ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Ahvenanmaan ja Uppsalan voi yhdistää samaan reissuun

Asuntolaivoja Fyris-joella

Matkakuvat: Ahvenanmaa ja Uppsala 2010

Ahvenanmaalla matkailemiseen on kätevä yhdistää reissu historialliseen Uppsalan kaupunkiin, joka monille suomalaisille vaikuttaa läheisestä sijainnistaan huolimatta olevan tuntematon vierailukohde (niin se oli minullekin ennen tätä kesää). Jos käy reissulla Ahvenanmaalla, niin sieltä käsin Uppsalassa on kuitenkin varsin helppo piipahtaa.

Ahvenanmaan Eckeröstä pääsee Ruotsin Grisslehamniin Eckerölinjen-varustamon laivalla. Kyseessä on siis sama firma, joka Helsingin ja Tallinnan välisellä reitillä käyttää nimeä Eckerö Line. Laivamatka kestää kaksi tuntia suuntaansa, ja bussimatka Grisslehamnista Uppsalaan reilun tunnin.

Kesäaikaan laiva kulkee väliä kolme kertaa päivässä suuntaansa, ja kaikilta vuoroilta on bussiyhteys Uppsalaan. Hinnat eivät päätä huimaa: kesäkuussa menopaluumatka laivalla ja bussilla Eckeröstä Uppsalaan oli tarjouksessa viiden euron hintaan. Normaalihinta menopaluulle vaihtelee sesongin mukaan kuudesta kahdeksaan euroon.

Laivayhteys näyttäisi olevan ruotsalaisten suosiossa juhlimiskohteena. Moni ei taida Eckerön päässä käydä edes maissa. Itse laivalla juhlimista ei niin huomaa, mitä nyt iloisia snapsilauluja kaikuu ravintoloissa, mutta täydessä bussissa ruotsalainen örvellysturismi käy jo vähän hermoille. Ei ehkä ollut paras mahdollinen idea matkustaa Uppsalan suuntaan juuri perjantai-iltana. Jos ei siis ole kiinnostunut kännisistä ruotsalaisista kulttuurinähtävyytenä, niin kannattaa huomioida asia matkustusajankohtaa valitessaan.

Uppsalassa voi sitten käydä ihailemassa esimerkiksi komeaa keskiaikaista tuomiokirkkoa, hempeän vaaleanpunaista linnaa ja viikinkiaikaisia hautakumpuja.

Etukäteisvaraukset laiva-bussimatkalle eivät liene tarpeen. Tämän voi päätellä siitäkin, että Eckerölinjen on tehnyt varaamisen hyvin vaikeaksi. Paitsi, ettei online-varauslomake toimi kuin ruotsiksi, niin sen kautta ei saa laivabussiyhdistelmää ylipäänsä varattua. Henkilökohtaisempaa palvelua kaipaavat ohjataan Ålandsresor-matkatoimiston puoleen. Hyvin tuon lipun silti sai satamastakin vähän ennen laivan lähtöä.

Eckerölinjenin sivusto ei ylipäänsä toimi kunnolla kuin ruotsiksi. Sieltä löytyy kyllä nimellisesti myös suomen- ja englanninkieliset osiot, mutta iso osa olennaisesta tiedosta esimerkiksi juuri bussiyhteyksien osalta on jätetty kääntämättä.

Eckerölinjenin bussit saattavat tulla varsin täyteen, ja niitä näyttäisi ainakin kesäisin menevän Uppsalan ja Grisslehamnin välillä useita. Uppsalan päästä lähtiessä ei kuitenkaan kannattane jättää bussille saapumista aivan viime tippaan, jos haluaa olla varma mahtumisesta mukaan.

Voi myös olla, että oman auton kanssa matkustavien on syytä tehdä varaus etukäteen.

Eckerölinjenin autolauttayhteys Eckerön ja Grisslehamnin välillä on joka tapauksessa kätevä ja edullinen tapa yhdistää samaan reissuun vierailut Ahvenanmaalla ja Uppsalassa. Laivayhteys täytti kesäkuussa jo pyöreät 50 vuotta, joten tuskin se ihan äkkiä tulevaisuudessakaan lakkaa kulkemasta.

Kuvassa yllä on asuntolaivoja Fyris-joella Uppsalassa. Alla taas on kuva Eckerölinjen-varustamon M/S Eckerö -autolautasta Eckerön satamassa Ahvenanmaalla. Ruotsalaiset katselevat laivan purkamista kannelta ilman aikomustakaan käydä maissa. Kuvat on otettu 19. ja 21.6.2010 (kuvien lisenssi).

M/S Eckerö, Eckerölinjen

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.