ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

AVCHD Lite -videot Lumix-kameroissa

Papukaija Pedro

Kirjoittelin jo aikaisemmin käyttökokemuksia Panasonic Lumix DMC-TZ7 -kamerastani. Sivuutin kuitenkin videokuvaustoiminnot pelkällä maininnalla, sillä niistä minulla ei tuolloin vielä ollut kokemuksia.

Kamera tallentaa videot Sonyn ja Panasonicin kehittelemän AVCHD-tallennusformaatin kevennettynä versiona (AVCHD Lite). Tällöin video tallentuu 720-viivaisena 30 ruudun sekuntivauhdilla. Laadukas videokuvausmahdollisuus muutoin tavanomaisessa digikamerassa lieneekin monelle syy hankkia jokin uusista Lumix-malleista.

Kuvasin eilen pätkän hoitopapukaijamme Pedron tanssimista orrellaan. Tanssi ei ehkä sujunut yhtä vauhdikkaasti kuin joillakin aikaisemmilla kerroilla, mutta videon teknisessä laadussa ei ole valittamista. Aivan mutkitta videointi ei kuitenkaan mennyt.

Ensimmäinen ongelma oli kuinka saada video ulos kamerasta. Kuvien hakemiseen käyttämäni F-Spot-ohjelmisto ei videotiedostoja tunnistanut, eikä niitä löytynyt vanhaan tapaan kuvien seasta suoraan muistikorttia selaamallakaan.

Kortille oli kuitenkin ilmestynyt digikuvien DCIM-hakemiston rinnalle aavistuksen epämääräiseltä kuulostava PRIVATE-hakemisto. Sen alla oli oma hakemistorakenteensa, ja muutaman klikkauksen jälkeen löytyi joukko MTS-tiedostoja, joiden päättelin jo kokonsakin puolesta olevan videoita (katso kaavio hakemistopuusta alla).

Seuraava ongelma oli se, ettei Ubuntu suostu suoraan toistamaan AVCHD videoformaattia. Sen pystyy kuitenkin muuntamaan esimerkiksi AVI-muotoon, ja ilmeisesti jonkin mutkan kautta katsettua suoraan alkuperäismuodossa. Tästä aiheesta on ketju Ubuntun keskustelupalstalla, jos aihe enemmän kiinnostaa.

En kuitenkaan ryhtynyt muuntamaan tiedostoa, vaan kiersin ongelman lataamalla videon Youtubeen, joka tunnistaa myös AVCHD Lite -muotoiset videot ja muuntaa ne selaimessa katseltavaan muotoon.

Laatuero aikaisempiin TZ3-mallilla kuvaamiini videoihin on huomattava myös Youtuben kautta katsottuna. Harmi, ettei esimerkiksi Hyenan kemmerrystä ole tallessa yhtä tarkkapiirtoisena.

Voi olla, että jatkossa tulee kuvattua enemmän myös videoita, kun laatukin kerran on näin paljon parempi.

Yllä on Pedro-papukaijasta eilen 19.4.2010 kuvaamani video Youtubesta. Videon teknistä laatua voi arvioida paremmin, jos käy katsomassa pätkän isompana Youtuben sivuilla. Alla on AVCHD-tallennusformaatin käyttämä hakemistorakenne esitettynä puumuodossa (lähde: Wikipedia, tekijä: Mikus, lisenssi: CC Attribution).

AVCHD hakemistorakenne

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.