ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kirkoissa kannattaa käydä sisälläkin

Espoonlahden kirkko

Viime vuosikymmenten suomalainen kirkkorakentaminen ei yleensä juuri kehuja kerää. Ja eiväthän ne laatikkokirkot useinkaan mitään ympäristönsä erityisiä kaunistuksia ole.

Kannattaa kuitenkin käydä myös sisällä, jos ovi vain on auki. Moni rumilus kätkee sisäänsä yllättävän hienon kirkkosalin.

Kuvassa on vuonna 1980 valmistunut Espoonlahden kirkko Espoossa. Seurakuntayhtymän sivujen mukaan kirkko on ulospäin sulkeutunut ”kuin se olisi osa ympäröivän Espoonlahden kallioita”. Onhan kalliossa oma kristilline symboliikkansa (sulkeutuneisuudessa ei ehkä niinkään), mutta en voi pitää toteutusta kovin onnistuneena. Sisältä kirkko kuitenkin yllättää.

Kolmion muotoinen sali on varsin vaikuttava. Yllä linkitetyllä sivulla kerrotaan salin olevan suunnattu ”siten, että jumalanpalveluksen aikana auringon kiila kulkee korkealle kohoavan alttariseinän läpi.” Sitä en päässyt näkemään. Luonnonkiviä on käytetty paljon; kallioteema on onnistuneempi sisältä kuin ulkoa.

Votiivilaivan asettelu vähän häiritsee. Eikö sen pitäisi kulkea alttaria kohti eikä sen sivuitse? Myös penkit ovat tylsiä standardi-istuimia, jotka eivät minusta oikein sovi kirkkoon. Mutta se on varsin tyypillistä nykykirkoissa.

Espoonlahden kirkko ei ole ainoa, jossa olen yllättynyt sisältä. On niitä muitakin. Esimerkiksi Lauttasaaren kirkon sali on varsin hieno matalalle laskeutuvine kattovalaisimineen.

Hienot sisätilat eivät kuitenkaan ole mikään puolustus sille, jos kirkko on ulkoa ruma eikä sovi paikkaansa. Kirkkorakennuksilla on keskeinen osa miljöön luomisessa niissä paikoissa, joissa kirkkoja on. Kirkkorakentamisen tarjoamaa mahdollisuutta paikan luonteen vahvistamiseen ei saa hukata, sillä siinä menee resursseja hukkaan.

Kirkon pitää sopia ympäristöönsä, mutta kirkon rakentaminen on tilaisuus tehdä myös jotakin ympäristöstä erottuvaa. Nämä eivät ole ristiriidassa sen enempää keskenään kuin kirkon jumalanpalvelustehtävänkään kanssa. Sinne hienoon kirkkosaliinkin tulisi enemmän ihmisiä, jos kirkko olisi ulkoakin kutsuvan näköinen.

Otin oheisen kuvan Espoonlahden kirkosta 11.8.2009 (kuvan lisenssi).

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.