ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Tänään on auringonpimennys

Auringonpimennys 2011

Tänään tiistaina 4. tammikuuta 2011 on osittainen auringonpimennys, joka näkyy myös lähes koko Suomessa. Pohjoisessa Lapissa pimennys ei näy, koska ei siellä Aurinko muutenkaan tähän aikaan vuodesta nouse horisontin yläpuolelle.

Oheisesta kaaviosta näkee, mihin aikaan pimennys missäkin päin on näkyvissä. Kuvan kulmassa näkyvä kello on kuitenkin UTC-standardiajassa, joka on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Auringonpimennys alkaa siis noin puoli kymmenen maissa ja on täydellisimmillään yhdentoista aikoihin.

Pimennys saattaa kuitenkin jäädä pilvien taakse. Ilmatieteen laitoksen sääennuste Helsinkiin tosin näyttää lupaavasti pientä pilkahdusta auringonpaistetta juuri klo 11 kohdalla.

Jos auringonpimennystä haluaa katsella, niin suojalasit ovat suositeltavia. Hitsauslasin pitäisi toimia kuten myös valotetun ja kehitetyn mustavalkofilmin (tosin mistäpä sellaista enää nykyään saisi, ainakaan tällä aikataululla).

Täydellinen auringonpimennys oli Suomessa viimeksi heinäkuussa 1990. Sen muistan vielä hyvin itsekin. Seuraavan kerran täydellistä pimennystä pääseekin ihastelemaan vasta 16. lokakuuta 2126. Taitaa jäädä näkemättä.

Muualla maailmassa pimennyksiä on toki tarjolla aikaisemminkin. Esimerkiksi 20. maaliskuuta 2015 on täydellinen auringonpimennys, jonka parhaimmat katselupaikat ovat Pohjois-Atlantilla Färsaarten ja Islannin välillä. Myös Huippuvuoret osuvat pimennyksen reitille.

Oheinen kaavio tammikuun 2011 auringonpimennyksestä on Yhdysvaltain avaruushallinto NASAn tuotantoa ja siten vapaasti käytettävissä (via Wikimedia Commons).

Maantieteilijän matkakuvat

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.