ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kalooga hakee kuvia gallerioittain

8.11.2009 klo 7.59 | Niko Lipsanen

Kalooga

Huomasin kuvasivujeni tilastoja tutkiessani itselleni aikaisemmin tuntemattoman Kalooga-kuvahakukoneen. Tarkempi tutustuminen osoitti, että kyseessä on varsin mielenkiintoinen palvelu.

Keskeisin ero Kaloogan ja esimerkiksi Googlen kuvahaun välillä on se, että siinä missä Google hakee yksittäisiä kuvia, Kalooga hakee kuvagallerioita. Hakutulossivulla on viisi eri galleriaa (tai kuvasettiä) ja niistä kustakin neljä pienennettyä kuvaa. Lisäksi kerrotaan kuvasetin otsikko ja kuvien kokonaismäärä.

Tämä on varsin kätevää. Yleensä, kun haen kuvia verkosta, en etsi mitään yhtä tiettyä kuvaa. Sen sijaan haluan esimerkiksi nähdä, miltä jossakin paikassa näyttää. Kaloogan avulla löydän paremmin ne sivut, joilla on useita eri kuvia etsimästäni kohteesta tai aiheesta.

Kaloogassakin on kuitenkin edelleen parantamisen varaa. Hakualgoretmi ei vaikuta loppuun asti viritellyltä, sillä ainakaan maantieteellisissä hauissa relevanteimmat tulokset eivät vaikuta pääsevän kärkeen tai edes ensimmäiselle hakutulossivulle. Ensimmäiset tulokset ovat turhan usein joitakin matkailusivustojen hotellihuonekuvia.

Sivut tuntuvat kuitenkin latautuvan nopeasti ja kuvakkeita on miellyttävä selata. En ole varma, mutta näppituntumalta arvelisin, että kuvahauissa käyttäjät herkemmin tarkistavat pari seuraavaakin hakutulossivua kuin perinteisessä tekstihaussa. Ainakin Kaloogalla haettaessa se myös kannattaa.

Myöskään kuvien ilmoitettu lukumäärä ei aina pidä paikkansa. Kuvia on kohdesivulla usein enemmän kuin mitä Kalooga hakutulosten yhteydessä väittää.

Lisäksi ainakin minusta myös se on häiritsevää, että kuvasivut avautuvat oletuksena uuteen selaintabiin. Sen voi kuitenkin käydä muuttamassa asetussivulla (Preferences) kunhan vain hyväksyy Kaloogan keksin tallettamisen selaimensa muistiin.

WordPress-käyttäjiä saattaa kiinnostaa myös Kalooga-lisäosa, jolla voi liittää kuvahakutuloksia blogikirjoituksiinsa. Itse en tosin keksinyt sille ainakaan vielä käyttöä.

Kuvassa on Kaloogan logo.