla

Halpalentoyhtiö Ryanair on kuulemma tosissaan suunnitelmissaan eivätkä asiakkaatkaan kauheasti laita vastaan, kertoo Taloussanomat. Matka tosin pitäisi saada silloin ilmaiseksi tai ainakin hyvin halvalla.

Minustakin idea on hyvä. Lentäminen on sen verran ympäristöä rasittavaa touhua, että kun sitä tehdään, on parempi käyttää resurssit mahdollisimman tehokkaasti. Kone vaan täyteen ihmisiä ja tuolit pois painoa lisäämästä, niin matkustajakohtaiset päästöt vähenevät kummasti.

Toinen Ryanairin säästökohde ovat matkatavarat. Ruumaan menevistä tavaroista laskutetaan erikseen, mikä on tapana myös monilla muilla halpalentoyhtiöillä. Nyt suunnitelmissa kuitenkin on luopua ruumaan menevistä tavaroista kokonaan (HS 25.6.09).

Kun tuoleista ja matkatavaroista päästään eroon, niin lentäminen kevenee kummasti. Pitkillä mannertenvälisellä lennoilla tuollainen matkustaminen voisi olla vähän tukalaa, mutta Ryanairin lyhyillä reiteillä ei pitäisi olla ongelmaa.

Jonkinlaiset telineet turvavöineen seisomamatkustajillekin on tulossa. Sellaiset ovat välttämättömiä jo lentoturvallisuudenkin vuoksi. Eivätkä ne välttämättä niin kauheasti epämukavampia ole kuin Ryanairin istumapenkitkään.

Jos haluaa rahdata tavaroita ja istua matkansa ajan, niin vaihtoehtoja on. Voi lentää kalliimmalla lentoyhtiöllä tai sitten taittaa matkansa maitse. Juna ja bussi ovat lentokoneeseen verrattuna varsin ekotehokkaita matkantekovälineitä, eikä isossa osassa keskistä ja läntistä Eurooppaa välttämättä kulu aikaakaan suhteettoman paljon enemmän kuin lentäen.

Mutta silloin, kun lennetään, niin mieluummin sitten tingitään mukavuudesta, jos rasite ympäristölle ja lompakolle samalla pienenee.

Kuvassa on Lufthansan ja Malevin koneet Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun ei Ryanairin koneesta ollut kuvaa. Kyseiset yhtiöt eivät kuitenkaan liene vielä suunnittelemassa seisomapaikkojen käyttöönottoa. Otin kuvan 31.3.2005 (kuvan lisenssi).

Tähän artikkeliin on jätetty 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 1.7.2010 klo 21.33:

  Idea on edelleen hengissä. Aamulehden mukaan Ryanair aikoo aloittaa turvallisuustestit ensi vuonna.

  Toivotaan, että onnistuu. Onhan tuokin yksi tapa parantaa lyhyiden lentomatkojen ekotehokkuutta.

 2. Niko Lipsanen 15.9.2010 klo 14.22:

  Toinen vaihtoehto pakata matkustajat tiiviimmin ovat satulatuolit.

 3. Paluuviite: www.blogispotti.fi (22.7.2009 15.43)