ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

eu

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "eu".

Kesäaika alkaa – varaudu jo nyt

Kesäinen kello Pietarissa

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina, mutta Helsingin Sanomat kehottaa varautumaan siihen jo nyt. Tutkimusprofessori Mikko Härmä työterveyslaitokselta on sitä mieltä, että kellojen kääntelyyn reagoivien olisi parempi vaihtaa unirytmiään jo etukäteen. Hankaluuksia voi olla erityisesti vuorotyötä tekevillä (HS 14.3.15).

Kesäajan ongelmat eivät rajaudu vuorokausirytmin sekoittumiseen. Vuosi sitten kirjoittamassani laajemmassa artikkelissa esittelin argumentteja kesäajan puolesta ja vastaan. Puolesta-puoli tosin jäi melko köykäiseksi, enkä usko sen johtuvan ainoastaan omasta lievästä puolueellisuudestani tässä asiassa.

Kesäaika: kootut argumentit puolesta ja vastaan

Kesäinen kello Maidanilla (Kiova, Ukraina)

Katso myös: Talviaika

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 30. maaliskuuta. Mutta miksi kelloja ylipäänsä käännellään ajasta toiseen?

Maatalousyhteiskunnassa päivän rutiinit seurasivat valoisan ajan pituutta. Teollisuusyhteiskuntaan siirryttäessä aika katsottiin kuitenkin useammin kellosta. Kelloja siirtämällä haluttiin pidentää valoisaa aikaa illasta töiden jälkeen.

Vastaavasti tietysti menetetään yksi valoisa tunti aamulla. Koska ihmisten päivittäinen rytmi suhteessa keskiyöhön on yleensä enemmän ilta- kuin aamupainotteinen, tätä ei nähty yhtä suurena ongelmana – paitsi talvella, jolloin valoisa aika on lyhyempi. Siksi päädyttiin ratkaisuun, jossa kellot käännetään kaksi kertaa vuodessa kesäaikaan ja siitä takaisin normaaliaikaan (talviaika).

Sekoittaa päivärytmin, mutta säästääkö energiaa?
Kesäaika sotkee aikataulut
Kellojen kääntely on väistyvä ilmiö
Kesäaikaa vai kellojen kääntelyä vastaan?
Kesäajan kannattajien valttikortti: EU

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Olen tietysti jollakin tasolla tiennyt, että unionimaan kansalaisena minun kuuluu tarvittaessa saada sairaanhoitoa myös muissa EU-maissa matkustaessani. Tieto siitä, että tätä tarkoitusta varten on olemassa erillinen ”eurooppalainen sairaanhoitokortti” oli kuitenkin päässyt menemään ohitseni.

Satuin kuitenkin jotakin kautta saamaan tiedon kortin olemassaolosta. Niinpä kävin Kelan sivujen kautta sellaisen tilaamassa. Kortti tuli postissa pari päivää sitten.

Suunnilleen tuolta se näyttää kuin kuvassakin. Hämmentävintä kortissa on kuitenkin se, ettei siinä ole sanaakaan mitään muuta kieltä kuin suomea.

Eurovaalit: Ehdokas valittu

Euroopan lippu

Olen tässä blogissa jo useamman kerran pohtinut, kenelle antaisin ääneni. Tänään on vaalipäivä, joten valintaa ei voi enää siirtää pidemmälle.

Vaalikoneista MTV3 ja IRC-Galleria tarjosivat Risto E.J. Penttilää (kok), Helsingin Sanomat taas Heikki Auttoa (kok). Puolue siis on ainakin selvä, eikä siitä mitään epäilystä ole ollutkaan.

Ylen konetta en tehnyt, sillä Yle on edelleen boikotissa.

Eurovaalit: Ukko, Ukkola vai joku muu?

Kokoomuksen lintu

Ehdokasvalintani on yhä kesken. En saanut päätettyä ennen matkalle lähtöä, ketä äänestäisin, mutta onneksi sieltä palattuakin on vielä muutama päivä aikaa.

Puolue sentään on varma. Kokoomuksen ehdokkaita voi vertailla Into, Tieto ja Taito -sivuilla. Lisäksi Verkkouutiset on haastatellut ehdokkaat läpi.

Tuulikki Ukkola laittaisi suitsia EU:n byrokratialle, sääntelylle ja tuhlaukselle. Pitkän linjan liberaalina hän olisi siinä varsin uskottavakin.

Ennustaako Google eurovaalit?

Googlen avulla on viime aikoina ennustettu erilaisia asioita, kuten sikainfluenssan ja tavallisempienkin flunssien leviämistä sekä euroviisujen voittajaa. Taisi Google osua euroviisujen suhteen aika kohdalleenkin.

Kuinka onnistuu vaalivoittajan veikkaaminen tulevissa eurovaaleissa? Uusi Suomi on selvittänyt puolueiden hintoja Googlen AdWords-mainosjärjestelmästä. Eniten saa maksaa kokoomuksesta, vihreät tulee kakkosena ja sdp kolmantena.

Ennustamisiin ei kuitenkaan ole käytetty AdWords-tietoja, vaikka tietysti nekin jostakin kertovat. Haetuimmat hakusanat ovat kalliimpia, sekä tietysti myös ne, joita mainostetaan eniten. Jos sanaa sekä haetaan että sillä mainostetaan, kipuaa sen hinta korkeammalle.

Ennustamistarkoitusta varten lienee kuitenkin parempi katsoa, mitä Google Trends -palvelu kertoo puolueiden hakemisesta:

Maistuisiko halal-kebab?

Halal-kebab

Tähän on sitten menty. Helsingin keskustassa kebabia mainostetaan sillä, että se on halal. Nyt siis on mahdollista saada kebabiinsakin rituaaliteurastettua lihaa, jos sellaista ruokavalioonsa haluaa.

Halal-kebabin saa omituisen halvalla. Luulisi halal-lihan olevan erikoistuote, joka maksaisi tavallista enemmän. Ovatko annokset erityisen pieniä, vai missä lienee selitys? Ei Helsingin keskustan muissa ruokapaikoissa saa pitaleipäkebabia kolmella ja puolella eurolla.

Eurovaalit tulevat, mistä ehdokas?

Euroopan lippu

Eurovaalit, tai virallisemmin europarlamenttivaalit, pidetään reilun kuukauden päästä sunnuntaina 7.6.2009. Vaaleissa valitaan 785 edustajaa, joista 13 Suomesta, Euroopan parlamenttiin.

Vaalitunnelma ei ole vielä noussut kovin korkealle. Jos julkisuudessa ei olisi seurattu Timo Soinin (ps) venkoilua ehdokkaaksi asettumisensa kanssa eikä ortodoksisen kirkon sisäistä vääntöä siitä, voiko pastori Mitro Repo (sd, sit.) asettua ehdolle, ei moni varmaan olisi huomannut koko vaalien lähestymistä. Tai onkohan huomannut vieläkään?

Myönnetään, ei minullakaan ole vaalitunnelma vielä erityisen korkealla ole ollut. Se johtuu varmaan ainakin osittain siitä, että en ole vieläkään saanut valittua itselleni ehdokasta.

Kukkotappelua Ranskassa

Gallodromeja Guadeloupella

Katselin Guadeloupen karttaa ja suunnittelin, että seuraavalla kerralla voisi vuokrata siellä auton ja kierrellä maaseudun pieniä teitä pitkin. Ainakin kartalla monet reitit ja niiden varrella olevat kylät ja muut paikat vaikuttivat mielenkiintoisilta.

Kiinnitin sitten huomioni siihen, että pitkin maaseutua kartalle oli ripoteltu kukkokuvakkeita. Aloin jo aavistella pahaa ja katsoin karttaselityksestä, mitä nuo merkit tarkoittavat. Selitys oli gallodrome eli kukkotappeluareena, paikallisittain pit a kok.

Vuoden hienoin joulukortti

Joulukortti

Joulun tähän mennessä hienoin joulukortti tuli sangen yllättävältä taholta. Virallisten tahojen joulukortit kun ovat yleensä varsin tylsiä eivätkä ainakaan uskonnollisia. Siksi olikin ilahduttavaa saada Euroopan parlamentista kortti, jossa joulun uskonnollinen sanoma tulee hienosti esiin. Ja kortti on muutenkin hyvin kaunis.

En ole tällä vaalikaudella yhdenkään kansanedustajan joulukorttilistalla, joten en osaa verrata korttia tämänvuotisiin eduskunnan kortteihin. Yleensä sieltä on tullut sellaisia varsin tyylikkään näköisiä kortteja, joissa on ollut hienoja kuvia eduskuntatalosta, mutta ei tietoakaan joulusta – puhumattakaan nyt Jeesuksesta.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit