ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Maantason menetetyt mahdollisuudet

Pyhiinvaeltajanpuiston reunaa Eiranrannassa

Rakennusten katutaso, tai maantaso ylipäänsä, on kaupunkirakentamisessa liian usein hukattujen mahdollisuuksien tilaa. Vilkkaimmilla paikoilla kivijalat hyödynnetään liiketiloina, sivuummalla paikoin toimistoina. Liian usein katutaso on kuitenkin varattu toisarvoiseen käyttöön varasto- ja huoltotiloiksi.

Aivan liian harvoin kerrostalojen katutasossa on asuntoja.

Tällä kertaa tapaustutkimukseni kohteena on Eiranranta, helsinkiläinen keskustalähiö. Oheisessa kuvassa näkyy, miltä kyseinen alue näyttää Pyhiinvaeltajanpuistoon päin.

Eiranrannan vieressä on hieno puisto, mutta rakennusten pohjakerroksessa sitä reunustaa tylsän harmaa muuri. Edes pihan kohdalle ei ole tehty porttia, joka vähän elävöittäisiä ankeaa näkymää.

Tuonkin muurin taakse jäävät huoltotilat (niitä siellä kai on) olisi voitu aivan hyvin ottaa asuinkäyttöön. Asunnot olisivat auenneet puistoon, ja rakennusten reunalla olisi voinut kulkea kävelytie. Ikkunat ja ovet, ehkä pienet etupihatkin, olisivat tehneet puistonreunasta paljon mielenkiintoisemman näköisen. Maantasoelämä lisäisi myös turvallisuuden tuntua pimeällä.

On paljon ihmisiä, jotka eivät halua asua maantasossa, ainakaan kerrostalossa. Toisaalta on ihan riittävästi niitä, joille se ei ole mikään ongelma. Eiranrannassa, jossa asunnot ovat suuria, koko asetelma olisi ollut helposti kierrettävissä. Jos asunnoista rakentaa kaksikerroksisia, voi alakertaa halutessaan käyttää myös työhuoneena tai toimistona, tai sinne voi sijoittaa keittiön ja ruokasalin. Makuuhuoneet voisivat olla ylemmässä kerroksessa.

Kaksikerroksinen asunto Eiranrannassa

Itse asiassa Eiranrannassa on tarjolla myös kaksikerroksista maantasoasumista alueen toisella kulmalla. Toteutus vain on jäänyt vähän kesken.

Tuossa kulmakämpässä on aika paljon sitä, mitä yritin hakea takaa. Yksi paha puute siinä kuitenkin on: yhteys ulos puuttuu. Tai pääsee siitä karsinoidulle terassille, mutta sieltä ei pääse puistoon eikä kadulle. Maantasoasumisen idea on kuitenkin juuri siinä, että sieltä pääsee suoraan ulos.

Ehkä siksi tuo asunto on edelleen myymättä. Voi tietysti olla, että myös reilun miljoonan euron hintalappu vaikuttaa asiaan. Ilmansuunnatkaan eivät ole parhaat mahdolliset. Terassi on kyllä länteen, mutta toinen seinä osoittaa pohjoiseen.

Ylemmän kuvan muuri osoittaa itään, mikä sekään ei ole halutuin mahdollinen ilmansuunta. Mutta sopisivat ne maantasohuoneet ainakin aamuvirkuille työskentelytiloiksi.

Otin ylemmän kuvan 18.8.2009 ja alemman 30.8.2009 (kuvien lisenssi).

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.