ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Viipuri, tuo venäläinen sotilaskunnian kaupunki

Kolikko: Viipuri, sotilaskunnian kaupunki

Vaikka CouchSurfing-majoituksen sääntöihin kuuluukin, että majoitus on ilmaista eikä tuliaisiakaan tarvitse tuoda, niin etenkin venäläiset sohvasurffarit tuovat niitä lähes aina. Taitaa olla sen verran syvällä sikäläisessä kulttuurissa, ettei ilmankaan kehdata tulla.

Koska Venäjä on tuossa vieressä, niin sieltä tulee vieraita melko usein. Olemmekin saaneet venäläistä suklaata, prjanik-pikkuleipiä, pitsiliinoja, jääkaappimagneetteja ja joskus jopa vodkaa. Yhden erikoisimmista tuliaisista saimme kuitenkin vasta aivan äskettäin.

Pietarilainen poika toi tuliaisina 10 ruplan kolikon, jolla juhlistettiin Viipurin saamaa ”sotilaskunnian kaupunki” -arvonimeä. Sen kaupungille myönsi Venäjän silloinen presidentti Dmitri Medvedev vuonna 2010. Kolikko tosin on vasta tältä vuodelta.

Sotilaskunnian kaupungeiksi on Venäjällä nimetty kaupunkeja, joissa isänmaan puolustajat ovat osoittaneet urheutta, sitkeyttä ja yleistä sankaruutta kaupungissa tai sen lähellä käydyissä ankarissa taisteluissa. Neuvostoliitossa joillekin sodassa kovia kokeneille kaupungeille myönnettiin sankarikaupungin arvonimi, mutta aivan siihen kategoriaan Viipuri ei sentään yltänyt.

Sotilaskunniatittelikin herättää kysymyksiä, kun muistaa, minkä maalainen kaupunki Viipuri vielä sodan aikaan oli. Kyseessä tuskin on venäläisten jälkikäteinen huomionosoitus kaupunkia sankarillisesti puolustaneille suomalaisille sotilaille. Muistetaanko sillä kaupungin vallanneita venäläisiä sotilaita vai onko se yritys kirjoittaa historiaa uudelleen?

Ja mitä lienee ollut sen pietarilaisen sohvasurffarin mielessä, kun hän kolikon toi? Oliko sen tarkoitus olla humoristinen muistutus venäläisestä tavasta muistella historiaa vai olivatko hänen mielessään sankarilliset isänmaan puolustajat (ja jo olivat, niin ketkä)?

10 ruplan Viipuri-kolikko toiselta puolelta

Kuvissa on Viipurin sotilaskunnian muistoksi painettu 10 ruplan kolikko ja kolikon kääntöpuoli.