AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kazanin lahko, islamia vai ei?

9.8.2012 klo 15.45 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto,

sijainnit venäjä,

Kreml, Kazan (Tatarstan)

Tatarstanista on kuulemma löytynyt jokin lahko, eräänlainen maanalainen kalifaatti, jonka jäsenet ovat asuneet vuosia maan alla (ks. esim. US 9.8.12). Kultin johtaja Faizrakhman Satarov oli kuulemma saanut jumalaisen näyn trollikan johtimesta singonneesta kipinästä joskus 1960-luvulla.

Kaikenlaisia pöpipäitä tietysti mahtuu uskontoon kuin uskontoon (ja uskonnottomiinkin). Ihmeellisintä siinä on, että kuinka he onnistuvat saamaan jotkut toisetkin uskomaan juttuihinsa ja vaikka muuttamaan maanalaiseen katakombiin johtajansa perässä, kuten tässä tapauksessa.

Mielenkiintoinen juonne tässä faizrakhamanismin tapauksessa on se, että lahkon johtajan sanotaan useassakin eri lähteessä pitävän itseään islamin profeettana. Tämänhän ei pitäisi olla mahdollista, koska Koraanin mukaan Muhammad oli viimeinen profeetta.

Muslimit pitävät tuosta Muhammadin viimeisyydestä yleensä tiukasti kiinni. Esimerkiksi šiialaiseen islamiin pohjautuvan bahai-uskon harjoittajia vainotaan monissa muslimimaissa, koska he uskovat profeettoja olleen vielä Muhammadin jälkeenkin.

Myös ahmadijja-muslimit ovat monien valtavirtaisten islamintulkintojen mukaan harhaoppisia, koska osa heistä tulkitsee Koraania niin, että Muhammad oli viimeinen lakiprofeettaa – hänen jälkeensäkin voi tulla profeettoja, ja joidenkin mielestä on tullutkin, mutta he eivät enää voi määrätä uusia lakeja tai synnyttää uusia uskontoja.

Voi olla, että liikettä pidetään harhaoppisena myös siksi, että ahmadijjat pääsääntöisesti sanoutuvat irti aseellisesta džihadista. Ylipäänsä ahmadijjojen islamtulkinta vaikuttaisi olevan tervepäisimmästä päästä. Siksi kai vähemmän tervepäistä tulkintaa suosivissa paikoissa, kuten vaikka Pakistanissa, heitä vainotaan.

Mutta voiko faizrakhamanismia sitten sanoa islamilaiseksi lahkoksi? Minä tulkitsisin ennemminkin, että se on bahailaisuuden tapaan islamiin pohjautuva, mutta siitä irtautunut uskontulkinta.

On tosin myös mahdollista, että koko profeettajuttu onkin jokin toimittajien tekemä käännösvirhe. Sellaistakin sattuu.

Toisaalta, kristinuskoonkin pohjautuvia kultteja on tapana nimittää kristillisiksi, ainakin uutisissa, vaikka kristinuskon opetuksista oltaisiin erkaannuttu pitkällekin. Jos samaa johdonmukaisuutta sovelletaan islamin tapauksessa, niin silloin Faizrakham Satarovin maanalainen kalifaatti on osa islamia.

Pidetäänhän uutisissa yhä edelleen vaikkapa norjalaista terroristia Anders Behring Breivikiä jopa fundamentalistikristittynä, vaikka hän itse on manifestissaan sanonut, ettei ole erityisen uskonnollinen. Kristinuskossa häntä kiinnostaa lähinnä sen kulttuurinen ulottuvuus.

Faizrakhamanismia tuskin voi pitää islamilaisena liikkeenä sen enempää kuin vaikkapa Joseph Konyn johtamaa Herran vastarinta-armeijaa (Lord’s Resistance Army) kristillisenä.

Kuvassa on osa Kazanin Kremlin muurista sekä siellä sijaitseva Kul Šarif -moskeija. Muuta tekemistä kuvalla ei ole artikkelin kanssa kuin se, että jossakin Kazanin tienoilla Faizrakhmanin kalifaatti katakombiaan piti. Otin kuvan 13.6.2007.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2012 : Kazanin lahko, islamia vai ei?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan