Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
dominica
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "dominica".
Dominica nosti maastapoistumisveroa
Maastapoistumisvero (departure tax) on monessa maassa kerättävä vero, joka pitää maksaa maasta poistuttaessa. Usein se on jo mukana lento- tai muiden matkalippujen hinnassa, mutta joissakin maissa, kuten Dominicalla, se pitää erikseen maksaa maasta poistumisen yhteydessä.
Ainakin Dominicalla vero pitää maksaa käteisellä; kortit eivät käy. Olin itse tähän varautunut ja jättänyt sopivan määrän paikallista valuuttaa lompakkooni. Edelläni jonottaneelle turistirouvalle tilanne tuli kuitenkin yllätyksenä ja hän oli siitä kovin tuohtunut. Onneksi oli ajoissa satamassa, niin ei tullut kiire, vaikka joutui lähtemään rahaa vaihtamaan.
Viimeksi Dominicalta lähtiessäni, eli helmikuussa tänä vuonna, veron suuruus oli 59 Itä-Karibian dollaria (tämänhetkisellä kursilla noin 20 euroa). Veroa on kuitenkin äskettäin nostettu, ja korotus on ollut varsin huomattava (DNO 10.5.17).
11.5.2017 | 1 | Lue koko artikkeli »
Karnevaaleissa juorut lauletaan julki
Laskiainen, ja siis nimenomaan laskiaistiistai, on karnevaalien huipentuma katolisessa maissa. Se on mardi gras eli rasvatiistai. Sen jalkeen alkaa paasto.
Näin myös Dominicalla. Laskiaistiistaina uusi Miss Dominica ja karnevaalien kalypsomonarkki on valittu, ja he ovat kulkueen keskipiste. Calypso soi ja ihmiset juhlivat kaduilla.
28.2.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Karnevaaleissa juorut lauletaan julki | Lue koko artikkeli »
Viemärikylän tyttö voitti missikisan
Miss Dominica -kisa 2017 ratkesi eilen, ja voittajaksi kruunattiin Jade Romain, 24, Gutter Villagesta. Kuvan hänestä (yllä) otin karnevaalien avajaiskulkueessa 4.2.2017.
Romainin kotipaikka on Gutter Village, eli suomeksi ”viemärikylä” tai ”avo-ojakylä”. Se on Goodwillin lähiön kainalossa Roseaussa sijaitseva pieni esikaupunkialue. Paikka on minulle tuttu, sillä asustelin siinä melko lähellä Goodwillin puolella pari kuukautta keväällä 1999.
25.2.2017 | 1 | Lue koko artikkeli »
Karibian-matkan 2017 tviitit
Kävin tammi-helmikuussa 2017 New Yorkissa, Guadeloupella ja Dominicalla. Suurimman osan ajasta vietin viimeksi mainitulla. Otin tähän merkintään talteen matkatviittini ennen kuin ne katoavat Twitterin syövereihin. Näin on helpompi lukea niitä matkapäiväkirjana myöhemminkin.
7.1.2017
Matkustuslupa Yhdysvaltoihin myönnetty. Tarkoitukseni tosin ei ole käydä siellä kuin konetta vaihtamassa (mennessä pitää yöpyäkin). #karibia
Saatan ehtiä käväisemään aamiaisella Manhattanilla. Jos paluulento ajoissa, niin ehkä vaikka vähän käveleskelläkin.
14.1.2017
Tuoppi Matryoshkaa lentokentällä. Tästä matka alkaa. #HEL – #ARN – #JFK – #PTP – #DOM.
24.2.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Karibian-matkan 2017 tviitit | Lue koko artikkeli »
Suosittelen: kalinagomajatalo Dominicalla
Joskus sitä törmää matkoillaan niin hienoon paikkaan, että haluaa suositella sitä kovasti muillekin. Yksi tällainen on minun kohdallani Nanichin ja Louisetten pitämä vaatimaton majatalo (kuvassa yllä) Dominican Kalinagoterritoriossa.
Luksuspuitteita täällä on turha odottaa. Huoneet ovat yksinkertaisia: esimerkiksi ikkunoissa ei ole laseja vaan pelkät luukut, huoneen ovena on verho, ja suihku ja wc jaetaan isäntäperheen ja muiden vieraiden kanssa.
Nanichi ja Louisette ovat kuitenkin seurallinen ja vieraat hyvin huomioiva isäntäpari. Nanichi, entinen kalinagopäällikkö, kertoo mielellään territoriosta ja kalinagoista. Juttuihin kannattaa suhtautua kuitenkin terveellä varauksella, sillä aina välillä ne menevät tarinankerronnan puolelle. Louisette taas kokkaa erinomaisen hyvää ruokaa.
30.1.2017 | 2 | Lue koko artikkeli »
Ei ole Dominicakaan enää entisensä
Samoissa paikoissa toistuvasti käymisessä on ainakin se kiva puoli, että voi seurata, kuinka paikat muuttuvat. Tämä on neljäs vierailuni Dominicalle. Edelliset olivat 1993, 1999 ja 2007. Aikaa viimeisimmästä käynnistäni on siis vähän yli yhdeksän vuotta.
Olen ollut Dominicalla nyt vasta kaksi päivää, ja siitäkin suurimman osan pääkaupungissa Roseaussa, joten ehkä on vielä vähän aikaista tehdä pitkälle meneviä havaintoja. Jotain jo olen kuitenkin laittanut merkille.
Aloitetaan ravintoloista. Vuonna 1993 kaikkien listalla oli lähinnä ns. kreolilautanen, jossa kalan tai kanan lisukkeena on riisiä, papuja, ”provisoita” ja jokunen vihannes.
Provisiot tarkoittavat perunan sukuisia mukulakasveja, kuten tanniaa, jamssia ja bataattia. Nimi tulee siitä, että orjat saivat aikoinaan kasvattaa niitä omaan käyttöönsä omilla ”provisiomaillaan”.
19.1.2017 | 8 | Lue koko artikkeli »
Saarihyppelyä Itä-Karibialla?
Tulin löytäneeksi tammi-helmikuulle varsin kohtuullisen hintaiset lentoliput Itä-Karibialle. Norwegian on lisännyt Guadeloupen kohteisiinsa, ja sinne sai lennot New Yorkin kautta 505 eurolla. Hinnassa on menomatkalle vain käsimatkatavarat, paluusuuntaan myös ruumalaukku.
Satasen verran tulee lisäkustannusta kuitenkin siitä, että lähtö ei ole Helsingistä vaan Tukholmasta. Jostain syystö Norwegian ei tarjonnut lentoja Guadeloupelle tai Martiniquelle, jos lähtöpaikaksi valitsi Helsingin. Eikö varausjärjestelmä ymmärrä lentoja, joissa on kaksi vaihtoa?
Toinen lisäkustannus tulee siitä, että menomatkalla pitää yöpyä New Yorkissa. Pikaisesti ehtinee vilkaista kaupunkiakin, ja paluumatkalla aavistuksen enemmänkin, mikä on oikein mukava bonus. Siitä on parikymmentä vuotta, kun olen viimeksi New Yorkissa käynyt.
18.12.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Saarihyppelyä Itä-Karibialla? | Lue koko artikkeli »
Kuinka voi ananashillo olla näin hyvää?

Vuosaaren Columbuksen K-Supermarketissa silmiini osui hillotarjous: pieniä mansikka- ja ananashillopurkkeja oli poistomyynnissä euron per tölkki. Ostin pari tölkillistä molempia.
Kun sitten kotona avasin toisen ananashilloista, mieleeni tulvahti makumuisto viime Dominican-matkalta. Siellä oli kaikkialla tarjolla hedelmämehuja, mutta yleensä ne olivat tuorepuristettuja. Yhden kerran, itärannikolla Rosalien tietyvillä, saimme kalinagointiaanin valmistaa ananasmehua, joka oli ilmeisestikin tuorepuristamisen sijaan keitetty (nautittaessa kylläkin kylmää). Se oli aivan erilaista kuin tuore ananasmehu, mutta todella hyvää silti – jollei jopa parempaa.
23.11.2016 | 1 | Lue koko artikkeli »
Dominican olympiahiihtäjistä nousi kohu
Dominicalla on Sotšin kisoissa ensimmäistä kertaa talviolympialaisedustus. Joukkueeseen kuuluu kaksi hiihtäjää: Gary di Silvestri ja hänen vaimonsa Angelica Morrone di Silvestri.
Kohu on noussut siitä, että kumpikaan Silvestrin pariskunnasta ei ole alunperin Dominicalta eivätkä he myöskään asu tai ole asuneet siellä. Gary on kotoisin Yhdysvalloista ja Angelica Italiasta. Heillä kummallakin on kuitenkin Dominican kansalaisuus.
Joissain urheilu-uutisissa, esimerkiksi MSN News -sivujen videolla, sanotaan, että he ovat rikas pariskunta, joka osti köyhältä pieneltä maalta itselleen olympiapaikat. Aivan tästä ei kuitenkaan ole kyse.
10.2.2014 | 4 | Lue koko artikkeli »
Ei nimi vuorta pahenna
Dominican korkein vuori on 1447 metriä korkea Morne Diablotins. Jonkin matkaa siitä pohjoiseen sijaitsee matalampi, mutta jyrkkäpiirteinen, 861 metriä korkea Morne aux Diables.
Molemmat ovat tuliperäisiä vuoria, mutta paholaismaiset nimet eivät juonna juurtaan niiden syöksemiin tuleen ja tulikiviin. Itse asiassa kumpikaan niistä ei ole historiallisella ajalla purkautunut tai osoittanut elonmerkkejä historiallisella ajalla. Morne aux Diablesin pohjoisreunalta tosin löytyy kylmiä rikkilähteitä.
Nimiään vuoret eivät kuitenkaan ole saaneet sen enempää paholaisista kuin rikkilähteistäkään, vaan lintujen mukaan. Vuorten rinteillä on aikaisemmin pesinyt nykyisin jo kovin harvinaiseksi käynyt karibianviistäjä (Black-capped Petrel, Pterodroma hasitata). Linnun kansanomainen nimi on diablotin eli pikkupiru.
12.12.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kaksi homoa tuomittiin sakkoihin Dominicalla
Kaksi kalifornialaista homoa sai viime viikolla Dominican pääkaupungissa Roseaussa sakkotuomion siveettömästä käytöksestä. Tapaus on uutisoitu eri medioissa ympäri maailman. Eri lähteet kertovat tarinan hieman eri lailla, mutta yritän tässä käydä läpi, mistä tapauksessa oli kyse.
Kyseiset 41- ja 53-vuotiaat miehet olivat olleet Atlantis Events -matkatoimiston homoristeilyllä MS Celebrity Summit -risteilylaivalla. Dominicalla he olivat toisen version mukaan harrastaneet seksiä, toisen mukaan vain pelehtineet keskenään alasti tai hyvin niukassa vaatetuksessa. Tämä tapahtui joko laivan hytissä tai sen parvekkeella, jälleen riippuen tarinan versiosta.
Päivitys 31.3.2012: Joku oli ottanut miehistä kuvan parvekkeella (aiheesta lisää kommenteissa).
30.3.2012 | 2 | Lue koko artikkeli »
Dominicalla tehdään erinomaista kookossaippuaa
Dominicalla ei liiemmin ole muita vientituotteita kuin banaanit, mutta vientitilastoissa näkyy myös saippua. Saaren länsirannikolla sijaitsee perinteikäs Dominica Coconut Products Ltd:n saippuatehdas, jossa, kuten tehtaan nimestäkin voi arvata, valmistetaan saippuaa kookosöljystä.
Turisteille Refresh-kookossaippuaa myydään muun muassa pienissä matkamuistopaketeissa, joihin on koottu erilaisia dominicalaisia tuotteita: saippuan lisäksi karibien käsitöitä sekä Bellon maustekastiketta ja guavamarmeladia.
Dominicalaiset ovat ylpeitä kookossaippuastaan ja kehuvat sitä estottomasti. Täytyy tunnustaa, että itselleni sen erinomaisuus ei aivan avautunut, mutta se voi johtua siitä, että en oikein ylipäänsä välitä palasaippuasta. Äitini kuitenkin ihastui saippuaan kovin käydessään reilut kymmenen vuotta sitten Dominicalla minua tapaamassa.
28.3.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Ross University tuottaa ihan oikeita lääkäreitä
Rossin korkeakoulu (Ross University) Dominicalla on noussut uutisiin, kun valelääkäriksi epäilty Esa Laiho on maininnut sen opiskelupaikakseen. Laihon opiskeluihin sen enempää kantaa ottamatta kerrottakoon kuitenkin, että Ross tuottaa koulustaan ihan oikeita lääkäreitä eikä mitään valelääkäreitä.
Toki sielläkin edellytyksenä on, että opinnot suoritetaan loppuun.
Helsingin Sanomat väittää Ross Universityn sijaitsevan Dominikaanisessa tasavallassa (HS 12.11.11.). Toivottavasti korjaavat sen pian. Virhe on valitettavan yleinen, mutta Dominica ei ole sama kuin Dominikaaninen tasavalta. Molemmat ovat toki saarivaltioita Karibianmerellä, mutta ovat toisistaan suunnilleen yhtä kaukana kuin Helsingborg Helsingforsista.
Saman konsernin Ilta-Sanomat on saanut uutisessaan maan kohdalleen (IS 12.11.11). Joskus iltapäivälehden osumatarkkuus saattaa olla parempi kuin ns. laatulehden.
12.11.2011 | 1 | Lue koko artikkeli »
Karibit haluavat olla kalinagoja
Dominica on viimeinen Itä-Karibian saarista, jolla vielä elää karibi-intiaaneja. Hekään eivät tosin enää haluaisi olla karibeja, koska nimi muistuttaa heitä siirtomaa-ajoista ja kannibalismisyytöksistä.
Nimikysymys on ollut pinnalla pitkään. Nyt karibit, tai siis kalinagot, vaativat Dominican hallitusta tunnustamaan uuden nimen viralliseksi ja muuttamaan Karibiterritorion nimen Kalinagoterritorioksi ja sen johtajan arvonimen kalinagopäälliköksi (Jamaica Observer 17.11.10).
Nimi ei kuitenkaan ole varsinaisesti eurooppalaisten antama. Taino-intiaanit käyttivät nimitystä caniba tai canima kuvatessaan Kolumbukselle sotaisaa heimoa, jota he pelkäsivät. Nimitys ei tosin välttämättä tarkoittanut karibeja vaan paikkaa, jossa nämä asuivat. Tästä tulivat kuitenkin espanjaan ja sen kautta muihin eurooppalaisiin kieliin sanat karibi ja kannibaali.1
18.11.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Karibit haluavat olla kalinagoja | Lue koko artikkeli »
Dominica reilussa minuutissa
Dominicasta tuli vasta äsken kirjoitettua, mutta on se sen verran hieno saari, että kirjoitetaan uudestaan.
Dominican matkailutoimisto on julkaissut äskettäin Youtubessa reilun minuutin mittaisen videon, jossa on varsin kivasti tiivistetty se, mitä matkailijalle Dominicalla on tarjolla: paljon puhdasta luontoa, hienoja maisemia, ystävällisiä ihmisiä ja hyvää ruokaa.
28.10.2010 | Kommentit pois päältä artikkelissa Dominica reilussa minuutissa | Lue koko artikkeli »
Yhteisömatkailu nostaa päätään Dominicalla
Paikallisyhteisömatkailu (community tourism), tai lyhyemmin yhteisömatkailu, on matkailua, joka hyödyttää mahdollisimman paljon niitä kyliä ja paikallisyhteisöjä, joihin matka suuntautuu.
Karibian itäosissa sijaitseva Dominica on otollinen kohde yhteisömatkailulle. Suuret hotelliketjut loistavat poissaolollaan, ja suurin osa majoituskapasiteetista on joko paikallisten tai paikan päällä asuvien ulkomaalaisten omistuksessa. Majoitukseen ja ruokailuun käytetty raha jää saarelle.
Paitsi rahan jättämistä kohteeseen, yhteisömatkailu on myös paikallisyhteisöihin ja niiden elämään tutustumista. Tätä on myös Dominicalla alettu viime aikoina nostaa esiin. Community Tourism Dominica -hanke listaa saaren yhteisömatkailuhankkeita ja kehittää uusia.
16.10.2010 | 1 | Lue koko artikkeli »
Itä-Karibia: Saarten väliset laivayhteydet
Itä-Karibialla liikkumisessa on periaatteessa samat vaihtoehdot kuin sinne matkustamisessakin: lentokone ja laiva. Erona on kuitenkin se, että saarten välillä laiva on huomattavasti varteenotettavampi vaihtoehto kuin Atlanttia ylitettäessä.
Yleensä, jos laivayhteys on saatavilla, kannattaa käyttää sitä. Se on todennäköisesti sekä edullisempi että luotettavampi vaihtoehto kuin lentäminen, eikä aina edes kauheasti hitaampi. Aina laivaa tai venettä ei kuitenkaan ole, vaan jotkin välit on pakko lentää. Lisäksi joidenkin saarten väleillä yhteyksiä on sen verran harvoin, että niihin osuminen vaatii hyvää suunnittelua.
Tässä artikkelissa kirjoitan Itä-Karibian saarten välisistä laiva- ja lauttayhteyksistä:
- Guadeloupe, Dominica, Martinique ja St. Lucia
- Eteläiset Windward-saaret
- Leeward-saaret
- Merenkäynti ja keinuminen
18.5.2010 | 1 | Lue koko artikkeli »
Scottsheadin tombolo
Tombolo on maa-aineksista kasautunut, yleensä varsin kapea kannas, joka yhdistää saaren mantereeseen tai toiseen saareen. Kasautumisilmiö voi aiheutua aallokon, tuulen tai näiden yhdistelmän vaikutuksesta. Suomessakin on joitakin tomboloita.
Yksi varsin komea tombolo on Dominican eteläpäässä Scottsheadin kylän vieressä. Se on aallokon muodostama ja varsin vakaa tombolo. Etenkin tuulen muodostamat, hienorakeisesta aineksesta muodostuneet tombolot, tapaavat usein liikkua. Scottsheadin tombolo ei kuitenkaan ole viime vuosisatoina juuri paikkaansa vaihtanut.
Scottshead on juuri tombolonsa ansiosta yksi Dominican suosituimmista nähtävyyksistä. Paikalliset kertovat matkailijoille usein, että se erottaa toisistaan kaksi mertä. Oikealla on Karibianmeri, vasemmalla Atlantti. Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti pidä paikkansa, sillä Scottsheadin niemeke ja tombolo sojottavat suoraan Karibianmereen.
23.2.2010 | 2 | Lue koko artikkeli »
Vaalit lähestyvät Dominicalla
Dominican pääministeri Roosevelt Skerrit (DLP) ilmoitti pari viikkoa sitten, että seuraavat vaalit järjestetään 18.12. tänä vuonna. Dominicalla pääministeri päättää vaalien ajankohdan, mutta takarajana on kuitenkin viiden vuoden pituinen vaalikausi. Takaraja olisi tullut vastaan vasta ensi toukokuussa.
En tiedä, kuinka paljon ennakkoon vaaleista on ilmoitettava, mutta aika viime tipassa niistä tällä kertaa kerrottiin. Kuukausi ei ole pitkä aika valmistautua vaaleihin. Ehdokkaiden asettamiselle takaraja on tänään. Hallitseva Labour-puolue (DLP) on tietysti voinut kulissien takana valmistautua vaaleihin jo pidempään.
Vaaleanpunaisessa talossaan kokoontuva Dominican parlamentti (House of Assembly) on ylipäänsä vähän eriskummallinen viritelmä. Parlamenttiin kuuluu 30 jäsentä, mutta heistä vain 21 valitaan vaaleilla. Loppuja yhdeksää kutsutaan senaattoreiksi. Heistä viisi nimittää tehtäviinsä hallitus ja neljä oppositio.
2.12.2009 | 3 | Lue koko artikkeli »
Roseau on kaupunki pienoiskoossa
Dominican pääkaupunki Roseau on erikoislaatuinen pieni kaupunki. Vain reilun neljännesneliökilometrin kokoinen keskikaupunki on pakkautunut tiiviisti Karibianmeren, Roseau-joen ja vuorten väliin. Pienestä koostaan huolimatta alueelle mahtuu hämmästyttävä määrä erilaisia paikkoja.
Erityisen paljon Roseaun keskustaan mahtuu kortteleita. Lähellä merenrantaa kaupungin mittakaava on suorastaan miniatyyrimainen. Ruutukaava-alueen pienimmät korttelit ovat vain 25 metriä kanttiinsa. Katuja ja risteyksiä onkin tiheässä, ja kaupungissa on sen pienestä koosta huolimatta suhteellisen helppo eksyä. Kortteleiden suuri määrä saa kaupungin myös tuntumaan kokoaan suuremmalta.
Tyyliltään Roseaun vanhat puurakennukset ovat niinsanottua karibialaista kansanarkkitehtuuria (Caribbean vernacular). Dominica oli köyhä siirtokunta, ja siksi sen pääkaupunkiinkaan ei rakennettu pömpöösejä monumentteja. Talot rakennettiin omista lähtökohdista, paikallisiin luonnonoloihin sovittaen ja eri puolilta vaikutteita keräten.
16.11.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Roseau on kaupunki pienoiskoossa | Lue koko artikkeli »
Jounen Kwéyòl eli kreolikielten päivä
Tänään saattaa olla kansainvälinen kreolikielten päivä. Sanon, että saattaa, koska lähteestä riippuen päivä on joko 28.10., lokakuun viimeinen perjantai tai päivämäärää 28.10. lähin sunnuntai. Joka tapauksessa näillä tienoin vuotta sitä vietetään.
Kreolikielet ovat kieliä, joissa useita kieliä on sekoittunut toisiinsa ja joita jotkut puhuvat äidinkielenään (mikä erottaa ne pidginkielistä). Usein vahvimpana pohjakielenä on jonkin entisen eurooppalaisen siirtomaavallan kieli. Tässä lokakuun lopun kreolipäiväjuhlinnassa näyttävät olevan parhaiten esillä ranskaan pohjautuvat kreolikielet.
Karibialla ns. antillien kreolia puhutaan entisissä Ranskan siirtomaissa. Näitä ovat paitsi Ranskan nykyisetkin departementit Guadeloupe ja Martinique myös useasti Ranskan ja Iso-Britannian välillä isäntämaata vaihtaneet, nykyisin itsenäiset Saint Lucia ja Dominica. Jälkimmäinen alkaakin varmaan olla tämän blogin säännöllisille lukijoille jo suhteellisen tuttu tapaus.
28.10.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Jounen Kwéyòl eli kreolikielten päivä | Lue koko artikkeli »
Galen Frysingerin matkakuvat
Galen Frysinger on yhdysvaltalainen maailmanmatkaaja, jonka sivuilla on kuvia hänen reissuiltaan yli 50 vuoden ajalta. Suomi on päässyt kohteeksi kahdesti, vuosina 1957 ja 2007. 50-luvun Suomi-kuvissa on jo melkoisesti historian havinaa. Ainakin kaupankäynti Helsingin Kauppatorilla on ollut silloin vähän eri näköistä. Monumentit ja patsaat sen sijaan ovat aikalailla ennallaaan.
Ja matkailu jatkuu edelleen. Tältä vuodelta näyttäisi olevan kuvia ainakin Uudesta Seelannista.
Päädyin Frysingerin Dominica-kuvasivuille googletellessani tietoa omia Dominica-kuviani varten. Olen tainnut käydä niillä joskus aiemminkin. Omille matkakuvasivuilleni kuvat tulevat yleensä vähän turhan paljon viiveellä. Puolustukseksi sanottakoon, että kuvia on paljon ja yritän saada kuvateksteihin mahdollisimman eksaktia ja paikkansapitävää tietoa. Se ottaa aikansa.
14.10.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Dominicalaisten oudot nimet
Dominicalaisilla on usein varsin hassuja nimiä. On esimerkiksi varsin tavallista, että etunimeltä kuulostava nimi on sukunimi ja sukunimeltä kuulostava taas etunimi.
Yksi Dominican entisistä pääministereistä on nimeltään Edison James. Edison on siis hänen etunimensä. Joskus nimet leikittelevät historian suurhenkilöiden nimillä. Olen tavannut muun muassa henkilön, joka kertoi nimekseen Jefferson Thomas.
Muita sukuniminä paremmin tunnettuja etunimiä Dominicalla ovat ainakin Ellingsworth, Henderson, Kennedy, Simpson ja Stephenson. Yleensä nuo esiintyvät etunimisukunimien kanssa, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi käy taas yksi Dominican entisistä pääministereistä, Roosevelt Douglas (ja myös nykyinen pääministeri Roosevelt Skerrit).
21.9.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Dominican kulkukoirat
Dominicalla ei ole kulkukoiria niin paljon kuin monessa muussa paikassa, mutta kyllä sielläkin niitä on. Ja valitettavasti monet niistä ovat melko huonokuntoisia ja nälkäisiä. Paikalliset eivät paljon koirista piittaa.
Paitsi, ettei kulkukoirien hyvinvoinnista välitetä, ovat monet myös suoranaisen vihamielisiä niitä kohtaan. Taksilla ajaessamme näimme, kuinka kadun varressa joku potkaisi koiraa. Taksikuski nauraa röhähti ja hihkui meillekin, että näittekö.
Toisen taksikuskin näimme hänen pihallaan kävelemässä ohitse. Oikein ystävällisen oloinen mies, tarjosi meille kookospähkinänkin. Paikalle tuli kuitenkin kulkukoira, jonka mies häätöi viidakkoveitsellä läimäyttäen matkoihinsa. Ei kuitenkaan sentään haavoittanut koiraa.
28.6.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Dominican kulkukoirat | Lue koko artikkeli »
Tsunamivaarasta Karibialla
Uutisissa on viime päivinä ollut juttua Morne aux Diables -tulivuoresta Dominicalla. Vuoren on todettu olevan epävakaa ja voivan romahtaa osin mereen. Tämä aiheuttaisi todennäköisesti tsunamin, joka aiheuttaisi laajaa tuhoa ainakin Dominicalla ja sen naapurissa Guadeloupella.
Vuori ei ole kovin korkea, vain 861 metriä merenpinnasta. Sen rinteet ovat kuitenkin jyrkkiä ja, kuten oheisesta kuvasta näkyy, etenkin rannikko vuoren ympärillä on hyvin jyrkkäpiirteistä. Olen kulkenut saaren pohjoisrannikkoa pitkin kulkevan polun (pohjoinen on kuvassa vasemmalla), ja se kiemurteli ison osan matkasta lähes pystysuorilta tuntuvia vuorenrinteitä.
23.4.2009 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tsunamivaarasta Karibialla | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: dominica
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä