AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Lipsanen & Ruso uudistui

11.8.2009 klo 11.58 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Lipsanen & Ruso

Lipsanen & Ruso -blogi, jossa kirjoitan politiikasta ja yhteiskunnasta yhdessä Henrik Ruson kanssa, täytti eilen neljä vuotta. Se on aikana pitkä kuin vaalikausi, ja siksi oli aika uusia kuosia.

Näkyvin muutos on tietysti uusi ulkoasu. Vanha alkoi jo näyttääkin aika vanhalta, eikä sellainen sovi ajankohtaisblogin luonteeseen. Teeman luontiin Sandbox on oikein mainio keksintö. Se on ulkoasumääreistä riisuttu teeman runko, jonka päälle on kätevä tehdä mitä itse haluaa.

Uutta on myös uusi lyhyempi osoite. Lipsanen & Ruso sijaitsee nykyään aliverkkotunnuksessa lr.domnik.net. Kävimme pitkään keskustelua myös kokonaan oman domainin hankkimisesta blogille, mutta luovuimme siitä ideasta lopuksi. Syy oli lähinnä se, että domain olisi turha rasite siinä vaiheessa, jos blogi joskus lopetettaisiin.

Uuden osoitteen etu oli myös se, että blogikirjoitusten osoitteet lyhenivät.

Osoiterakenne: Aikaisemmin osoitteet olivat muotoa:

http://www.domnik.net/blogi/index.php/2009/08/jutun-otsikko/

Nyt sama osoite tulisi muotoon:

http://lr.domnik.net/2009/08/jutun-otsikko/

Lyhyemmät osoitteet on helpompi liittää esimerkiksi sähköpostiviesteihin, kun eivät katkea kahdelle riville.

Tuo /index.php/ vanhassa blogissa oli peräisin siitä, etten saanut blogin .htaccess-tiedoston asetuksia laitettua niin, että ne eivät olisi sotkeneet koko Domnik.nettiä. Tuolla lisäpalalla osoitteessa ongelman sai kierrettyä. Aliverkkotunnusta käytettäessä ongelmaa ei kuitenkaan ole.

Merkintöjen vanhat osoitteet on ohjattu 301-ohjaussäännöillä (Redirect permanent) uuteen blogiin, joten vanhoihin merkintöihin ja blogin vanhalle etusivulle osoittavat linkit toimivat edelleen ongelmitta.

Kuvahakemistoa en ohjannut. Kuvia on Lipsanen & Rusossa sen verran vähän, että päätin tehdä niiden osoitteiden siirron käsin (kesken…). Syynä on, että joitakin kuvia on suoralinkitetty muista blogeista ja webbisisivuilta. Se kuluttaa kaistaa eikä ole muutenkaan hyvien tapojen mukaista, joten kuvatiedostoihin osoittavat linkit joutavatkin katketa.

Kommentit sivupalkkiin: Jotkin muutokset ovat tuttuja jo täältä Aiheista, kuten se, että uusimmat kommentit näkyvät etusivulla. Sehän alkaa olla jo melko vakiotavaraa uudemmissa blogeissa. Käytin sen toteuttamiseen Get Recent Comments -lisäosaa (kuten tässäkin blogissa).

Blogimerkintöjen listaukset: Halusin uuteen Lipsanen & Rusoon etusivun alalaitaan linkit muutamaan kymmeneen uusimpaan blogikirjoitukseen vähän samaan tapaan kuin tässäkin blogissa. Jouduin kuitenkin käyttämään siihen eri lisäosaa. Tässä blogissa käytössä olevasta Recent Posts -lisäosasta olen tykännyt, koska siihen ei liity erillistä asetussivua hallintapuolella. Määreet kirjoitetaan suoraan koodiin, mikä mahdollistaa listausten esittämisen eri sivuilla eri tavalla.

Kyseinen lisäosa ei kuitenkaan osaa lisätä linkin viereen tietoa merkinnän kirjoittajasta eikä suodattaa niitä kirjoittajasivuilla kirjoittajan mukaan. Asialla ei ole väliä tässä blogissa, kun kirjoittajia on vain yksi, mutta Lipsanen & Rusossa meitä on kaksi plus satunnaiset vierailijat.

Onneksi löytyi toinen samanniminen lisäosa. Olin aikaisemmin sivuuttanut sen juuri siksi, että siinä on asetussivu. Nyt huomasin, että siellä asetetut määritelmät voi ohittaa koodiin kirjoitetuilla parametreillä. Itse asiassa varsin kätevää: asettaa hallintapuolella jotkin mahdollisimmat yleispätevät määritykset ja ohittaa ne eri sivupohjissa tarpeen mukaan.

Lisäosa tarjoaa myös varsin monipuoliset muotoiluominaisuudet siihen, miltä listausten haluaa näyttävän. Niissä on mahdollista käyttää myös ehdollisia määrityksiä esim. siten, että etusivulla ulostulo näyttää erilaiselta kuin kirjoittajien sivuilla (ks. Ruso).

Saman lisäosan avulla haetaan myös kunkin kirjoittajan uusimmat merkinnät yksittäisten blogimerkintöjen vasempaan sivupalkkiin.

Arkistosivut: Luulin, että olisin voinut käyttää samaa lisäosaa tekemään vastaavat listat kuukausi- ja aihepiiriarkistoihin. Mutta ei se niin yksinkertaista ollutkaan. Listauksen voi suodattaa aihepiirin mukaan, mutta se ei toimi niin, että listaukseen otettaisiin vain se aihepiiri, jonka sivulle koodi on laitettu. Ei, vaan sivulla listataan ne aihepiirit, joihin listauksen ensimmäinen merkintä kuuluu.

Kirjoittajan mukaan tehtävä merkintöjen listaus toimii samalla periaatteella, mutta se ei ole ongelma. Yhdellä kirjoituksella kun ei ole kuin yksi kirjoittaja, mutta aihepiirejä voi olla useampikin.

Jouduin luopumaan kyseisen lisäosan käyttämisestä aihepiirisivuilla. Käytössä on nyt WordPressin sisäänrakennettu toiminto, missä on se ongelma, ettei näytettävien merkintöjen määrää voi erikseen asettaa blogin etusivulle ja arkistosivuille. Nykyisessä järjestelyssä on kätevä näyttää blogin etusivulla vain kaksi uusintaa merkintää, mutta aihepiirilistauksissa se on onnettoman vähän. Esimerkiksi Aatteet ja periaatteet -arkisto venyy yli 50 sivun pituiseksi.

Ehkä näytettävien merkintöjen määrän voisi nostaa kolmeen, mutta ei sekään mikään ratkaisu olisi.

Kuukausiarkistoissa on periaatteessa sama juttu, mutta ne voi kiertää arkistolisäosalla, joka listaa kaikki blogin merkinnät kuukausittain järjesteltynä yhdellä sivulla. Näitä on tarjolla useitakin, mutta en valitettavasti löytänyt ainoatakaan, joka osaisi lisätä otsikon viereen kirjoittajan nimen.

Päädyin Smart Archives Reloaded -lisäosaan. Sen tekijä lupasi lisätä mahdollisuuden näyttää kirjoittajan nimi lisäosan seuraavaan versioon.

Lipsanen & Ruson arkistosivu näyttääkin nyt varsin hyvältä. Ehkä otan jotain vastaavaa käyttöön tässäkin blogissa.

Yhteydenottolomakkeet: Lipsanen & Ruson sivupalkissa oli joskus aikaisemmin käytössä kätevä yhteyslomake, jossa sai valita lähteekö viesti jommallekummalle vai molemmista kirjoittajista. Se oli toteutettu ihan perinteisesti palveluntarjoajan valikoimaan kuuluvalla lomakesysteemillä. Ongelmana siinä oli, että osoitteet piti kirjoittaa koodiin, jolloin ne ovat spämmibottien kaivettavina. Tätä voi kiertää esimerkiksi JavaScriptillä, mutta mikään varma menetelmä sekään ei ole.

Tähän uuteen versioon lomake piti taas saada, sillä onhan se melko kätevä. En kuitenkaan löytänyt mitään sellaista, joka toimisi yhtä kätevästi. Tässäkin monien lisäosien ongelma on se, että ne on suunniteltu yhden kirjoittajan blogeihin.

Nyt meillä on sitten kolme eri yhteyslomaketta: yksi Rusolle, yksi minulle ja yksi molemmille. Käytin Grunion Contact Form -lisäosaa, jonka asettaminen on hyvin yksinkertaista. Se lähettää viestin sille kirjoittajalle, joka on merkitty kyseisen sivun tai merkinnän kirjoittajaksi.

Molemmille kirjoittajille lähettämisen toteutin lisäämällä blogiin yhden uuden kirjoittajan, jonka sähköpostiosoitteen edelleenohjasin webhotellin sähköpostiohjauksessa molempien postilaatikoihin. En tosin tiedä, onko tuo molempien kontakteeraaminen samalla lomakkeella sitten loppujen lopuksi niin olennaista. Riippuen siitä, miten paljon yhteydenottoja tulee, harkitsen myöhemmin josko tuon lomakkeen voisi poistaa.

Kirjoittajien nimet: Blogin oikeassa yläreunassa on listattu kaikki blogin kirjoittajat (eli me kaksi sekä Blogivieras-tunnus). WordPressin sisäänrakennettu toiminto on tässä suhteessa varsin kökkö. Jos kirjoittajien nimet ovat muodossa ”Etunimi Sukunimi”, listataan kirjoittajat etunimen mukaiseen aakkosjärjestykseen.

List Authors Plus -lisäosa tarjoaa muitakin vaihtoehtoja. Sen avulla määrittelin kirjoittajien nimet näkymään kirjoitettujen blogimerkintöjen määrän mukaisessa järjestyksessä.

Kieliasetukset: Lipsanen & Ruso on joskus aikoinaan tullut asennettua englanninkielisenä. Hallintapuoli on siksi englanninkielinen, mutta se ei erityisemmin haittaa. Kävijöille näkyvät toiminnot voi pääosin itse kääntää, joten isompia ongelmia ei ole sielläkään.

Joihinkin kohtiin englantia on kuitenkin jäänyt. Arkistosivulla kuukaudet ovat englanniksi, kuten myös yhteydenottolomakkeiden toiminnot, ja kirjautumislinkissä lukee ”Log in”.

Kielen voisi vaihtaa suomeksi jälkikäteenkin. Olen kerran tehnytkin niin, tässä blogissa. Seurauksena oli, että ääkköset menivät sekaisin ja jouduin etsi-korvaa-toiminnolla käymään kaikki blogimerkinnät ja kommentit läpi. Blogi oli silloin melko uusi, joten vaiva ei ollut melkoinen. En kuitenkaan haluaisi tehdä samaa Lipsanen & Ruson lähes 400 merkinnän ja yli 1300 kommentin kanssa.

Ehkä sen voi sietää, että siellä täällä on vähän englantia seassa. Voi tietysti olla, että tein tässä blogissa kielenvaihdoksen jotenkin väärin, ja ongelmilta voisi välttyä. En kuitenkaan halua ottaa riskiä.

Yllä on kuvakaappaus Lipsanen & Ruson etusivusta. Alla on vertailun vuoksi kaappaus siitä, miltä blogi ennen muutosta näytti. Molemmat kuvat suurenevat klikkaamalla.

Lipsanen & Ruso (vanha)

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 11.8.2009 klo 12.02:

    Se piti ulkoasusta vielä sanomani, että kokeilin pitkästä aikaa käyttää tyyliasetuksissa päätteellisiä serif-fontteja (riippuu selaimen ja käyttöjärjestelmän ominaisuuksista, mikä fontti tarkalleen kenellekin näkyy).

    Päätteellisiä fontteja (etenkin Times ja Times New Roman) käytettiin paljon 1990-luvulla, mutta päätteettömät sans serif -fontit ovat olleet sen jälkeen valtavirtaa. Nyt päätteellinen kirjasintyyppi tuntuu vaihteeksi jo ihan virkistävältä.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Lipsanen & Ruso uudistui

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan