ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Uskontoa rekisterikilpiin?

BBC kertoo, että Yhdysvalloissa tuomari Cameron Currie on estänyt Etelä-Carolinan osavaltiota laskemasta liikkeelle kristillisiä autojen rekisterikilpiä. Kilvissä olisi ollut ristin kuva ja teksti ”I Believe”.

Osavaltion varakuvernööri André Bauer kannatti kilven hyväksymistä. Hänen mukaansa on naurettavaa, ettei yli sadan olemassaolevan kilven joukossa ole yhtään kristillistä vaihtoehtoa.

Etelä-Carolinan osavaltion erikoiskilpisivusto oli tätä kirjoittaessani kaatunut. Liekö uutisen aikaansaaman liikenteen ansiota? Löysin kuitenkin kesäkuisen uutisen, jossa kerrottiin osavaltion suunnitelmista myöntää teemakilvet luonnonystäville, ympäristönsuojelijoille ja maanviljelijöille. Uutisessa myös mainittiin, että kilpiä on aiemmin myönnetty esimerkiksi amatööriradiolle ja jalkapallojoukkueelle.

Valtion ja kirkon pitää Yhdysvalloissa olla erillään. Eikö valtion ja amatööriradion tai valtion ja jalkapallojoukkueen sitten pidä? Sitä paitsi, eihän tuossa ollut kyse minkään tietyn kirkon projektista. Kilvet olisivat olleet saatavilla kenelle vain kirkkokuntaan katsomatta.

Mikäli oikein ymmärsin, oman teemakilven saaminen edellyttää Etelä-Carolinassa 4000 dollarin maksua ja 400 ennakkotilausta kilpiä haluavilta. Jos säännöt ovat kaikille samat, niin miksi uskovaiset kristityt eivät voi tilata erikoisteemoitettua kilpeä siinä missä muutkin ryhmät?

Ateisteille ja muille kristinuskon vastustajille ei tunnu riittävän, että kristityt olisivat ryhmänä samassa asemassa kuin muut yhteiskunnassa toimivat ryhmät. Heidän mielestään uskontoa ei saa ilmaista edes samoin pelisäännöin kuin kannatusta jalkapallojoukkueelle tai ympäristönsuojeluaatteelle.

Sen, että kristityt voisivat hakea ja saada teemakilven samoin ehdoin kuin mikä tahansa muu ryhmä ei pitäisi millään tavoin rikkoa valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Kyse on ennemminkin sananvapausasiasta.