ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Laskiainen ja laskiaispullat

Laskiaispullat

Laskiainen lähestyy. Huomenna on laskiaissunnuntai, ja varsinainen laskiainen on ensi tiistaina. Laskiaisen viettoon liittyy paitsi mäenlasku myös laskiaispullat.

Laskiainen on herkuttelujuhla, koska sen jälkeen alkaa paasto. Laskiaispullat ovat olennainen osa tätä perinnettä. Paastoa ei luterilaisessa Suomessa enää juurikaan vietetä (ortodoksisessa sentään ainakin jonkin verran), mutta herkutteluista pullineen ei silti olla luovuttu.

Sitä en ole perinteisissä laskiaispullissa käsittänyt, että miksi niihin pitää iskeä se lakki päälle. Pullaa on hankala syödä, jos täytteet tursuavat välistä haukatessa. Monet kiertävät ongelman syömällä pullan yksi puolisko kerrallaan.

Eikö kuitenkin olisi kätevämpi, jos sen yläosan jättäisi alunperinkin länttäämättä siihen pullan päälle? Kermavaahtokin olisi paljon hienomman näköinen, jos sitä ei litistettäisi pullanpalojen väliin.

Meillä onkin ollut jo muutamana laskiaisena tapana tehdä laskiaispullat pullapitkosta. Valmiiksi viipaloitu Pullava-pitko on varsin kätevä, mutta muut pitkot käyvät ihan yhtä hyvin – viipaloiminen ei kuitenkaan ole kovin iso vaiva. Hilloa alle, kermavaahtoa päälle ja sitten nautitaan.

Pitko on siitäkin hyvä, että pullia saa kerralla suuren määrän. Laskiaisena kun niitä kuuluu syödä niin paljon kuin maha vetää.

Ja kermavaahdon alle laitetaan tietysti hilloa. Mantelimassa on ruotsalaisten hienostelua (voihan sitä tietysti olla sellaisiakin, jotka oikeasti pitävät mantelimassapullista; sallittakoon se heille).

Kuvassa on Pullava-pitkosta tehtyjä laskiaispullia viime vuoden laskiaiselta. Otin kuvan 24.2.2009 (kuvan lisenssi).

Maantieteilijän matkakuvat