ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Alko ja marketit -keskustelun unohdetut pointit

Alko ja S-Market vierekkäin

Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen ei usko johtamansa yrityksen kilpailukykyyn kilpailluilla markkinoilla. Hänen mukaansa Alkon kaltaisella erikoisliikeketjulla ei olisi merkitystä, jos viinejä voisi ostaa tavallisista ruokakaupoista. ”Silloinhan pitäisi myös vapauttaa kossut huoltoasemille tai R-kioskeille”, Korhonen sanoo Nykypäivän haastattelussa (Verkkouutiset 6.12.14).

Etenkin Alkon uudemmat myymälät ovat yleensä suurten ruokakauppojen kupeessa. Sillä, mikä kauppa Alkon kylkeensä saa, on iso merkitys kyseiselle kaupalle ja sen kilpailijalle: Alko nostaa viereisen myymälän myyntiä 10–15 prosenttia. Valtaosa Alkoista on S- ja K-duopolin liikkeiden kupeessa, mutta viime aikoina myös Lidl ja Suomen Lähikauppa (Siwat ja Valintatalot) ovat saaneet joitakin kylkeensä.

Eri kaupparyhmittymen tasapuolisempi kohtelu on ollut viime aikoina kiitettävästi esillä, kun Alkon liikepaikkapolitiikasta on käyty keskustelua. Pari muuta pointtia sen sijaan usein unohtuu.

Moni muukin ulkomainen kauppaketju kuin Lidl voisi olla kiinnostunut Suomen ruokamarkkinoista. Alko-lotto on kuitenkin niiden kannalta ylimääräinen riskitekijä: mitään varmuutta siitä, saako uusi tulokas kauppojensa kupeeseen viinapiristettä, ei ole. Yhtä hyvin se voi päätyä kilpailijan kupeeseen. Yksi Suomessa ruoan hintaa korkeana pitävänä tekijä on nimenomaan kilpailun puute, ja nykyisellä alkoholipolitiikalla varmistelemme, että ruoka on tulevaisuudessakin kallista.

Vielä harvemmin keskustelussa muistetaan se, että kyse ei ole vain kaupparyhmittymien välisestä vaan myös sisäisestä kilpailusta. Alko tulee yleensä suurten tai korkeintaan keskikokoisten markettien kupeeseen. Kauppiasvetoisessa ketjussa, kuten K-ryhmä, se tarkoittaa suoraa tulonsiirtoa pienen kaupan kauppiaalta suuremmalle. Osuuskaupassakin se tarkoittaa sitä, että ketjun suurten kauppojen kannattavuus on suhteessa korkeampi, kuin se muuten olisi. Niinpä niitä pienempiä ei kannata perustaa.

Alkon liikepaikkapolitiikan takia pienet lähikaupat kannattavat heikommin, eikä niitä siksi niin paljon olekaan. Kauppa keskittyy suuriin yksiköihin, kauppamatkat pitenevät ja yhdyskuntarakenne hajaantuu, kun kaupassa käyminen vaatii useammin auton.

Jos Alko haluaisi olla liikepaikkojensa kanssa tasapuolinen, niin silloin sen pitäisi perustaa myymälä jokaisen ruokakaupan, joka Alkon haluaa, viereen, oli kauppa sitten pieni tai iso. Koska tuossa ei tietenkään olisi mitään järkeä, niin parempi olisi antaa jokaisen kaupan myydä ne viinit ja väkevätkin itse. Lisääntynyt volyymi näkyisi varmasti myös lisääntyvänä kilpailuna ja sitä kautta kohtuullisempana ruokalaskuna suomalaisille.

Punavuoressa Alkon on saanut kupeensa S-Market. Otin kuvan Hietalahdenrannassa 6.12.2014.