ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kirkoista peruuttamisesta

Kirkon sisäänkäynti Jerevanissa

Armeniassa kirkoista on tapana poistua peruuttaen. Alttarille ei käännetä selkää. Armenian-matkalla tapaa tuli harjoitettua itsekin.

Vaikka reissusta on kohta kaksi vuotta eikä se kestänyt kahta viikkoakaan, niin tapa jäi yllättävän hyvin selkäytimeen. Lähes joka kerta, kun poistun ehtoolliselta, käy mielessä, että pitäisi askeltaa takaperin. Usein se tulee mieleen myös messun jälkeen kirkkosalista poistuessa.

En kuitenkaan ole enää Suomessa kirkkoperuuttelua harrastanut. Se voisi näyttää omituiselta, mikä toki sinänsä ei minua aivan kauheasti haittaisi. On minulla käytännöllisempikin syy. Esimerkiksi Agricolan kirkossa alttarin edessä on muutama porras. Koska en ole erityisen sulavaliikkeinen ja kompastun välillä jalkoihini muutenkin, olen katsonut turvallisemmaksi laskeutua askelmat etuperin.

Ja kun alttarilta jo on tultu etuperin, niin mitäpä sitä peruuttelemaan enää käytävälläkään. Silti selän kääntäminen alttarin suuntaan on välillä tuntunut ikävältä.

Asia tuli taas mieleeni, kun luin uutisen, että Turun tuomiokirkkoon suunnitellaan kansanedustajaehdokkaiden muotinäytöstä (K24 18.3.11). Vaikka tarkoitus onkin kerätä rahaa yhteisvastuukeräykseen, niin en voi sanoa olevani varauksettoman innostunut.

Uutisessa kerrotaan, että ”catwalkilla kävellään sellomusiikin tahdissa ja kirkon kuori ja alttari jätetään rauhaan.” Kommenteissa parikin keskustelijaa on sitä mieltä, että koko kirkkosali on sakraalitilaa eikä vain kuori ja alttari. Siksi muotinäytöksen hyväksyttävyyteen ei vaikuta se, onko se salin puolella vai alttarilla.

Tätä voisin ehkä soveltaa itsekin. Jos koko kirkkosali on yhtälailla sakraalitilaa, niin ei ole väliä, käännänkö selkäni alttarin suuntaan vai jonnekin muualle. Ehkä voinkin ensi kerran kävellä taas hyvin mielin ehtoolliselta penkkiin ja kirkosta ulos etuperin.

Kuvassa on nuori nainen Zoravar-kirkon oviaukossa Jerevanissa. En enää muista, oliko hän kuvaa ottaessa menossa sisään vai ulos, mutta varmaankin meni molempiin suuntiin selkä oviaukkoon päin (tosin hänellä ei ole päässään huivia, kuten Armeniassa naisilla usein on kirkossa tapana, joten ehkä hän ei noudata pikkutarkasti muitakaan tapoja). Otin kuvan 2.6.2009 (kuvan lisenssi).

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.