Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
ateismi
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "ateismi".
Uskonnonvapaus, sananvapaus ja koulu
Loukkaako se uskonnonvapautta, jos koulun päivänavauksessa on kristillistä sisältöä tai jos kevätjuhlassa lauletaan Suvivirsi? Tätä mieltä vaikuttaisi olevan ainakin apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen.
Samalla logiikalla sitten ilmeisesti loukkaa sananvapautta, jos joutuu kuulemaan koulussa jotakin, mikä ei vastaa omaa näkemystä kyseessä olevasta asiasta.
Minä ymmärrän sananvapauden oikeudeksi sanoa näkemyksensä julkisesti. Jostakin syystä uskonnonvapaus taas halutaan ymmärtää takaperoisesti oikeudeksi olla kuulematta uskonnollista sisältöä, joka ei vastaa omaa vakaumusta tai vakaudettomuutta.
28.3.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Uskonnonvapaus, sananvapaus ja koulu | Lue koko artikkeli »
Kristinusko yhteiskuntaa rakentamassa
Eero Junkkaala kirjoitti blogiinsa Seurakuntalainen.fi-sivustolla kristinuskosta yhteiskunnallisen kehityksen edistäjänä.
Päädyin Junkkaalan blogiin Twitterin kautta. Siellä artikkelia kehuttiin ylisanoin, kuten ”Ihan piti Internettiin laittaa näinkin infantiili ajatusrakennelma” (@Aittamaki) ja ”Onpa harvinaisen tyhmä kirjoitus” (@TuomasEnbuske).
Junkkaalan pointti on, että yhteiskunnallinen kehitys käy hämmästyttävän hyvin niin maantieteellisesti kuin historiallisestikin yhteen kristinuskon kanssa. Ne maat, joilla on takanaan pitkä kristillinen historia, ovat yleensä niitä, joissa tiede, talous ja elämänlaatu ylipäänsä ovat parhaiten kehittyneet. Poikkeuksina Junkkaala mainitsee Japanin sekä juutalaisen kulttuuripiirin. Jälkimmäiseenhän toki kristinuskonkin juuret johtavat.
18.12.2013 | 5 | Lue koko artikkeli »
Myytti ateistien hyvästä Raamattu-tuntemuksesta
Usein kuulee väitettävän, että ateistit tuntevat Raamatun paremmin kuin uskovat (ks. esim. Jyrki Kasvin toissapäiväinen tviitti). Tämä kuuluu kuitenkin sarjaan niitä asioita, joita aletaan pitää totena, kun niitä tarpeeksi toistellaan.
Tyypillinen ateistin kanssa käyty Raamattu-keskustelu alkaa niin, että ateisti nostaa esiin jonkin ongelmalliseksi katsomansa Raamatun kohdan tai ristiriitaisuuden. Tämä ei kuitenkaan perustu hänen omaan Raamatun tuntemukseensa, vaan hän on kaivanut kohdat jostakin valmiista argumenttilistasta, joita netissä on riittämin.
Usein ateisti käyttää vanhaa raamatunkäännöstä, vaikka tuskin itse sitä edes tietää. Se johtuu siitä, että hän käynyt kopioimassa argumenttinsa Vapaa-ajattelijat ry:n sivuilta, jossa argumenttilistaa ei ole vaivauduttu päivittämään uuden käännöksen mukaiseksi.
6.5.2013 | 2 | Lue koko artikkeli »
Mieluummin eKr. ja jKr. kuin eaa ja jaa
Länsimaissa ja laajalti muuallakin maailmassa käyttämämme ajanlasku alkaa Kristuksen syntymästä. Tapana onkin perinteisesti ollut, että viitattaessa ajankohtiin ennen tätä on ollut tapana lisätä vuosiluvun perään ”eKr.”, eli ”ennen Kristusta”.
Vastaavasti vuosiluvun perään on lisätty määre ”jKr.”, ”jälkeen Kristuksen”, jos on ollut tarve selventää, että puhutaan ajanlaskun alun jälkeisistä vuosista.
Joskus, tosin harvemmin, käytetään myös lyhennettä ”A.D.” eli Anno Domini, ”Herran vuonna”. Se on tapana laittaa vuosiluvun eteen.
Viime aikoina, ainakin ajanlaskun mittapuussa, on yleistynyt lyhenteiden ”eaa” ja ”jaa” käyttö. Ne tarkoittavat ”ennen ajanlaskun alkua” ja ”jälkeen ajanlaskun alun”.
Periaatteessa eaa ja jaa ovat ilmaisuina tarkempia kuin eKr. ja jKr. Jeesuksen syntymän ajankohtahan ei ole tarkasti tiedossa, mutta melkoisen suurella todennäköisyydellä ajanlaskun perusteeksi valittu vuosi on väärä. Oletettavaa onkin, että Jeesuksen synnyinajankohta on ollut vuosien 7 ja 4 eKr. välillä.
16.4.2012 | 5 | Lue koko artikkeli »
Pastafarit haluavat parodiansa uskonnoksi
Pastafareiksi itseään kutsuvat parodiauskonnon harjoittajat ovat olleet viime päivinä julkisuudessa, kun yksi heistä sai pitkällisen yrittämisen jälkeen esiintyä ajokorttikuvassaan pastasiivilä päässään (IL 14.7.11, BBC 14.7.11). Kyseinen pastafari, itävaltalainen etunimikaimani Niko Alm, oli jostakin lukenut, että päähineet hyväksytään virallisissa kuvissa uskonnollisin perustein.
Manfred Reinthaler Wienin poliisista sanoo kuitenkin, ettei kuvaa hyväksytty uskonnollisin perustein, vaan siksi, että kohteen kasvot näkyvät kuvassa kokonaan siivilästä huolimatta. Alm joutui kuitenkin hankkimaan lääkärintodistuksen todistaakseen olevansa psykologisesti soveltuva ajamaan autoa. Hyvä niin – minustakin on aiheellista tutkituttaa pää vähän tarkemmin, jos joku haluaa ajokorttiinsa kuvan itsestään siivilä päässään.
Uskonnollisin perustein Almin vaatimusta ei olisi voinut hyväksyä, koska pastafarianismi ei ole uskonto vaan parodia kristillisestä kirkosta.
15.7.2011 | 7 | Lue koko artikkeli »
Kristittyjen ja muslimien uskontodialogista
Seurakuntavaalien vaalikoneessa kysyttiin myös sitä, ”kuinka kirkossa pitäisi suhtautua muslimeihin”. Vaihtoehdoiksi tarjottiin joko sitä, ettei heidän kanssaan pidä lainkaan olla tekemisissä, tai sitten on joko saarnattava evankeliumia tehdäkseen heistä kristittyjä tai oltava vuoropuhelussa molempien osapuolten uskoa kunnioittaen.
Kysymys ei ole järin erotteleva. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ensimmäistä vaihtoehtoa ei ollut valinnut yksikään ehdokas. Toinenkin vaihtoehto oli kelvannut vain kolmelle. Loput niistä, jotka kysymykseen vastasivat, olivat uskontodialogin kannalla.
Tulosta ei voi pitää yllättävänä, mutta ihmetellä silti voi. Miksi muslimien edessä nostetaan kädet ylös? Ei heilläkään ole estoja käännyttää kristittyjä omaan uskoonsa; miksi meillä pitäisi olla toisin päin?
1.11.2010 | 1 | Lue koko artikkeli »
Siunauksen ja symbolien pelko
Ateistit ovat monella tavalla kummallisia ihmisiä – tai ainakin osa heistä. Yksi eriskummallinen piirre on vihamielinen suhtautuminen kristilliseen siunaukseen ja symboleihin.
Yksi vapaa-ajattelijoiden kestoteemoista on uskonnoton hautaaminen. Heidän mielestään on vääryys, että myös kirkkoon kuulumattomia ja ei-uskovaisia vainajia haudataan siunattuun maaperään. Vielä kamalampaa on, jos jollekulle uskonnottomalle vainajalle toimitetaan kristillinen siunaus.
Eikö asian pitäisi olla ateistille täysin yhdentekevä? Jos hän ei usko, että kuoleman jälkeen on elämää, niin lienee hänen kannaltaan sama, minkälaisia menoja ruumiin äärellä harjoitetaan. Jos omaisissa on uskovia, joiden mieltä kristillisen hautauksen puuttuminen jäisi kaivertelemaan, niin kokonaishyödyn kannalta lienee parempi, että vainaja siunataan. Omaisten hyvä mieli lienee sellainen maallinen hyvä, jonka päälle ateistinkin pitäisi ymmärtää.
9.3.2010 | 18 | Lue koko artikkeli »
Veli-Pekka Tynkkynen hyökkää hatarin perustein
Ateistit ovat viime aikoina aktivoituneet vilkkaaseen lähetystyöhön. Eniten näkyvyyttä saivat kesällä muutaman bussin kylkeen ostetut bannerit, mutta lähetystyö jatkuu aktiivisesti niin blogeissa, keskustelupalstoilla kuin lehtien yleisönosastoilla.
Yksi aktiivisista lehtikirjoittelijoista on maantieteilijä Veli-Pekka Tynkkynen. Puolitoista viikkoa sitten Etelä-Saimaa julkaisi hänen kirjoituksensa Uskonto, valta ja hyvinvointiyhteiskunta. Kirjoitus on alla lainattuna pätkissä. Omat kommenttini olen kirjoittanut lainausten väliin.
VIIME AIKOINA mediassa on keskusteltu kiivaasti koulun elämänkatsomusaineiden sisällöstä, etenkin mahdollisesta uskonnonopetuksen muuttamisesta uskontotiedoksi. Kirkko on vastustanut ehdotusta vaatien jopa tiukempaan raamattuoppiin sidotun uskonnonopetuksen lisäämistä.
Vapaa-ajattelijat puolestaan pelkäävät kaikille yhteisen uskontotiedon olevan nykyinen uskonto-oppiaine uusissa vaatteissa. He tavoittelevat kaikille yhteistä, eri maailmankatsomuksia tasaveroisesti käsittelevää oppiainetta.
6.1.2010 | 7 | Lue koko artikkeli »
Uskontoa rekisterikilpiin?
BBC kertoo, että Yhdysvalloissa tuomari Cameron Currie on estänyt Etelä-Carolinan osavaltiota laskemasta liikkeelle kristillisiä autojen rekisterikilpiä. Kilvissä olisi ollut ristin kuva ja teksti ”I Believe”.
Osavaltion varakuvernööri André Bauer kannatti kilven hyväksymistä. Hänen mukaansa on naurettavaa, ettei yli sadan olemassaolevan kilven joukossa ole yhtään kristillistä vaihtoehtoa.
Etelä-Carolinan osavaltion erikoiskilpisivusto oli tätä kirjoittaessani kaatunut. Liekö uutisen aikaansaaman liikenteen ansiota? Löysin kuitenkin kesäkuisen uutisen, jossa kerrottiin osavaltion suunnitelmista myöntää teemakilvet luonnonystäville, ympäristönsuojelijoille ja maanviljelijöille. Uutisessa myös mainittiin, että kilpiä on aiemmin myönnetty esimerkiksi amatööriradiolle ja jalkapallojoukkueelle.
11.11.2009 | 2 | Lue koko artikkeli »
Ateistinen fundamentalismi
Fundamentalismi ei ole pelkästään uskovaisten juttu. Myös ateisteilla on oma fundamentalistisiipensä.
Uskovaisia ja ateististisia fundamentalisteja yhdistää se, että molemmat suhtautuvat yhtä yksioikoisesti uskontojen pyhiin kirjoituksiin – toki päinvastaisista näkökulmista. Minkäänlainen asiayhteyteen asettaminen tai muu tulkinta ei tule kysymykseen; tekstit on luettava niin kirjaimentarkasti kuin vain mahdollista. Siksi fundamentalistit usein päätyvätkin väittelemään keskenään.
12.7.2009 | 8 | Lue koko artikkeli »
Ateistien bussikampanjat
Ateistien bussikampanjat ovat tulossa myös Suomeen. Vapaa-ajattelijat ja Humanistiliitto haluavat mainoksia bussien kylkiin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Teksti olisi sama kuin brittiläisessä kampanjassa, mutta käännettynä suomeksi: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.”
Varmaa ei kuitenkaan ole, saavatko ateistit mainoksensa busseihin. Tampereen kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Pekka Pirhonen sanoo Kotimaa-lehdelle:
Henkilökohtaisesti katson, että tämäntyyppinen mainonta on evankelisluterilaista vakaumusta loukkaava. Asiassa tullaan käymään keskustelu. Tuntuu siltä, että kieltämiseen saattaa löytyä perusteltu syy.
17.3.2009 | 10 | Lue koko artikkeli »
Kirkosta eroavien henkilötiedot vaarassa
Kirkko ja Kaupunki -lehti varoittaa Tampereen vapaa-ajattelijat ry:n ylläpitämän eroakirkosta.fi-palvelun tietoturvasta. Erotakseen kirkosta on eroajan muiden henkilötietojensa ohella annettava henkilötunnuksesta. Siitä huolimatta lomake on suojaamaton, ja tieto kulkee tietoverkoissa salaamattomana.
Eroakirkosta.fi-sivuston tiedottaja Petri Karisma perustelee lehdessä, että lomakkeen tietojen turvaaminen https-suojauksella antaisi ”valheellisen kuvan tietoturvan tasosta”. Vaikka tiedot siirtyisivätkin suojattuina lomakkeelta palvelimelle, niin ne välitetään maistraattiin sähköpostitse. Karisma kuitenkin lupailee, että https-salaus otetaan käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Mihin se valheellisuus yhtäkkiä katoaa?
12.11.2008 | 2 | Lue koko artikkeli »
Kiihkeät ateistit
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kirjoitti kunnallisvaaliblogissaan Jokelan ja Kauhajoen tapahtumiin liittyvästä ihmisvihasta. Varsinainen myrsky syntyi kuitenkin siitä, kun hän kytki kuvioon mukaan ateismin:
Olen pääministerin kanssa samaa mieltä siitä, että koulusurmissa kohdataan uusi pelottava ilmiö – ihmisviha. Jokelan ja Kauhajoen surmaajat ilmoittautuivat myös ateistikseiksi. Tämä ilmiö on käänteinen kristinuskon lähimmäisenrakkaudelle.
30.9.2008 | 53 | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: ateismi
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä