ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30.10.

Gribojedovin kanava, Pietari

Katso myös: Talviaika 2014

Muistuttelin noin kuukausi sitten talviaikatiedon hakijoita, että kelloja käännetään vasta lokakuun lopussa. Keväällähän käänteleminen tapahtuu suurinpiirtein kevätpäiväntasauksen aikoihin, mutta syyspäiväntasauksesta on takaisin talvi- eli normaaliaikaan vielä reilu kuukausi.

Vielä tänä viikonloppuna kelloja ei kuitenkaan käännellä, vaan vasta ensi viikolla. Kesäaika päättyy ja talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30. lokakuuta.

Olen monta kertaa kellojen kääntämisen yhteydessä myös muistuttanut siitä, että mielestäni moisesta pelleilystä pitäisi luopua. Saisi olla sama aika kesät, talvet. Tänä syksynä erikoisuutena on se, että naapurimaassamme Venäjällä kelloja ei enää käännetä. Venäjä siirtyi viime keväänä pysyvästi kesäaikaan (IS 27.4.11).

Suomessa kellojen kääntelyä jatketaan, ja niinpä Helsingin ja Pietarin välinen aikaero kasvaa talvisin kahteen tuntiin. Tämä on aiheuttanut ongelmia ainakin Allegro-junien aikataulujen kanssa, mutta mistäpä rautateillä ei nykyisin ongelmaa saataisi aikaiseksi (ES 2.8.11).

Ongelma on käsittääkseni jo ratkaistu. Monesta muustakin ongelmasta päästäisiin eroon, jos Suomessakin päätettäisiin luopua kesä- ja talviaikojen välisestä erosta.

Saman uudistuksen yhteydessä Venäjä karsi myös aikavyöhykkeidensä määrään. Entisen 11 sijaan niitä on nyt vain yhdeksän. Itäisin vyöhyke poistettiin, ja Samara ja Udmurtia siirrettiin Moskovan aikaan. Lähes koko Euroopan-puoleinen Venäjä onkin nyt yhdellä ja samalla Moskovan aikavyöhykkeellä.

Kahden tunnin aikaero valtakunnan ulkorajalla ei siten Venäjän mittakaavassa tuntune kovin suurelta, kun samanlaisia eroja on naapurivyöhykkeiden välillä maan sisälläkin. Ulkorajoilta löytyy suurempikin ero: Vladivostokin aika on Kiinan aikaa kolme tuntia edellä.

Tässä talviaikajutussa on Venäjän erinomaisen päätöksen kunniaksi kuva talvisesta, joskaan ei lumisesta, Pietarista. Jossakin siellä päin on myös artikkelin kirjoittaja silloin, kun tämä artikkeli ilmestyy ajastettuna näkyville blogiin.