ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

blogit

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "blogit".

Miljoona on nyt kasassa

Miljoona

Aiheet-blogin laskurissa luku pyörähti äsken toiselle miljoonalle. Toivottavasti se tulee täyteen vähän nopeammin kuin ensimmäinen, jonka kertymiseen meni melkein kahdeksan vuotta.

Koska olen ottanut talteen paitsi ensimmäisen kymppitonnin myös kunkin sitä seuraavan sadan tuhannen rikkoutumisen, sain kätevästi piirrettyä kuvaajan kävijämäärän kehityksestä. Luvut perustuvat blogin virolaisen OK.ee:n tarjoamaan laskuriin, joka näkyy tämänkin sivun alareunassa.

Taas tuli tuhat täyteen

Äskettäisen uskontodialogiartikkelini kommenteissa kerroin, että se oli tuhannes blogimerkintäni, jos lasketaan mukaan kirjoitukseni myös blogeissa Lipsanen & Ruso ja Oikealla asialla.

Jos lasketaan myös tässä blogissa julkaistut tviitit mukaan, niin sitten tämä on tämän blogin tuhannes julkaisu.

Seuraavaa tasalukumerkkitapahtumaa voidaan odottaa, kun blogin kävijämäärä rikkoo miljoonan. Vielä mennään vasta 965 tuhannen tienoilla.

Blogilista lopettaa – mitä tilalle?

Blogilista.fi

”Blogilista.fi-palvelu lopettaa toimintansa maanantaina 1.6.2015”, kerrotaan Blogilistan etusivulla. En varsinaisesti ihmettele, sillä eihän palvelua ole enää kehitetty vuosiin. Pettynyt kuitenkin olen, sillä olen käyttänyt sitä niistä ajoista asti, kun se vielä sijaitsi Pinseri-blogin hoivissa ja oli nimeltään Päivän Pamaus.

Seuraamani blogit eivät ole lopettamista noteeranneet, mikä johtunee siitä, että ei palvelua taida moni enää aktiivisesti käyttää. Googlettamalla löysin joitakin tyrmistyneitä kommentteja muoti- ja lifestyle-blogeista. Ne lienevätkin olleet viime aikoina Blogilistan pääkäyttäjäjoukko.

Kaipailin joskus yleisblogeja

Silakat halsterissa

Huhuilin täällä joskus yleisblogien perään. Sellaisia oli joskus ennen vanhaan eli kymmenisen vuotta sitten. Ne olivat blogeja, joissa kirjoiteltiin milloin mistäkin aiheesta – vähän kuin tämä Aiheet siis.

Nyt sellainen sitten olisi. Vanhojen aikojen tuntu on taattu, sillä kirjoittajatkin ovat samoja. Blogimaailman vanhainkoti Wanha Blogistania on avautunut ja muutama juttukin on jo julkaistu. Kirjoittajat ovat niitä, jotka bloggasivat suomeksi jo silloin kymmenisen vuotta sitten.

Periaatteessa minäkin kuuluisin joukkoon, sillä ensimmäinen blogini Oikealla asialla alkoi jo vuonna 2004. Taidan kuitenkin pysyttäytyä täällä oman, nykyisen blogini puolella.

Wanha Blogistania, toisin kuin useimmat muut uudet blogit, löytyy tietysti myös Blogilistalta. Sieltä tilaamaan ja lukemaan.

Uusi vuosi, uusi nimi blogille

Tämän blogin nimi on 2.1.2015 alkaen ”Aiheet”. Muutos ei ole suuren suuri, sillä se on tähän asti ollut ”Aiheita”.

Pohdiskelin näiden kahden (ja muutaman muunkin) nimen välillä jo blogia ensimmäisen kerran nimetessäni. Ehdin jo asettaa blogin osoitteeksi aiheet.domnik.net, mutta päädyin sitten nimessä kuitenkin monikon partitiiviin. Nyt on tämäkin ristiriita korjattu.

Toinen nimenvaihtoon vaikuttanut tekijä oli sittemmin tietooni tullut seikka, että Jouko Turkka on jo vuonna 1982 kirjoittanut kirjan nimeltä ”Aiheita”. En ole sitä lukenut, mutta en halunnut blogini nimen olevan sen kopio.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun blogin nimeä muuttelen, mutta jäänee edellistä yritystä pitkäkestoisemmaksi.

Aiheita-blogi uudistuu

Aiheita-blogi on paraikaa uudistumassa niin ulkoasunsa kuin monien toiminnallisuuksiensakin osalta. Jos jokin näyttää kummalta tai blogi ei hetkeen toimi lainkaan, niin syy on todennäköisesti tässä. Palaa silloin hetken päästä uudelleen.

WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5

WordPress 3.5

Päivitin Domnik.netin sivuilla olevat WordPress-käyttäjän ohjeet WordPressin uusimman 3.5-version mukaisiksi.

Ohjeet on tehty nimenomaan WordPress-sivujen sisällöntuottajia, ei ylläpitäjiä, ajatellen. Niiden käytännön tarve on syntynyt, kun olen tehnyt WordPress-pohjaisia sivustoja eri järjestöille. Silloin on ollut tarvetta mahdollisimman yksinkertaisille ohjeille, jotta vähemmänkin tietokoneiden kanssa touhunnut käyttäjä pystyy tuottamaan sivuille sisältöä.

Verrattuna edelliseen versioon 3.4, WordPress ei ole muuttunut tässä välissä kovin paljon. Näkyvin muutos on painikkeiden päivittyminen kantikkaammiksi, mikä kai on modernimpaa. Toiminnoissa isoin muutos on kuvien ja muiden mediatiedostojen lisäyksessä. Se on päivitetty varsin uudenlaiseksi, ja pääasiassa muutos on parempaan.

Blogeja ei enää kommentoida – eikä ihme

Aiheita-blogiin ei ole enää tullut entiseen tapaan kommentteja. Tämä siitä huolimatta, että kävijämäärät kasvaneet.

Käsittääkseni kyse ei kuitenkaan ole vain tästä blogista, vaan ilmiö on yleisempi. Pitkiä kommenttiketjuja näkee nykyään vain hyvin suosituissa blogeissa tai erityisen provosoivissa merkinnöissä. Jotkut blogiympäristöt, kuten Uusi Suomi ja Kotimaa24, ovat myös onnistuneet keräämään ympärilleen yhteisön, jossa kommentointi on melko aktiivista.

Yksi syy varmasti on se, että keskustelut käydään nykyisin useammin Facebookissa tai Twitterissä. Joku jakaa merkinnän ja keskustelee siitä kavereidensa kanssa omalla seinällään. Blogiin asti keskustelu ei enää päädy.

Tänään mieleeni kuitenkin tuli, ettei se välttämättä ole ainoa syy.

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

eikä esimerkiksi näin:

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita

Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.

Tekninen tiedote

Domnik.net, joka on viime vuodet sijainnut Datamappi Oy:n webhotellissa, siirtyy lähipäivinä käyttämään Zoner Oy:n palveluja. Mukana siirtyvät niin tämä Aiheita-blogi kuin Lipsanen & Rusokin.

Siirtymän aikana saattaa sivujen toiminnassa olla katkos. Pyrin pitämään katkoksen mahdollisimman lyhyenä.

Saadakseni siirtymän tapahtumaan mahdollisimman jouhevasti, siirrän blogien tietokannat jo valmiiksi odottamaan siirtoa Zonerin palvelimille. Koska siirron jälkeen blogiin kirjoitettavat kommentit eivät siirry mukana, laitan kommentoinnin nyt kiinni. Tämä ei toivottavasti kestä kuin muutaman päivän, jonka jälkeen kommentointi toimii taas kuten ennen.

Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Twitterin logo

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.

Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.

(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.

Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.

Akismet ottaa roskakommentit haaviinsa

Nimimerkki ”sex movies” yritti viime yönä jättää artikkeliin Google-haun uudet ominaisuudet seuraavan kommentin:

syjk dudjt sexmovies czwjoe r wa x wpk

cons lglzy porno sex – cvhyzm t dc s btu

Kommentin mukana oli myös pari linkkiä, mutta ne jätän kyseisen nimimerkin harmiksi julkaisematta.

Syy siihen, että ylipäänsä julkaisen kyseisen kommentin sisällön, on, että se oli kymmenestuhannes tämän blogin spämmihaaviin jäänyt kommentti.

Kolmivuotisulkoasupäivitys

Kuvakaappaus Aiheita-blogin ulkoasusta

Aiheita-blogi täyttää tänään kolme vuotta. Päätin synttäreiden kunniaksi uusia blogin ulkoasun. Alkuperäinen leiska olikin palvellut tähän asti vain melko pienin muutoksin.

Näkyvimmät muutokset ovat sininen taustaväri entisen valkoisen sijaan sekä sivupalkin leveneminen. Samalla sivupalkkiin on tullut lisää tavaraa, mm. Twitter-tilini (@nlipsane) syöte.

Tägipilven olen siirtänyt sivupalkista blogin alareunaan, ja samalla lisäsin siinä näkyvien avainsanojen lukumäärää. Nostin kuitenkin keskeisimpinä pitäminen avainsanat sivupalkkiin listaksi, ikään kuin kategorioiksi.

Vieläkö on yleisblogeja?

Varis syö pizzaa

Aloitteleville bloggaajille kirjoitetuissa ohjeissa neuvotaan yleensä valitsemaan jokin suhteellisen suppea aihepiiri, josta tietää paljon, tai josta ainakin on kovasti kiinnostunut.

Tätä blogia perustaessani jätin neuvon huomiotta. Toki jotkin aihepiirit toistuvat minulla useammin kuin toiset, mutta Aiheita on kuitenkin yleisblogi, johon kirjoitan milloin mistäkin.

Paitsi, että kirjoitan yleisblogia, minusta on mukava myös lukea sellaisia. Niitä tuntuu kuitenkin olevan entistä vaikeampi löytää – ainakin sellaisia, jossa kirjoitetaan erilaisista aiheista siedettävän hyvin.

Yleisblogien lukeminen on vähän kuin tilaisi aikakauslehden. Samat toimittajat/bloggaajat kirjoittavat tuttuun tyyliin aiheista, joista ei muuten välttämättä tulisi lainkaan lukeneeksi.

WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty

WordPress 3.0

WordPress on suosittu blogimoottori, joka taipuu julkaisualustaksi moneen muuhunkin käyttöön. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen ja suoraviivainen käyttää, niin katsoin reilut pari vuotta sitten tarpeelliseksi kirjoittaa WordPress-käyttäjän ohjeet.

Ohjeissa ei kerrota mitään blogin asentamisesta, ulkoasuteemojen muokkaamista tai muusta sellaisista aiheista, jotka kuuluvat blogin ylläpitäjälle. Ohjeet on tarkoitettu avuksi niille, jotka kirjoittavat artikkeleita WordPress-blogeihin ja haluavat tietää, kuinka se tehdään, ja kuinka artikkeleihin lisätään kuvia ja muita medioita, kuten vaikkapa videoita.

Usein ylläpitäjä ja sisällöntuottaja ovat sama henkilö, mutta esimerkiksi järjestöjen blogeissa roolit ovat usein ainakin jossakin määrit eriytyneet. Ylläpitäjä ei välttämättä tuota kaikkea sisältöä. Tällaista tarkoitusta varten nämäkin ohjeet alunperin tein. Piti tehdä ohjeistus Sinivihreiden kokoomuslaisten blogin kirjoittajille. Katsoin paremmaksi tehdä ohjeesta samantien sen verran yleisluontoisemman, että se soveltuu myös muille.

Tämän blogin 1000 päivää

Tämä blogi täytti eilen tuhat päivää. Tasaluvun yhteydessä on hyvä katsella vähän tilastoja.

Blogin alareunassa raksuttaa virolainen OK Kaunter. Vuorokauden vaihtuessa se näytti noin 126 000 kävijää. Tämä tarkoittaa, että blogissa on käynyt keskimäärin 126 vierailijaa päivässä. Se ei ole lainkaan hassummin, kun ottaa huomioon, että alkuaikoina kävijöitä oli huomattavasti vähemmän. Nykyisin normaali päiväsaldo on 150–250 välillä, mutta välillä (esimerkiksi juuri nyt) on kovempia kävijäpiikkejä.

Blogin kävijämäärien viikottaista kehitystä voi seurata Oindexin kautta.

Avasin uuden valokuvablogin

Kuva kerrallaan

Avasin uuden valokuvablogin, jonka nimi on Kuva kerrallaan (englanniksi Picture by Picture). Nimensä mukaisesti sinne on tarkoitus lisätä kuvia yksi kerrallaan, eikä blogilla ole mitään erityistä teemaa.

Itse asiassa kyseessä ei ole aivan uusi blogi, vaan olen laittanut sinne kuvia jo tämän vuoden tammikuulta alkaen. Olen kuitenkin muokannut sivustoa kuvavarastosta blogimaisemmaksi, siistinyt ulkoasua ja lisännyt kommentointimahdollisuuden. Viimeksi tein blogille uuden etusivun. Sen myötä katsoin, että se on nyt julkaisuvalmis blogina.

Kuvatkin lienevät tämän blogin lukijoille jo pääasiassa tuttuja. Tein sivuston ensin kuvavarastoksi, jonne laitan tämän blogin artikkeleista linkitetyt kuvat, jollei niille ole jo paikkaa jossakin muualla (esim. matkakuvasivuillani).

Elonmerkkejä Blogilistalla?

Blogilistan etusivu

Suomalaisia blogeja listaavan Blogilista.fi-palvelun kehitysblogissa kysytään, kuinka käyttäjät haluaisivat palvelun kehittyvän. Jo oli aikakin. Olisi voinut jo luulla, ettei palvelua enää ollut tarkoituskaan kehittää, sillä sen verran hiljaista siellä on ollut.

Ehkä keskeisin ongelma Blogilistalla on se, että se ei enää listaa suomalaisia blogeja kovinkaan kattavasti. Uusista blogeista monetkaan eivät listalle liity ja jotkin vanhatkin ovat eronneet kyllästyttyään palveluun.

Ketään ei tietystikään voi pakottaa liittämään blogiaan Blogilistalle. Olisi kuitenkin jo aika antaa käyttäjille mahdollisuus lisätä omiin suosikkeihinsa muidenkin kuin palveluun listautuneiden blogien syötteitä. Tämä mahdollistaisi myös ulkomaisten blogien seuraamisen, vaikkei niitä edelleenkään voisi palveluun listata.

Moderoidut blogikeskustelut ärsyttävät

Blogit ovat keskustelualustoja. Jotkut blogit ovat toki kovin yksisuuntaisia, mutta samalla tylsiä – ainakin yleensä. Blogeissa kuuluu olla kommenttimahdollisuus. Aina parempi, jos bloggaaja itse myös vastaa kommentteihin ja osallistuu aktiivisesti keskusteluun.

Yksi harvinaisen ärsyttävä piirre monissa blogeissa on se, että blogin pitäjä tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista. Ensinnäkin, se hidastaa keskustelua. Kun kommentti ei ole heti näkyvillä, eivät toiset lukijat voi vastata siihen ennen kuin bloginomistaja käy hyväksymässä kommentin.

Toiseksi, kommenteissa on usein hyödyllistä lisäinformaatiota. Se jää monilta näkemättä, kun kommentti makaa bloggaajan hyväksymisjonossa.

Kolmanneksi, moderoitu keskustelu typistyy helposti kahdenkeskiseksi. Lukija kommentoi blogimerkintää, ja bloggaaja vastaa sitten kun vastaa. Lukijoiden välinen vuorovaikutus jää helposti kokonaan pois.

Aiheita-blogi täyttää kaksi vuotta

Aiheita-blogi täyttää tänään kaksi vuotta.

Kun Lipsanen & Ruso -blogi täytti syksyllä neljä vuotta, uudistin samalla sen ulkoasun. Tarkoitus oli uusia tämänkin blogin kuosia tässä kaksivuotispäivän kunniaksi, mutta siihen uudistus ei ehtinyt. Mutta eipä se ole vuosipäiviin sidottu asia.

Sen verran olen muutoksia maistellut, että olen viimeisiin juttuihin laittanut kuvat koko palstan levyisinä. Se antaa kuitenkin vähän valokuvablogimaisen vaikutelman, joten luultavasti luovun siitä. Joitakin muutoksia on silti lähiviikkoina tulossa. Ainakin sivupalkkia olisi tarkoitus uusia.

Jakutskin Neitsyt Maria

Maantie Karkkilassa

Tänä talvena kylmää on riittänyt, eikä vain Suomessa. Poikkeuksellisen kylmää on ollut myös monessa muussa paikassa niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Kylmyys ja lumi on saanut monessa paikassa normaalit kuviot sekaisin. Tämä näyttää kummastuttavan joitakin bloggaajia.

Syksy on ankeaa aikaa

Syksyllä sataa

Alkusyksy on itse asiassa varsin mukava vuodenaika. Etenkin tänä vuonna aurinkoisia päiviä riitti varsin pitkään. Puut ovat kauniita punertavissa ja keltaisissa sävyissään. Lämpötila ei tietysti ole enää kesäinen, mutta kyllä senkin silti sietää.

Nyt ollaan kuitenkin päästy jo siihen vaiheeseen syksyä, josta tuskin kukaan oikeastaan pitää. Tai ehkä jotkut koirat pitävät (tämänsyksyisen hoitokoiramme ansiosta olen ymmärtänyt, mistä käsite ”koiranilma” tulee).

Onneksi on Internet. Enää ei tarvitse lähteä ulos sateeseen päästäkseen vaikkapa yliopiston kirjastoon. Kiitos verkkoaineistojen, fyysiset kirjastot käyvät koko ajan tarpeettomammiksi. Nyt alkaa olla jo vaikea käsittää, kuinka tutkimusta tehtiin ennen Google Scholaria (vaikkei kyseinen palvelu vielä ole päässyt edes pois betasta).

Lipsanen & Ruso uudistui

Lipsanen & Ruso

Lipsanen & Ruso -blogi, jossa kirjoitan politiikasta ja yhteiskunnasta yhdessä Henrik Ruson kanssa, täytti eilen neljä vuotta. Se on aikana pitkä kuin vaalikausi, ja siksi oli aika uusia kuosia.

Näkyvin muutos on tietysti uusi ulkoasu. Vanha alkoi jo näyttääkin aika vanhalta, eikä sellainen sovi ajankohtaisblogin luonteeseen. Teeman luontiin Sandbox on oikein mainio keksintö. Se on ulkoasumääreistä riisuttu teeman runko, jonka päälle on kätevä tehdä mitä itse haluaa.

Uutta on myös uusi lyhyempi osoite. Lipsanen & Ruso sijaitsee nykyään aliverkkotunnuksessa lr.domnik.net. Kävimme pitkään keskustelua myös kokonaan oman domainin hankkimisesta blogille, mutta luovuimme siitä ideasta lopuksi. Syy oli lähinnä se, että domain olisi turha rasite siinä vaiheessa, jos blogi joskus lopetettaisiin.

Uuden osoitteen etu oli myös se, että blogikirjoitusten osoitteet lyhenivät.

Kommentteja linkkimehulla

Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.

Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.

Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.

Kulutusjuhlaa valtion tuella

Kulutusjuhla

Kulutusjuhla on nyt paitsi blogi ja yhdistys myös kulttuurilehti. Tai ainakin sille on myönnetty 2000 euroa opetusministeriön kulttuurilehtitukea (pdf).

Tukea myönnettiin lehden jakeluun. Kun kyseessä kuitenkin on nettilehti, niin jakelukustannukset ovat verraten pienet. Jakeluahan on tuolloin oikeastaan vain palvelimen ylläpito, siis lähinnä webhotellipaketti. Tukea oli haettu myös palkkakustannuksiin ylläpitäjälle ja toimitussihteerille, ja niistä ensimmäisen tehtävänkuva liittyneekin osin jakeluun.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit