ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kirkon ydintehtävä on sielujen pelastaminen

Agricolan kirkko, Helsinki

Luterilaisen kirkon jäsenmäärä hupenee ja kirkollisverotuotot hupenevat. Siksi myös menoja on pienennettävä – tai vaihtoehtoisesti käännettävä jäsenten määrä kasvuun.

On kuitenkin muistettava, että kirkon jäsenmäärä sinänsä ei ole kirkon ykköshuolenaihe. Kirkon ydintehtävä on saarnata ilosanomaa Kristuksen pelastustyöstä, saada ihmisiä uskoon ja sitä kautta pelastaa heidän sielunsa kadotukselta.

Valitettavasti tilastoja sielujen pelastumisesta on ymmärrettävistä syistä heikosti tarjolla. Jos tarkastellaan suomalaisten uskoa Jumalaan ja Jeesukseen Jumalan Poikana, niin siinä Suomen evankelis-luterilainen kirkko suomalaisen uskontokentän tärkeimpänä toimijana on onnistunut huonosti. Epäusko valtaa koko ajan alaa uskolta (ks. esim. Seurakuntalainen 15.5.12).

Onkin syytä kysyä, ajaako pohjoismaistyyppinen virkavaltainen kirkko asiaansa enää 2000-luvulla?

Helsingissä on 21 kirkkoherranvirastoa. Ehkä vähempikin riittäisi – minun puolestani vaikka yksi. Nykyisinkin seurakuntalaiset joutuvat asioimaan esimerkiksi virkatodistusasioissa joka tapauksessa seurakuntayhtymän toimipisteessä Kalliossa. Ei niitä omassa seurakunnassa kirjoiteta.

Kirkon on tietysti oltava läsnä eri puolilla kaupunkia, mutta mieluummin kirkkoina ja kappeleina kuin virastoina. Tämä on kuitenkin kirkko eikä mikään uskontovirasto.

Kirkkoja ja kappeleitakin mieluummin seurakunnat saisivat olla läsnä ihmisinä. Saisi ainakin pappeja näkyä useammin kadulla, raitiovaunussa ja metrossa – ja tietysti sellaisissa asusteissa, että heidät papeiksi tunnistaa. Kuten Laura Kolbe äskettäin kirjoitti: ”Papit saisivat olla ylpeitä siitä, mitä he edustavat. Ei muuta kuin enemmän rohkeutta ja itsensä likoon panemista” (K24 19.10.14).

Kun seurakunnat Helsingissäkin joutuvat sopeuttamaan toimintaansa väheneviin tuloihin, niin eri toiminnoista on syytä kysyä: kuinka hyvin tämä edistää sielujen pelastamista kadotukselta? Sitä kautta kirkko löytää taas ytimensä ja toivottavasti myös uuden kasvun tien.

Olen ehdolla seurakuntavaaleissa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon (oranssi äänestyslippu: nro 95) ja Helsingin seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon (valkoinen äänestyslippu: nro 16) kirkkoa rakastavien seurakuntalaisten Kantava Voima -ehdokaslistalta. Ennakkoäänestys on ma–pe 27.–31.10. mm. Narinkkatorilla Kampissa. Varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä sunnuntaina 9.11., jolloin äänestys on Helsingin tuomiokirkossa messun jälkeen klo 11–20.

Kuvassa on Mikael Agricolan kirkon saarnatuoli ja alttari. Otin kuvan messun jälkeen sunnuntaina 12.10.2014.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.