ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Facebookin kevytversio on iso parannus

Facebook Lite

Facebookia voi nyt käyttää myös uutena selkeämpänä kevytversiona (Facebook Lite). Sitä ei ole vielä käännetty, joten ottaakseen sen käyttöön on vaihdettava tilinsä kieli englanniksi.

Vaihdoin kielen ja kokeilin. Ja luulenpa, etten vaihda enää takaisin perusversioon. Kielen kyllä vaihdan, kunhan suomennos tulee.

Facebook Lite on nopea ja selkeä. Vaikka sivun asettelu päällisin puolin näyttää melko samalta kuin perusversiossakin, on se kuitenkin ilmavampi ja helpommin hahmotettava. Tarkemmin syynätessä huomaa, että kaikenlaista tilpehööriä on pudotettu pois. Suurinta osaa niistä en jää kaipaamaan.

Etenkin sivupalkeista on kadonnut tavaraa. Profiilisivulla vasemmassa palkissa on kuvan lisäksi vain linkit seinälle, tietosivulle, kaverilistaukseen ja valokuviin. Oikeassa palkissa on vain mainos.

Pääsivulta vasen palkki on poistettu kokonaan, ja oikealla on vain kavereidenehdottelutoiminto ja mainos. Sinne olisin ehkä halunnut jättää tapahtumalistauksen. Nyt se on omalla Tapahtumat-sivulla (Events). Olisikin kätevää, jos voisi itse määritellä, mitä kaikkea haluaa jättää näkyviin.

Myös keskipalkin syötenäkymää on virtaviivaistettu. Kuvia on vähemmän: kunkin päivityksen kirjoittajan profiilikuva näkyy edelleen, mutta kommentoijien kuvakkeet on poistettu.

Ja mikä parasta, sovellukset on heitetty mäkeen. Enää kaverisyötettä ei täytä tiedotukset siitä, mikä linjan 3B raitiovaunupysäkki kukakin kavereista on (vaikkei siellä vielä juuri tuollaista sovellusta taida ollakaan).

Kevytversiosta puuttuu myös keskustelutoiminto (chat) ja sivun yläreunan päivityslomake on piilotettu erillisen painikkeen taakse.

Jäljelle on jätetty vain olennaisimmat toiminnot, mikä tekee Facebookin käyttämisestä selkeämpää ja nopeuttaa sivujen latautumista. Luulenpa, että tästä tulee suosittu.

Joitakin pieniä bugeja kevytversiossa vielä on. Sähköpostia lähettäessäni sain jonkin virheilmoituksen, mutta viesti ilmestyi silti jonon jatkoksi. Kaikkia asetuksia ei vielä pysty säätämään kevytversion kautta. Ja kuten mainittua, käännökset muille kielille kuin englanniksi uupuvat.

Jos Facebook tuntuu liian raskaalta kevyenäkin, niin aina voi käyttää mobiiliversiota. Se toimii hyvin kännykällä, mutta tietokoneen ruudulla se on minun makuuni jo vähän turhankin karu.

Kuvakaappauksessa on kevytversio Facebook-profiilistani. Suttasin yksityisyyden suojaamiseksi kaappauksesta seinälleni kommentteja jättäneiden nimet.