ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Talviaika 2009 alkaa sunnuntaina

Katso myös: Talviaika 2014

Vuoden 2009 kesäaika päättyy ja talviaika, tai oikeammin normaaliaika, alkaa tämän viikon sunnuntaina 25.10.2009. Kelloja käännetään tunti taaksepäin sunnuntaina aamuyöstä klo 4.

Se, mihin suuntaan kelloja milloinkin käännetään, voi olla monelle vaikea muistaa. Millään järkisyillä suuntaa ei kannata pähkäillä, sillä mitään järkisyytä kesäajan ja talviajan välillä venkslailuun ei ole. Muistisäännöksi sopii se, että kelloja käännetään ainaa kesää kohti: keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin.

Joitakin vuosia sitten eräs kaverini oli menossa kokoukseen, joka pidettiin toisen kaverin kotona. Päivä oli eräs syksyinen sunnuntai, ja paikalle hän saapui noin kaksi tuntia etuajassa. Hän oli kyllä muistanut, että sinä sunnuntaina käännettiin kelloja, suunta vain meni väärin.

Muuta vahinkoa tuosta ei aiheutunut, kuin illan emännän kummastellut ja pari tuntia ylimääräistä aikaa, jonka kaverini taisi pääasiassa käyttää kuljeskellen pitkin kaupunginosan katuja. Jos sama virhe olisi muuttuvat muuttaen tapahtunut keväällä, kaverini olisi ollut kaksi tuntia myöhässä.

Tuollaisia pieniä virheitä, joilla tietysti voi joskus olla suurempiakin seuraksia, tapahtuu varmasti vuosittain kesä- ja talviajan vaihdosten takia paljonkin. Liikennevälineiden aikataulut menevät sekaisin ja ihmisten unirytmit kärsivät. Syksyllä sentään saa yhden tunnin ylimääräistä, mutta keväällä se sitten kirpaisee takaisin.

Kantani lienee tullut selväksi: mielestäni kesäajasta tulisi luopua ja pysytellä normaaliajassa ympäri vuoden.

Kesäaikaan 2010 siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, joka ensi keväänä osuu päivämäärään 28.3.