ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Dominicalla tehdään erinomaista kookossaippuaa

28.3.2012 klo 11.01 | Niko Lipsanen

Kookossaippua

Dominicalla ei liiemmin ole muita vientituotteita kuin banaanit, mutta vientitilastoissa näkyy myös saippua. Saaren länsirannikolla sijaitsee perinteikäs Dominica Coconut Products Ltd:n saippuatehdas, jossa, kuten tehtaan nimestäkin voi arvata, valmistetaan saippuaa kookosöljystä.

Turisteille Refresh-kookossaippuaa myydään muun muassa pienissä matkamuistopaketeissa, joihin on koottu erilaisia dominicalaisia tuotteita: saippuan lisäksi karibien käsitöitä sekä Bellon maustekastiketta ja guavamarmeladia.

Dominicalaiset ovat ylpeitä kookossaippuastaan ja kehuvat sitä estottomasti. Täytyy tunnustaa, että itselleni sen erinomaisuus ei aivan avautunut, mutta se voi johtua siitä, että en oikein ylipäänsä välitä palasaippuasta. Äitini kuitenkin ihastui saippuaan kovin käydessään reilut kymmenen vuotta sitten Dominicalla minua tapaamassa.

Äitini mukaan kookossaippuan käytön jälkeen iho jää pehmeämmäksi kuin muiden saippuoiden jäljiltä. Se soveltuukin hänen mielestään erityisesti kasvojen pesemiseen. Kauneussaippuaksi (Beauty Soap) sitä pakkausteksteissäkin mainostavat.

Toinkin saippuaa tuliaisiksi palakaupalla, kun viimeksi Dominicalla kävin. Tuliainen oli mieleinen.

Monet muutkin ovat vakuuttuneita dominicalaisen kookosöljysaippuan laadukkuudesta. Olen joskus törmännyt netissä sivuihin, joilla saarella vierailleet ylistävät saippuaa ja kyselevät, että saisiko sitä millään toimitettua heidän kotimaahansa (yleensä Yhdysvaltoihin). Nyt en pikaisella googlettamisella noita sivuja kuitenkaan onnistunut löytämään.

Ilo olikin suuri, kun täällä kotipuolessa Mikkelissä löysin kaapin nurkasta vielä yhden palan kookossaippuaa. Sainpa samalla paketista valokuvan tätä blogiartikkelia varten. Ehkä sitä pitäisi vähän itsekin pitkästä aikaa taas kokeilla. Eihän sitä tiedä, vaikka sen kehutut ominaisuudet nyt avautuisivat minullekin.

Hieman saippuan aito dominicalaisuus kuitenkin kärsii siitä, että sitä valmistavan tehtaan omistaa nykyisin Colgate-Palmolive-konserni. Yhtiön logo koristaa saippuapakettiakin, joskin vain paketin kääntöpuolella (ei näy kuvassa). Etupuolella on suurella saippuan tuotemerkki Refresh.

Dominicalla se kuitenkin valmistetaan. Asia muistuu mieleen ainakin aina saaren länsirannikon tietä pitkin ajaessa. Tehtaan kohdalla Belfastissa saa pyörittää ohjauspyörää, kun muutoin rannikkoa seuraava maantie tekee jyrkän mutkan kiertääkseen tehdasalueen ympäri sisämaan kautta.

Oheinen kuva kookossaippuapaketista ei ole otettu Dominicalla vaan Mikkelissä.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 28.3.2012 klo 11.31:

  Uskalsin laittaa tuon ”erinomaisen” otsikkoon, kun sitä niin moni kehuu, vaikkei saippua henkilökohtaisesti erityisemmin olekaan vakuuttanut. Paikallisille en epäilyksistäni kertonut. Sain jo tarpeeksi närkästyneitä reaktioita ollessani sitä mieltä, että dominicalaisten hehkuttama paikallinen Kubuli-olut on perushyvä lager, missä ei ole mitään ihmeellistä.

  Lisätään vielä, etten tiedä, kuinka jyrkkä tuo mainitsemani maantien mutka nykyisin on. Kiinalaiset ovat suoristaneet ja leventäneet Dominican länsirannikon tietä. Pahimmat mutkat on ilmeisesti oiottu. Varmaankin tehdasalue pitää edelleen kiertää, mutta ehkä mutkien profiilia on loivennettu. Sinänsä Dominican teillä kyllä mutkia riittää, mutta tuo pätkä rannikkotietä on ainakin noin dominicalaisittain suhteellisen suora.