Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Kuinka paljon sivujen hitaus haittaa?
5.1.2010 klo 6.47 | Niko Lipsanen
Nettiselaajat eivät jaksa odottaa hitaiden sivujen latautumista. Eihän? Niin meille ainakin on kerrottu. Yhteysnopeudet ovat tietysti kasvaneet, joten raskaammatkin sivustot latautuvat nopeammin, mutta hidastelevia palvelimia ei kukaan jaksa odottaa.
Näin minäkin uskoin vielä tunti sitten. Nyt kuitenkin jo epäilen. En minä itsekään sulje hitaasti aukeavia sivuja, jos epäilen sieltä löytyvän jotakin vähänkin mielenkiitoista. Olenko sitten kovinkin poikkeava käyttäjä?
Hitaasti latautuvat sivut saattoivat tietysti ärsyttää vielä joskus silloin, kun selaimissa ei ollut välilehtiä tai moni-ikkunointia. Mutta kuka enää nykyään sellaisia selaimia käyttää?. Olen kuullut huhuja, että jopa Internet Explorerissa olisi nykyään jonkinlainen välilehtiviritys. Vai täbeiksikö niitä pitäisi kutsua?
Jos jokin sivu hidastelee, niin antaa hidastella. Selaamista voi jatkaa toisessa välilehdessä ja palata hidastelevan sivun pariin sitten joskus kun se on latautunut. Operan uusi 10-versio on tässä erityisen kätevä, kun välilehdet saa sivupalkkiin pikkukuvakkeina. Kun kuvake on latautunut, on sivukin valmis. Jos jo kuvakkeesta näkee, ettei sivu olekaan vierailemisen arvoinen, niin ruksista vain kiinni.
Googlen ja Bingin testaukset näyttävät kuitenkin varsin selvästi, että sivujen hitaus karkottaa kävijöitä. Ja käytänhän minäkin esimerkiksi Facebookin Lite-versiota – tosin enemmän sen selkeyden kuin nopeuden takia.
Saattaa myös olla, että Google alkaa rankata sivuja myös niiden nopeuden perusteella. Eli kannattaa tehdä jatkossakin sivut niin, että ne latautuvat mahdollisimman nopeasti. Vaikka hitaus ei välilehdillä selailijaa niin haittaisikaan, niin nopeat sivut löytyvät paremmin hakukoneilla.
Tähän artikkeliin on jätetty 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä.
Uusimmat artikkelit
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
Niko Lipsanen 5.1.2010 klo 8.15:
Varmaankin on niin, että hitaat sivut karkoittavat jonkin verran kävijöitä, mikä näkyy Googlen ja Bingin mittauksissa. Mutta luulisi kuitenkin, että välilehtien käyttömahdollisuus on vähentänyt hitauden haittoja. Tämä tosin perustuu vain omiin kokemuksiini, mutta tuskin minä niin erikoinen käyttäjä olen.
Mia M 9.1.2010 klo 19.21:
Ainakin minulla välilehtiominaisuus on vaikuttanut niin että jos jokin sivu ei heti vastaa, niin jätän sen omalle välilehdelleen auki ja käyn aina välillä kokeilemassa josko se jo latautuisi. Tällainen välilehti voi olla auki monta päivää tai yli viikonkin, jos koen sisällön odottamisen arvoiseksi. Aikaisemmin tällaisen sivun olisi vain unohtanut. Em. menettely vaatii sen että selain muistaa avoimet välilehdet istunnosta toiseen, mikä muuten on mainio ominaisuus monesta muustakin syystä.
Torsti 9.1.2010 klo 20.46:
Hemmetin hyvä kirjoitus, olen miettinyt samaa! :) Itseäni ei ainakaan sivujen hitaus haittaa juurikin välilehtien ansiosta. Tälläkin hetkellä 15 auki.
Niko Lipsanen 9.1.2010 klo 22.26:
Tuo ”monta päivää tai yli viikonkin” osoittaa kyllä jo aikamoista kärsivällisyyttä. En minä sentään ihan niin kauan viitsi sivujen latautumista odottaa.
En myöskään käytä selaimessa sitä toimintoa, joka muistaa välilehdet seuraavaa kertaa varten. Jos selain kaatuu, niin se muistaa avatessa vanhat lehdet, mutta muuten tykkään kyllä aloittaa selaamisen joka kerran puhtaalta pöydältä. Kertyy niitä sivuja tuonne sivupalkkiin yhdelläkin selauskerralla ihan riittävästi.
Mutta tapansa tietysti kullakin.
Mia M 12.1.2010 klo 14.29:
Niin se en sentään viikkoa sitä latautumista odota, vaan toimimaton sivu saa olla passiivisena välilehtenä olemassa aika kauan. Silloin tällöin klikkaan ja tsekkaan toimiiko. Tämä lähinnä siksi etten halua lisätä mahdollisesti kiintoisaa sivua kirjanmerkkeihin ennen kuin olen sen sisällöstä varmistunut. Kirjanmerkkikokoelma kun tahtoo muutenkin rämettyä. Tällä tavalla roikotan monia muitakin sivuja, jotka ovat relevantteja vain jonkin aikaa esim johonkin projektiin tai hoidettavaan asiaan liittyen.