ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Elis Sinistön Villa Mehu on yhä yllättävän hyvässä kunnossa

Villa Mehu, Veklahti (Kirkkonummi)

Tanssija, ite-taiteilija ja keksijä Elis Sinistö (1912–2004) asui pääasiassa kierrätysmateriaaleista rakentamassaan Villa Mehussa Kirkkonummen Veklahden metsässä lähes 50 vuotta. Eliksen oman talon lisäksi Villa Mehussa on monia muita vieras- ja muita majoja, sauna, tanssiareena ym.

Vanhimmat rakennukset lienevät kaivo ja kellari, joiden valmistumiset Sinistö on päivännyt vuosille 1956 ja 1960. Ne ovat tyyliltään vielä melko perinteisiä ja materiaaleiltaankin tavanomaisia. Liekö käytäntö sanellut ratkaisun vai onko Sinistöllä vielä alkuvuosinaan ollut tarkoitus rakentaa jotakin vähemmän valtavirrasta poikkeavaa?

Suurimmassa osassa Villa Mehun rakennelmista ei ole mitään tavanomaista. Romuista rakennetut vierasmajat on nimetty hienosti, kuten ”Free Hotel Elite” tai ”Matkakoti Kulkuri Santtu”. Erilaisia kylttejä on ympäri aluetta niin suomeksi, englanniksi kuin ranskaksikin kirjoitettuna – tosin oikeinkirjoitus ei näyttänyt olleen Sinistön vahvuuksia millään kielellä.

Free Hotel Elite
Free Hotel Elite

Kävin Villa Mehussa siskoni kanssa. Meillä ei ollut kovin suuria odotuksia, sillä olihan paikka ollut Sinistön kuoltua jo yhdeksän vuotta tyhjillään. Rapistunuthan se olikin, mutta olosuhteisiin nähden yllättävänkin hyvässä kunnossa. Suoranaista vandalismia ei ainakaan näyttänyt juuri esiintyneen.

Ehkä paikan on säästänyt se, että sinne on melko hankala löytää. Reitti itsessään ei ole vaikea, mutta mitään opasteita Villa Mehuun ei ole. Kyselemällä mekin sinne löysimme. Ehkä en minäkään laita tähän tarkkoja tietoja. Polun lähtöpaikkaa voi halutessaan tiedustella vaikka sähköpostilla tai tekstiviestillä (yhteystiedot ovat kotisivuillani).

Mehu Villa Sève Sinistö, Humaljärvi Vecklax
Mehu Villa Sève Sinistö, Humaljärvi Vecklax

Ranskaksi ”Villa Mehu” ei Eliksen käännöksenä ole ”Villa Jus”, kuten voisi luulla, vaan ”Villa Sève”. Mehun sijaan nimi viittaa ennemminkin mahlaan. Suomeksi Sinistö kuitenkin puhuu mehusta ja alueelle johtavan polunkin hän oli nimennyt Mehutieksi.

Sinistön Ranska-kytkennöistä kertoo myös Villa Mehun vuorimajan seinältä löytyvä diplomi Pariisin kansainvälisestä keksintökilpailusta vuonna 1953 saadusta pronssimitalista. Sinistö oli osallistunut kilpailuun kannettavalla retkikeittimellä.

Vuorimaja ja uimakuoppa, Villa Mehu
Vuorimaja ja Eliksen nyt jo vedestä tyhjentynyt uimakuoppa (johon Elis Sinistön tuhkat tämän kuoltua heitettiin) (onkin jokin muu kuoppa, ks. kommentit).

Lisää kuvia on kuvasivuillani.

» 42 valokuvaa Villa Mehusta Kirkkonummella

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusin sisältö (artikkelit & huomiot)