ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Tyttöjen ja poikien lelut

Koira ja hanska

Facebookissa kiertää kaavio, jossa opastetaan lelujen valintaa pojille ja tytöille. Kaaviossa on vain yksi kysymys: käytetäänkö lelua sukuelimillä? Jos käytetään, se ei sovi lapsille. Jos ei käytetä, se sopii molemmille.

Kaavio on kieltämättä sekä oivaltava että hauska. Useimmat kuvan jakaneista ovat kuitenkin, kuka suoremmin ja kuka epäsuoremmin, jakaneet sen vastauksena keskusteluun lelukuvastojen sukupuolittuneisuudesta. Toisia leluja mainostetaan pojille, toisia tytöille.

Ruotsissa Toys R Us -lelufirma taas on tehnyt lelukuvaston, jossa perinteiset roolit on käänetty toisin päin (MTV3 24.11.12). Jotkut kutsuvat tätä sukupuolineutraaliudeksi.

Kaavio menee kuitenkin useiden muiden hassujen kuvien ja kaavioiden tapaan ohi maalinsa.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö lelut sinänsä voisi sopia niin tytöille kuin pojillekin. Kyse on siitä, kannattaako yrityksen mainoksissaan kohdentaa tuotteet sellaiselle kohderyhmälle, jonka se olettaa olevan niistä kiinnostunut.

Jos lelumainoksessa kuvataan tyttö ampumassa lelupyssyllä, niin en ole lainkaan varma, saako se tytöt innostumaan enemmän pyssyillä ampumisesta. Ehkä saa, ehkä ei. Entä kun poika näkee mainoksen, jossa pyssyllä ampuu tyttö? Onko poika vielä kiinnostunut kyseisestä pyssystä, vai haluaako hän mieluummin jonkun toisen firman pyssyn tyttöjen pyssyn sijaan?

Voi hyvinkin olla, että yritys menettää enemmän asiakkaita, jos pojat eivät halua sen pyssyjä kuin mitä se saa houkuttelemalla lisää tyttöjä pyssyleikkeihin.

Toki on huomioitava myös vanhempien osuus. Jos yritys saa ”edistyksellisellä” mainonnalla riittävän suuren määrän vanhempia ostamaan tytöille pyssyjä, niin kannattaahan se silloin. Ehkä Ruotsissa tällaisten vanhempien osuus on jo riittävän suuri.

Joka tapauksessa se, sopiiko jokin lelu siitä kiinnostuneelle lapselle sukupuolesta riippumatta on eri asia kuin se, mille sukupuolille lelufirman kannattaa kyseistä lelua mainostaa. Mikään ei estä vanhempaa ostamasta pojalle nukkea tai tytölle autoa, vaikkei heitä mainoksissa olisi kuvattukaan niillä leikkimässä.

Kaaviosta puuttuivat koirat ja koirille sopivat lelut. Esimerkiksi labradorinnoutajan mielestä hanska saattaa olla mitä mainioin leikkiväline, vaikkei tämä olisikaan nähnyt niitä koirille mainostettavan. Kuvan koira on narttu. Otin kuvan 1.3.2011.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 29.11.2012 klo 3.55:

  Tai voi tietysti olla, että kaavio on alunperin tehty vanhemmille, jotka miettivät, voiko tytölle hankkia poikien lelun tai päinvastoin. Silloin se ei varsinaisesti mene maalinsa ohi.

  Se menee maalin ohi kuitenkin siinä, miten Facebook-jakajat sitä käyttävät: vastauksena siihen, kuinka leluja mainostetaan.