ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Verottaja ammattiliittojen asialla

Verottajan verokorttiohje

Koska tänään tulot ja verot ovat päivän puheenaihe, niin julkaisen kesällä verotoimistossa ottamani kuvan. Siinä näkyvässä ohjeistuksessa annetaan harhaanjohtavaa tietoa verokortin hakijoille.

Ammattiliitot pyrkivät antamaan herkkäuskoisille sellaisen kuvan, että työttömille maksettavat ansiosidonnaiset korvaukset tulisivat heiltä ja, että niiden saaminen olisi jotenkin liittojen jäsenyydestä kiinni. Todellisuudessahan nuo korvaukset tulevat työttömyyskassojen kautta. Niihin kuuluakseen ei tarvitse olla minkään sortin liiton jäsen.

Ammattiliittojen jakamana disinformaatio on tavallaan ymmärrettävää, vaikkei tietenkään hyväksyttävää. Omaa asiaansahan ne siinä vain ajavat. Viranomaisten pitäisi kuitenkin jakaa neutraalia tietoa eikä ajaa ammattiyhdistys- tai muutakaan eturyhmäasiaa.

Pääkaupunkiseudun verotoimisto kuitenkin sortuu eturyhmäpolitiiikkaan: siellä kehotetaan verokortin hakijaa tuomaan ”tiedot KELA:n tai ammattiliittojen maksamista korvauksista”. Sama kerrotaan kolmella eri kielellä, jotta myös ulkomaalaiset ja ruotsinkieliset luulisivat, että korvauksia saadakseen pitää kuulua liittoon.

Ammattiliitotkin toki maksavat jotakin, nimittäin lakkokorvauksia. Ne ovat verollisia 16 euroa per päivä ylittävin osin, joten varmaan verottaja niistäkin on kiinnostunut. Selvää kuitenkin on, että ne eivät erityisesti olleet verottajan mielessä tuota ohjetta tehdessä, sillä niitä kuitenkin maksetaan selvästi kassojen kautta maksettavia ansiosidonnaisia korvauksia vähemmän. Olisi kummallista, jos ne mainittaisiin ohjeissa, mutta kassojen korvauksia ei.

Minusta ei pitäisi olla liikaa vaadittu Suomen viranomaisilta, verottaja mukaanlukien, että ne tuottaisivat puolueetonta ja neutraalia tietoa eivätkä ohjeistuksissaan levittäisi eturyhmien disinformaatiota.

Otin kuvan Pääkaupunkiseudun verotoimiston toimipisteessä Kaisaniemessä 30.7.2014.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 3.11.2014 klo 15.46:

  Ja syytä tietysti muistaa sekin, etteivät rahat työttömyyskassojenkaan maksamiin ansiosidonnaisiin korvauksiin kassoilta tule. Ne kerätään sivukuluina palkasta kaikilta, jotka palkkaa saavat, mutta maksetaan työttömyyden sattuessa vain niille, jotka kassoihin kuuluvat.