ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

domnik.net

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "domnik.net".

Hyvää Joulua!

Jeesuksen syntymäkirkko Bethlehemissä

Tämä blogi on viimeiset noin puoli vuotta ollut melko hiljainen. Yritetään ensi vuonna taas vähän aktiivisemmin.

Sitä ennen: Hyvää Joulua sekä Uutta Vuotta 2018!

Miljoona on nyt kasassa

Miljoona

Aiheet-blogin laskurissa luku pyörähti äsken toiselle miljoonalle. Toivottavasti se tulee täyteen vähän nopeammin kuin ensimmäinen, jonka kertymiseen meni melkein kahdeksan vuotta.

Koska olen ottanut talteen paitsi ensimmäisen kymppitonnin myös kunkin sitä seuraavan sadan tuhannen rikkoutumisen, sain kätevästi piirrettyä kuvaajan kävijämäärän kehityksestä. Luvut perustuvat blogin virolaisen OK.ee:n tarjoamaan laskuriin, joka näkyy tämänkin sivun alareunassa.

Taas tuli tuhat täyteen

Äskettäisen uskontodialogiartikkelini kommenteissa kerroin, että se oli tuhannes blogimerkintäni, jos lasketaan mukaan kirjoitukseni myös blogeissa Lipsanen & Ruso ja Oikealla asialla.

Jos lasketaan myös tässä blogissa julkaistut tviitit mukaan, niin sitten tämä on tämän blogin tuhannes julkaisu.

Seuraavaa tasalukumerkkitapahtumaa voidaan odottaa, kun blogin kävijämäärä rikkoo miljoonan. Vielä mennään vasta 965 tuhannen tienoilla.

Vieraskirja vuosille 2015–2018

Sorsia Ruoholahden kanavassa

Jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2018.

Nettivieraskirjat, joihin voi jättää terveisensä tai vaikka kommenttinsa sivustosta, olivat yleisiä www:n alkuaikoina. Sittemmin ne ovat käyneet harvinaisemmiksi. Domnik.netissä sellainen oli viimeksi vuonna 2005.

Ehkä on jo aika kokeilla uudestaan, josko tämä taas toimisi? Tämän merkinnän kommentit toimivat Domnik.netin vieraskirjana vuoden 2015 ajan (täydennys 3.1.2016: jatketaan samalla vieraskirjalla myös vuosi 2016).

Vanhat viestit vuosilta 1999–2005 ovat toki edelleen tallessa.

Uusi vuosi, uusi nimi blogille

Tämän blogin nimi on 2.1.2015 alkaen ”Aiheet”. Muutos ei ole suuren suuri, sillä se on tähän asti ollut ”Aiheita”.

Pohdiskelin näiden kahden (ja muutaman muunkin) nimen välillä jo blogia ensimmäisen kerran nimetessäni. Ehdin jo asettaa blogin osoitteeksi aiheet.domnik.net, mutta päädyin sitten nimessä kuitenkin monikon partitiiviin. Nyt on tämäkin ristiriita korjattu.

Toinen nimenvaihtoon vaikuttanut tekijä oli sittemmin tietooni tullut seikka, että Jouko Turkka on jo vuonna 1982 kirjoittanut kirjan nimeltä ”Aiheita”. En ole sitä lukenut, mutta en halunnut blogini nimen olevan sen kopio.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun blogin nimeä muuttelen, mutta jäänee edellistä yritystä pitkäkestoisemmaksi.

Tarkista päivämäärät Aiheita-blogin kalenterista

Kiinalainen uusivuosi

Joku on ehkä saattanut jo huomatakin, että Aiheita-blogin kyljessä on vähän aikaa ollut myös kalenterisivusto.

Aiheita-blogin säännönmukaisimpia bloggausaiheita ovat olleet erilaiset kalenterijutut.

Koska olen kristitty, kiinnostavat minua tietysti kristilliset juhlapyhät, kuten lähestyvä pääsiäinen. Toisaalta maantieteilijänä minua kiinnostavat erilaiset vuodenkiertoon liittyvät päivämäärät, kuten nyt vaikka kevätpäiväntasaus sekä eri kulttuurien juhlat, kuten kohta tuleva kiinalainen uusivuosi.

Aiheita-blogi uudistuu

Aiheita-blogi on paraikaa uudistumassa niin ulkoasunsa kuin monien toiminnallisuuksiensakin osalta. Jos jokin näyttää kummalta tai blogi ei hetkeen toimi lainkaan, niin syy on todennäköisesti tässä. Palaa silloin hetken päästä uudelleen.

WordPress-ohjeet päivitetty versioon 3.5

WordPress 3.5

Päivitin Domnik.netin sivuilla olevat WordPress-käyttäjän ohjeet WordPressin uusimman 3.5-version mukaisiksi.

Ohjeet on tehty nimenomaan WordPress-sivujen sisällöntuottajia, ei ylläpitäjiä, ajatellen. Niiden käytännön tarve on syntynyt, kun olen tehnyt WordPress-pohjaisia sivustoja eri järjestöille. Silloin on ollut tarvetta mahdollisimman yksinkertaisille ohjeille, jotta vähemmänkin tietokoneiden kanssa touhunnut käyttäjä pystyy tuottamaan sivuille sisältöä.

Verrattuna edelliseen versioon 3.4, WordPress ei ole muuttunut tässä välissä kovin paljon. Näkyvin muutos on painikkeiden päivittyminen kantikkaammiksi, mikä kai on modernimpaa. Toiminnoissa isoin muutos on kuvien ja muiden mediatiedostojen lisäyksessä. Se on päivitetty varsin uudenlaiseksi, ja pääasiassa muutos on parempaan.

Taas uusi Domnik.net-kuvasivusto

Rinkeby, Tukholma

Verkkotunnukseni Domnik.netin sisältö painottuu vahvasti valokuviin. Maantieteilijä kun olen, niin useimmat niistä keskittyvät paikkoihin ja maisemiin.

Nyt olen aloittanut taas uuden kuvasivuston. Tämä ei ole kuitenkaan täysin uusi sivusto, sillä samalla vanhempi Kuva-Aiheita-valokuvablogi lakkaa päivittymästä. Uudella, vielä nimeämättömällä, sivustolla on sama tarkoitus: julkaista kuvasarjoja aiheista, yleensä paikoista, jotka eivät luontevasti istu Domnik.netin muihin kuvasivustoihin.

Yleensä en julkaise sivustoja kovin keskeneräisinä, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Uudella sivustolla ei ole vielä edes etusivua. Ulkoasun ja toimintojen hiominenkin on kesken. Tarjolla on vasta yksi kuvasarja (Rinkebyn lähiö Tukholmassa), ja sekin vain suomeksi.

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

eikä esimerkiksi näin:

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita

Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.

Valokuvia poliitikoista

Jussi Halla-aho (ps)

Minulla on täällä Domnik.netissä useita kuvasivustoja, jotka kuitenkin noin pääsääntöisesti liittyvät paikkoihin – maantieteilijä kun olen. Laajensin nyt kuitenkin hieman repertuaariani, ja aloin kuvata myös poliitikkoja.

Poliitikoista on tietysti kuvia vaikka kuinka jo muutenkin. Heidän omilla sivuillaan tarjoamansa pressikuvat ovat kuitenkin yleensä kuolettavan tylsiä poseerauskuvia. Joistakin tunnetuimmista tapauksista saattaa tietysti löytää jonkin kohtuullisen kuvan myös Wikipediasta.

Poseerausotosten sijaan haluan kuvia, joissa poliitikot ovat luonnollisessa ympäristössään tekemässä itselleen tavanomaisia asioita, kuten puhumassa paneelissa tai jakamassa vaalimainoksia kadulla. Tähän tarjoutuu varmasti runsaasti mahdollisuuksia lähiviikkoina, kun vaalitkin lähestyvät.

Kolmivuotisulkoasupäivitys

Kuvakaappaus Aiheita-blogin ulkoasusta

Aiheita-blogi täyttää tänään kolme vuotta. Päätin synttäreiden kunniaksi uusia blogin ulkoasun. Alkuperäinen leiska olikin palvellut tähän asti vain melko pienin muutoksin.

Näkyvimmät muutokset ovat sininen taustaväri entisen valkoisen sijaan sekä sivupalkin leveneminen. Samalla sivupalkkiin on tullut lisää tavaraa, mm. Twitter-tilini (@nlipsane) syöte.

Tägipilven olen siirtänyt sivupalkista blogin alareunaan, ja samalla lisäsin siinä näkyvien avainsanojen lukumäärää. Nostin kuitenkin keskeisimpinä pitäminen avainsanat sivupalkkiin listaksi, ikään kuin kategorioiksi.

WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty

WordPress 3.0

WordPress on suosittu blogimoottori, joka taipuu julkaisualustaksi moneen muuhunkin käyttöön. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen ja suoraviivainen käyttää, niin katsoin reilut pari vuotta sitten tarpeelliseksi kirjoittaa WordPress-käyttäjän ohjeet.

Ohjeissa ei kerrota mitään blogin asentamisesta, ulkoasuteemojen muokkaamista tai muusta sellaisista aiheista, jotka kuuluvat blogin ylläpitäjälle. Ohjeet on tarkoitettu avuksi niille, jotka kirjoittavat artikkeleita WordPress-blogeihin ja haluavat tietää, kuinka se tehdään, ja kuinka artikkeleihin lisätään kuvia ja muita medioita, kuten vaikkapa videoita.

Usein ylläpitäjä ja sisällöntuottaja ovat sama henkilö, mutta esimerkiksi järjestöjen blogeissa roolit ovat usein ainakin jossakin määrit eriytyneet. Ylläpitäjä ei välttämättä tuota kaikkea sisältöä. Tällaista tarkoitusta varten nämäkin ohjeet alunperin tein. Piti tehdä ohjeistus Sinivihreiden kokoomuslaisten blogin kirjoittajille. Katsoin paremmaksi tehdä ohjeesta samantien sen verran yleisluontoisemman, että se soveltuu myös muille.

Tämän blogin 1000 päivää

Tämä blogi täytti eilen tuhat päivää. Tasaluvun yhteydessä on hyvä katsella vähän tilastoja.

Blogin alareunassa raksuttaa virolainen OK Kaunter. Vuorokauden vaihtuessa se näytti noin 126 000 kävijää. Tämä tarkoittaa, että blogissa on käynyt keskimäärin 126 vierailijaa päivässä. Se ei ole lainkaan hassummin, kun ottaa huomioon, että alkuaikoina kävijöitä oli huomattavasti vähemmän. Nykyisin normaali päiväsaldo on 150–250 välillä, mutta välillä (esimerkiksi juuri nyt) on kovempia kävijäpiikkejä.

Blogin kävijämäärien viikottaista kehitystä voi seurata Oindexin kautta.

Avasin uuden valokuvablogin

Kuva kerrallaan

Avasin uuden valokuvablogin, jonka nimi on Kuva kerrallaan (englanniksi Picture by Picture). Nimensä mukaisesti sinne on tarkoitus lisätä kuvia yksi kerrallaan, eikä blogilla ole mitään erityistä teemaa.

Itse asiassa kyseessä ei ole aivan uusi blogi, vaan olen laittanut sinne kuvia jo tämän vuoden tammikuulta alkaen. Olen kuitenkin muokannut sivustoa kuvavarastosta blogimaisemmaksi, siistinyt ulkoasua ja lisännyt kommentointimahdollisuuden. Viimeksi tein blogille uuden etusivun. Sen myötä katsoin, että se on nyt julkaisuvalmis blogina.

Kuvatkin lienevät tämän blogin lukijoille jo pääasiassa tuttuja. Tein sivuston ensin kuvavarastoksi, jonne laitan tämän blogin artikkeleista linkitetyt kuvat, jollei niille ole jo paikkaa jossakin muualla (esim. matkakuvasivuillani).

Aiheita-blogi täyttää kaksi vuotta

Aiheita-blogi täyttää tänään kaksi vuotta.

Kun Lipsanen & Ruso -blogi täytti syksyllä neljä vuotta, uudistin samalla sen ulkoasun. Tarkoitus oli uusia tämänkin blogin kuosia tässä kaksivuotispäivän kunniaksi, mutta siihen uudistus ei ehtinyt. Mutta eipä se ole vuosipäiviin sidottu asia.

Sen verran olen muutoksia maistellut, että olen viimeisiin juttuihin laittanut kuvat koko palstan levyisinä. Se antaa kuitenkin vähän valokuvablogimaisen vaikutelman, joten luultavasti luovun siitä. Joitakin muutoksia on silti lähiviikkoina tulossa. Ainakin sivupalkkia olisi tarkoitus uusia.

Lipsanen & Ruso uudistui

Lipsanen & Ruso

Lipsanen & Ruso -blogi, jossa kirjoitan politiikasta ja yhteiskunnasta yhdessä Henrik Ruson kanssa, täytti eilen neljä vuotta. Se on aikana pitkä kuin vaalikausi, ja siksi oli aika uusia kuosia.

Näkyvin muutos on tietysti uusi ulkoasu. Vanha alkoi jo näyttääkin aika vanhalta, eikä sellainen sovi ajankohtaisblogin luonteeseen. Teeman luontiin Sandbox on oikein mainio keksintö. Se on ulkoasumääreistä riisuttu teeman runko, jonka päälle on kätevä tehdä mitä itse haluaa.

Uutta on myös uusi lyhyempi osoite. Lipsanen & Ruso sijaitsee nykyään aliverkkotunnuksessa lr.domnik.net. Kävimme pitkään keskustelua myös kokonaan oman domainin hankkimisesta blogille, mutta luovuimme siitä ideasta lopuksi. Syy oli lähinnä se, että domain olisi turha rasite siinä vaiheessa, jos blogi joskus lopetettaisiin.

Uuden osoitteen etu oli myös se, että blogikirjoitusten osoitteet lyhenivät.

Kommentteja linkkimehulla

Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.

Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.

Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.

Epäilyttävää naapurustoa

Pornainen

Huomasin kävijätilastoista, että sivustolleni on tultu kohtalaisen usein sangen pahaenteiseltä kuulostavalta Bad Neighborhood -sivustolta.

Linkin takaa löytyy tekstilinkkien tarkastin, jolla voi katsoa, ettei vahingossa linkitä mihinkään kovin epämääräiseen paikkaan. Hakukoneet kun ovat välillä tarkkoja siitä, mihin sivustolta linkitetään. Jos linkkien kohteet ovat kovin spämmähtäviä, niin linkittävää sivua arvellaan samanlaiseksi. Ja sehän tietysti pudottaa sijoituksia hakukoneiden tuloksissa.

Olin vaihtaa blogin nimen

Kirjoitin ensimmäisessä merkinnässä, että blogin nimi saattaa vielä muuttua, jos keksin paremman. Eilen illalla se olikin hetken aikaa ”Ajassa ja paikassa”.

Nimi kuulosti hyvältä. Itse asiassa se oli mielessäni jo silloin, kun aloitin tämän blogin. Siinä vain oli vikana, että se oli varattu. Nimeä kantanut blogi oli tosin lopettanut päivittymisen jo aikoja aiemmin, mutta koska se yhä oli netissä, en katsonut aiheelliseksi ottaa nimeä käyttöön. Jokin aika sitten huomasin kyseisen blogin kadonneen bittiavaruuteen ja katsoin nimen vapautuneeksi.

Blogi täyttää vuoden

Aiheita-blogi täyttää tänään vuoden. Se olisi täyttänyt sen jo aikaisemmin, jos olisin keksinyt blogille nimen. Lopulta tyydyin tähän ympäripyöreän yksinkertaiseen ratkaisuun, kun ei sitä kukaan muukaan ollut vielä vienyt.

Kävijöitä on vuoden aikana ollut vajaat 24 tuhatta, eli noin kaksi tuhatta kuukaudessa. Alkuun kävijöitä oli tietysti vähemmän, ja noususuhdanteisesti on lähes koko ajan edetty. Enemmänkin saisi ihan mielellään olla, mutta on tuo kuitenkin ihan kohtalaisesti uudelle blogille, jossa pääsääntöisesti ei kirjoiteta muodista, tekniikasta, ihmissuhteista tai käsitöistä.

Valokuvia Venäjältä

Kirkko

Sain viimeinkin laitettua kaikki valokuvat toissakesäiseltä Venäjän-matkalta matkakuvasivuilleni. Matkan pääkohteina olivat Moskova sekä Volga-joki Kazanin ja Marinmaan kulmilla.

Tulihan niitä aikamoinen määrä: 705 valokuvaa. Ja siitä on aika monta kuvaa karsittu pois.

Nyt myös englanniksi ja ranskaksi

Tein Aiheita-blogista nyt myös englannin- ja ranskankieliset versiot. Koko blogia ei kuitenkaan ole tarkoitus ryhtyä pitämään kolmella kielellä, vaan ulkomaalaisten kielille päätyvät ainoastaan merkinnät, joissa on kuvasarja. Tässä vaiheessa niitä on tämän blogin 183 artikkelista yhteensä kuusi kappaletta.

Kuvapainotteisissa merkinnöissä on se kiva puoli, että kuvia ei tarvitse kääntää – ainoastaan tekstit. Kun on nähnyt sen vaivan, että ottaa, järjestelee ja käsittelee kuvat, ja sitten vielä selvittää, mitä tulikaan kuvattua, niin kuvatekstien kääntäminen kahdelle ylimääräiselle kielelle ei ole enää kovinkaan suuri urakka. Monissa näistä merkinnöistä on toki muutakin tekstiä, mutta mitään sanasta sanaan käännöksiä ei ole tarkoitus tehdä. Itse asiassa kaikissa kuvamerkinnöissä ei ole englannin- ja ranskankielisissä versioissa edes täysin samat kuvat.

Poukkoilua Googlen hakutuloksissa

Kirjoitin lauantaina jutun Lasipalatsilla pidetystä suklaafestivaalesta. Se ponnahti nopeasti suklaafestivaali-hakusanalla Googlen tuloksissa kolmanneksi. Koska tapahtuma jatkui vielä sunnuntaina, sanaa myös haettiin ja kävijöitäkin kertyi ihan mukavasti. Maanantaina juttu kuitenkin katosi hakutuloksista.

Jos nyt teen Google-haun kyseisellä hakutermillä, ei lauantaista juttuani löydy enää lainkaan ja tämän blogin etusivukin tulee vastaan vasta seitsemännellä hakutulossivulla. Eipä niin, että tuo nyt kauheasti haittaisi, kun muuten liikennettä tulee Googlen suunnalta ihan entiseen tahtiin. Eipä tuota varmaan enää niin kauheasti haeta, kun festarit ovat jo ohi. Mutta kummastuttaa vain, että mihin se juttu sieltä hakutuloksista katosi.

Blogin ulkoasua vähän muuteltu

Tein pieniä muutoksia tämän blogin ulkoasuun. Aluksi oli tarkoitus vain vähän siirrellä mainosyksiköitä eri paikkoihin ja muuttaa niiden kokoja, jotta näkisin onko sillä jotain vaikutusta mainosten klikkailun suhteen. Mutta yhdestä asiasta seuraa toinen, ja niinpä lopulta tuli muutettua aika monta muutakin asiaa.

Blogin perusilme on kuitenkin ennallaan: valkoinen pohja, mustaa tekstiä, siniset ja alleviivatut linkit, kaksi palstaa. Eri sivuelementit on lätkitty valkoiselle pohjalle ilman taustavärejä tai rajauksia, mikä saattaa tehdä blogista aavistuksen sekavan näköisen. Mutta ainakin itse pidän blogistani juuri sellaisena.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit