ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Aprillipäivä on sakon uhalla siirretty huomiseksi

1.4.2012 klo 0.38 | Niko Lipsanen

Talipotpalmu

Aprillipäivä ei tänä vuonna olekaan totuttuun tapaan 1. huhtikuuta. Tämä johtuu siitä, että aprillipäivä ja palmusunnuntai osuvat samalle päivälle.

Yhteensattumasta aiheutuvien hankaluuksien vuoksi eduskunta on yökokouksessaan päättänyt hallituksen esityksen mukaan siirtää tämän vuoden aprillipäivän maanantaiksi 2. huhtikuuta. Päätös astuu voimaan välittömästi.

Ensisijaisesti asiassa on ajateltu lasten asiaa. Lapset voisivat pettyä pahasti, jos jollakin ovella virpomisen jälkeen sanottaisiin, että aprillia, eikä annettaisikaan karkkia tai suklaamunia.

Pahimmassa tapauksessa virpojille annettaisiin silliä ja kuravettä. Lapset eivät yleensä pidä sillistä – eivätkä aina myöskään kuravedestä.

Toisaalta aprillipäivän siirtämisessä on ajateltu myös aikuisten etua.

Kun ovelle tulee virpojia, on virvonnan kohteen voitava luottaa siihen, että virpoja toivottaa ”tuoreeks terveeks” tosissaan, eikä vain aprillaa. Jos aprillipäivä ja palmusunnuntai ovat yhtä aikaa, niin tätä ei millään voi taata.

Oppositio olisi yhteisessä vastaesityksessään halunnut siirtää aprillipäivän sijaan palmusunnuntain. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) korosti eduskunnalle antamassaan vastauksessa, että palmusunnuntain siirtäminen olisi hankala toteuttaa, koska sen paikka on lukittu kirkollisiin kalentereihin. Lisäksi sen olisi nimensäkin mukaisesti oltava sunnuntai, eikä palmumaanantai siten tule kysymykseen. Palmusunnuntaita ei voitu siirtää myöskään seuraavaksi sunnuntaiksi, koska silloin on pääsiäinen.

Jotta kansalaiset uskoisivat, että hallitus on tosissaan aprillipäivän siirtämisessä, on poliisille annettu valtuutus kirjoittaa 80 euron suuruinen rikesakko määräyksen rikkojille. Sakon joutuu siis maksamaan, jos yrittää tänään palmusunnuntaina aprillata jotakuta toista henkilöä – lasta tai aikuista.

Selkeyden vuoksi määräys koskee muitakin kuin virpomiseen tai muutoin palmusunnuntaihin liittyviä aprillauksia. Pelkkä yrityskin riittää sakon perusteeksi.

Huomenna maanantaina aprillaaminen sen sijaan on sallittua ja jopa suotavaakin.

Ensi vuonna aprillipäivää vietetään jälleen normaalisti huhtikuun ensimmäisenä päivänä, joka on keskiviikko.

Kuvassa on palmusunnuntain kunniaksi talipotpalmu (Corypha umbraculifera), jonka olen kuvannut Roseaun kasvitieteellisessä puutarhassa Dominicalla.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.