ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

google

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "google".

Netti on värikäs, mutta Linux harmaa

Työpöydän yläpalkki

Lajittelin työpöytäni yläpalkin kuvakkeet niin, että nettiohjelmistot tulivat vasemmalle ja muut oikealle.

Täysin tarkka tuo raja ei nykyisin ole, sillä osaavathan jotkut ensisijaisesti muihin tarkoituksiin suunnitellut ohjelmat tehdä jotakin netissäkin. Oikealle jääneistä ohjelmista en kuitenkaan itse käytä netissä kuin pääteikkunaa, jolla mm. luen sähköpostini.

Se, mikä tuossa kiinnittää huomioni, on se, kuinka paljon värikkäämpi palkin vasen nettiohjelmistolaita on. Onko netti siis värikkäämpi kuin offline-maailma? Kuvaavaa on, että ainoa värikäs kuvake oikealla on Picasa, joka on nettiyhtiö Googlen kuvankäsittelyohjelma.

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

eikä esimerkiksi näin:

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita

Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.

Google Plus -kutsuja jaossa

Google Plus

Googlen uusi yhteisöpalvelu Google+ on edelleen kutsun takana, mutta kutsuja on nyt aikaisempaa enemmän jaossa.

Nyt kutsuja ei enää tarvitse edes lähettää kutsuttaville henkilökohtaisesti, vaan voi vain jakaa linkin, jota klikkaamalla palveluun pääsee sisään. Siis olkaapa hyvä:

Google Plus -kutsu

Kutsuja on tuon linkin kautta jaossa 150 ensimmäiseksi ehtivälle.

Google yllättää mainoslinkeillään

Huomasin tänään yhden seuraamani blogin sivupalkissa Googlen AdSense-mainoslinkkien seassa tekstin ”Armenia Massacre”. Se vähän ihmetytti, sillä kyseisessä blogissa ei mitään tuonsuuntaisia aiheita ainakaan kovin päällimmäisenä käsitelty. En myöskään muista, että olisin itsekään aivan äskettäin googlettanut mitään Armeniaan tai armenialaisten kansansurmaan liittyvää.

Kansansurma on toki englanniksi ”genocide” eikä ”massacre”, mutta siihen tuon linkin kuitenkin oletin viittaavan.

Googlen mainoslinkit ovat siis linkkejä, joita klikkaamalla saa eteensä lisää mainoksia. Ja mitäköhän tuolta Armenia Massacre -linkin takaa sitten löytyi? Kuvakaappaus on alla.

Pikku prinssi ja maantieteilijä

Pikku Prinssi Google

Tänään on kulunut 110 vuotta lentäjäkirjailija Antoine de Saint-Exupéryn syntymästä. En olisi tosin asiaa mitenkään havainnut, jos Google ei olisi sen kunniaksi muuttanut logoaan Pikku prinssi -teemaiseksi.

Pikku Prinssi (Le Petit Prince, 1943) on Saint-Exupéryn tunnetuin teos, ja on se itsellänikin hyllyssä (monien muiden ranskaa opiskelleiden tavoin tietysti alkukielellä). Maantieteilijän kannalta mielenkiintoista on myös se, että matkatessaan tähdeltä toiselle hän tapaa – ainoana tiedeyhteisön edustajana – myös maantieteilijän.

Se, mitä maantieteilijä kertoo Pikku prinssille maantieteestä, särähtää kuitenkin maantieteilijän korvaan:

Google-haun uudet ominaisuudet

Google-haku

Googlen hakutulossivu on uudistunut. Vasen sivupalkki, jota Google jo aiemminkin kokeili, on jäänyt pysyväksi. Myös Googlen logo on uusittu: värit ovat kirkkaammat ja varjostus poissa.

Uusi ulkonäkö on ainakin minun silmääni entistä selkeämpi ja tyylikkäämpi. Olennaisempaa kuitenkin on, että hakutulossivun päivitys toi mukanaan myös joukon uusia ominaisuuksia: mahdollisuuden rajata tuloksia aika-akselilla, sivujen esikatselukuvakkeet, kuvia sisältävien sivustojen haun ja muuta.

Yksi erikoisimmista uutuuksista on haettuun aiheeseen liittyviä muita hakulauseita tarjoileva ”Wonder Wheel” eli maailmanpyörä.

Mukana ovat tietysti myös vanhat rajaustoiminnot, jolla voi rajata haun vain suomalaisiin tai suomenkielisiin sivuihin (Google.fi-hakua käytettäessä).

Ecosia on ekohakukone, mutta…

Ecosia

Ecosia on uusi hakukone, joka lupaa pelastaa kaksi neliömetriä sademetsää jokaista sillä tehtyä hakua kohti.

Vaikuttava lupaus, eikä hakukone muutenkaan mitenkään erityisen huono ole. Ecosia käyttää Bingin ja Yahoo!n hakutietokantoja, ja vaikkeivät ne aivan Googlen veroisia olekaan, niin tulokset ovat varsin kelvollisia etenkin englanninkielisiä hakuja tehtäessä.

Ecosiaa kannattaa ilman muuta kokeilla. Jos se tuntuu omalta, niin onhan se kiva suojella sademetsää samalla kun etsii tietoa netistä. Itse aion kuitenkin, syistä jotka kerron alla, pitää ainakin toistaiseksi Googlen pääasiallisena hakukoneenani.

Ensiksi on syytä tarkentaa Ecosian väitettä. Hakujen tekeminen ei sinänsä pelasta yhtään mitään, vaan hakukoneen mainosten klikkaaminen. Niinpä jos sinulla on selaimessa jokin mainostenestotyökalu, niin älä suotta vaihda hakukonettasi. Siitä ei silloin ole sademetsille mitään iloa. Päinvastoin – klikkailemattomista kävijöistä aiheutuu Ecosiallekin kuluja. Sama pätee tietysti silloin, jos et ikinä klikkaa mainoksia.

Kuinka paljon sivujen hitaus haittaa?

Nettiselaajat eivät jaksa odottaa hitaiden sivujen latautumista. Eihän? Niin meille ainakin on kerrottu. Yhteysnopeudet ovat tietysti kasvaneet, joten raskaammatkin sivustot latautuvat nopeammin, mutta hidastelevia palvelimia ei kukaan jaksa odottaa.

Näin minäkin uskoin vielä tunti sitten. Nyt kuitenkin jo epäilen. En minä itsekään sulje hitaasti aukeavia sivuja, jos epäilen sieltä löytyvän jotakin vähänkin mielenkiitoista. Olenko sitten kovinkin poikkeava käyttäjä?

Hitaasti latautuvat sivut saattoivat tietysti ärsyttää vielä joskus silloin, kun selaimissa ei ollut välilehtiä tai moni-ikkunointia. Mutta kuka enää nykyään sellaisia selaimia käyttää?. Olen kuullut huhuja, että jopa Internet Explorerissa olisi nykyään jonkinlainen välilehtiviritys. Vai täbeiksikö niitä pitäisi kutsua?

Google Wave -kutsuja tarjolla

Päivitys 26.12.09: Kutsut loppuivat. Ilmoittelen, jos niitä tulee taas lisää.

Päivitys 9.12.09: Kutsuja tuli 17 kappaletta lisää, eli niitä olisi taas tarjolla.

Google Wave on yhdistelmä sähköpostia, pikaviestimiä, sosiaalista mediaa ja mahdollisesti jotakin muutakin. Oma tutustumiseni siihen on hyvin alussa, sillä sain kutsun Larkolta vasta muutama tunti sitten.

Ensimmäiset vaikutelmat palvelusta ovat, että vähän raskas se on. Pitäisi varmaan olla tehokkaampi kone. Ja suurin miinus on se, ettei se toimi Operalla (ainakaan Ubuntussa). Päivitin Opera-selaimen uusimpaan 10.10-versioon, mutta sekään ei auttanut.

Firefoxilla toimii, mutta kuten sanottua, ei kovin vauhdikkaasti. Olen viime aikoina alkanut enemmän ja enemmän arvostaa kevyitä ja yksinkertaisia palveluita, kuten Twitter. Facebookissakin käytän pääsääntöisesti Lite-versiota. En siis heti kättelyssä aivan valtavasti ihastunut Googlen aaltopostiin.

Ennustaako Google eurovaalit?

Googlen avulla on viime aikoina ennustettu erilaisia asioita, kuten sikainfluenssan ja tavallisempienkin flunssien leviämistä sekä euroviisujen voittajaa. Taisi Google osua euroviisujen suhteen aika kohdalleenkin.

Kuinka onnistuu vaalivoittajan veikkaaminen tulevissa eurovaaleissa? Uusi Suomi on selvittänyt puolueiden hintoja Googlen AdWords-mainosjärjestelmästä. Eniten saa maksaa kokoomuksesta, vihreät tulee kakkosena ja sdp kolmantena.

Ennustamisiin ei kuitenkaan ole käytetty AdWords-tietoja, vaikka tietysti nekin jostakin kertovat. Haetuimmat hakusanat ovat kalliimpia, sekä tietysti myös ne, joita mainostetaan eniten. Jos sanaa sekä haetaan että sillä mainostetaan, kipuaa sen hinta korkeammalle.

Ennustamistarkoitusta varten lienee kuitenkin parempi katsoa, mitä Google Trends -palvelu kertoo puolueiden hakemisesta:

Googlen kiinnostuspohjainen mainonta

Google AdSense -logo

Googlen AdSense-mainokset, joita tässäkin blogissa näytetään, ovat tähän asti toimineet niin, että mainokset on kohdistettu sen sivun tai sivuston mukaan, jolla niitä näytetään. Näin järjestelmä toimii jatkossakin, mutta siihen on tullut lisäksi uusi toiminto: mainosten kiinnostuspohjainen kohdistaminen.

Kiinnostuksen perusteella tapahtuva kohdistus tapahtuu niin, että Google tallentaa käyttäjän selaimelle Doubleclickin DART-evästeen, joka kerää tietoa selaimella vierailluista sivustoista. Tämän tiedon perusteella Google jakaa käyttäjät ryhmiin. Esimerkiksi urheilusivuilla usein vieraileva käyttäjä merkitään kiinnostuneeksi urheilusta, ja tälle näytetään enemmän urheiluaiheisia mainoksia.

Googlelle taas uusi favicon

Googlen faviconit

Faviconit ovat pieniä 16 kertaa 16 pikselin kokoisia kuvakkeita, jotka selaimesta riippuen näkyvät osoitepalkin alussa, välilehtien otsikon vieressä ja/tai kirjanmerkkien yhteydessä.

Googlen favicon oli alunperin G-kirjain eri värein rajatun ruudun sisällä. Viime kesäkuussa Google vaihtoi sen pieneen g-kirjaimeen ilman reunuksia. Aika moni taisi pitää uutta kuvaketta varsin rumana. Nyt favicon on jälleen uusittu, ja ainakaan värikkyyden puutteesta sitä ei voi syyttää. En vielä tiedä, mitä mieltä tuosta olla, mutta kaipa siihen tottuu.

Oikotieto ja linkinvaihto

Oikotieto

Sain sähköpostiini viestin, jossa ehdotettiin linkkien vaihtamista Lipsanen & Ruso -blogin ja Oikotieto-nimisen uuden uutisotsikkopalvelun kanssa. Näitä viestejä on ilmeisesti tullut monille muillekin bloggaajille, ja joissakin blogeissa niitä on jätetty myös kommenttiosastolle.

Suhtaudun kuitenkin skeptisesti linkkien vaihtamiseen, koska siitä voi hyvinkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Vastasin siksi Oikotiedolle kieltävästi (vastaukseni sisältö ohessa).

Poukkoilua Googlen hakutuloksissa

Kirjoitin lauantaina jutun Lasipalatsilla pidetystä suklaafestivaalesta. Se ponnahti nopeasti suklaafestivaali-hakusanalla Googlen tuloksissa kolmanneksi. Koska tapahtuma jatkui vielä sunnuntaina, sanaa myös haettiin ja kävijöitäkin kertyi ihan mukavasti. Maanantaina juttu kuitenkin katosi hakutuloksista.

Jos nyt teen Google-haun kyseisellä hakutermillä, ei lauantaista juttuani löydy enää lainkaan ja tämän blogin etusivukin tulee vastaan vasta seitsemännellä hakutulossivulla. Eipä niin, että tuo nyt kauheasti haittaisi, kun muuten liikennettä tulee Googlen suunnalta ihan entiseen tahtiin. Eipä tuota varmaan enää niin kauheasti haeta, kun festarit ovat jo ohi. Mutta kummastuttaa vain, että mihin se juttu sieltä hakutuloksista katosi.

Tarvitsisitko pätkän rautatietä?

Kuvakaappaus Destian mainoksesta

Googlen AdWords-mainosverkostossa mainostetaan kaikennäköistä tavaraa ja palvelua. Aina välillä sitä kuitenkin yllättyy siitä, mitä sieltä löytää. Esimerkiksi tänään bongasin Blogispotin sivuilta oheisessa kuvakaappauksessa näkyvän mainoksen. Linkkitekstinä oli ”Uusi rata” ja kuvauksessa luki, että ”Destian osaavat ja monipuoliset ratarakentamisen palvelut.” Juu, entinen Tielaitoshan se siellä kauppaa rautateitä.

Älä estä kuvien indeksointia

Auringonkukkavene

Varsin iso osa kotisivujeni sisällöstä on valokuvia. Pari vuotta sitten keksin mielestäni hyvän idean, ja estin robots.txt-tiedostolla joidenkin valokuvia sisältävien hakemistojen indeksoinnin hakukoneilta. Tulos on selvästi nähtävissä, jos katsoo kuukausittaisia kävijätilastojani heinäkuulta ja syyskuulta 2006. Kävijämäärissä kävi kertakaikkinen romahdus, eivätkä ne edelleenkään ole palautuneet entiselle tasolle.

Knöllit haastavat Wikipedian

Google Knol -sivusto on nyt avannut ovensa suurelle yleisölle. Tähän asti sinne ovat voineet kirjoittaa vain betakäyttäjät, mutta nyt kuka vain voi tehdä sivustolle omia knöllejään (knol on googlekielellä a unit of knowledge eli tietoyksikkö). Googlen tarkoituksena lienee haastaa Wikipedia verkonkäyttäjän tietoreferenssinä.

Google News tulossa myös Suomeen?

Googlen uutishakupalvelu Google News on ollut saatavilla useilla eri kielillä. Esimerkiksi ruotsinkielinen palvelu on ollut olemassa jo yli puolitoista vuotta. Suomeksi hakupalvelua ei kuitenkaan ole ollut vielä tarjolla, eikä osoite news.google.fi vielä tarjoa suomenkielistä palvelua. Pienen mutkan kautta uutisia pääsee kuitenkin jo nyt hakemaan myös suomeksi.

Blogilista juhannustelee

Blogilistan vastalogo

Blogilista.fi on laittanut logonsa taustalle vastan ilmeisesti juhannusta juhlistaakseen. Vastaava tapahan on jo pitkään ollut Googlella, joka on muutellut logoansa erilaisten juhlien ja merkkipäivien kunniaksi. Juhannus ei tosin näytä ainakaan tällä kertaa näkyvän Googlen logoissa sen enempää Google.fi– kuin Google.com-sivuillakaan.

Kyykkykuvia Pyreneiltä

St-Jean-Pied-de-Port

Laitoin viime kesäisen Venäjän-matkan kuvia kotisivuilleni. Koska joukossa on yksi kuva jostain kaverista kyykyssä, halusin tietää, mitä se on englanniksi (sivut ovat suomeksi ja englanniksi, ranskannos tulee vähän myöhemmin). Welhon nettisanakirjan mukaan se on on one’s hunkers. Hyvä tapa varmistaa, että on ymmärtänyt sanan oikein, on googlettaa se ja katsoa mitä tulee tulokseksi. Niin sitten tietysti teinkin.

Autovuokraamo mainostaa kilpailijoitaan

Päädyin kaatopaikkablogin pysäköintimerkinnän kautta Easyrent-autovuokraamon sivuille.

Autolle ei nyt ole tarvetta, mutta kiinnitin huomioni sivuilla olleisiin mainoksiin. Yleensähän firmat, jotka yrittävät myydä jotain oikeaa tuotetta, eivät laita sivuilleen ulkopuolisia mainoksia. Easyrentin sivuilla sen sijaan oli Googlen AdSense-mainosverkoston mainoksia (niitä samoja, joita minullakin on tässä blogissa).

Koska AdSense-mainokset kohdistetaan sisällön mukaan, oli autovuokraamon sivuilla tietysti mainoksia kilpaileviin autovuokraamoihin.

Googlen kartat täynnä virheitä

Hocus Pocus -laiva

Jätkäsaarenlaiturissa Helsingissä seisoo Hocus Pocus -niminen ravintolalaiva. Koska laivat ovat kovin kiehtovia kapistuksia, googletin saadakseni lisätietoa mistä se on siihen ilmestynyt. Muistan sen joskus aiemminkin Helsingissä nähneeni, ja Helsinki oli merkitty laivan perään kotipaikaksikin. Laitoin siis hakuun ”hocus pocus” lainausmerkeissä ja lisäksi ”helsinki” ilman, kuten kuvasta alla näkee. Tällä oli tarkoituksenani kaventaa hakutuloksia, koska arvelin hocuksen ja pocuksen olevan kovin yleisiä osumia muutenkin kuin kyseisen laivan yhteydessä.

Pornosivusto voi varastaa nimesi

Tuttujen ja vähemmän tuttujen nimien googlettaminen lienee yleinen harrastus. Minä ainakin teen sitä, ja minunkin sivuilleni tullaan usein sivuilla mainittuja nimiä hakien. Joskus tulokset voivat kuitenkin yllättää.

Blogi nro 18810

Google liitti blogin indeksiinsä pikavauhtia. Nyt on sitten Blogilistan vuoro. Jos olet kirjautuneena Blogilista.fi-palveluun, voi tilata tämän blogin oheisesta linkistä:

Lisää Aiheita-blogi suosikkeihisi!

Datamapin palvelukatkos

Tämä blogi sijaitsee äskettäin Louhi Oy:n ostaman Datamappi Oy:n palvelimella. Eilisiltana noin yhdeksän maissa sivut kaatuivat, eikä osaan domnik.nettiä päässyt lainkaan. Tämä blogi oli näkyvissä vielä aamuyöllä, mutta esim. kommentointi tai uusien artikkelien kirjoittaminen ei toiminut. Sivut alkoivat toimia vasta noin klo 18. Lähes vuorokauden katkos webhotellipalvelussa on varsin pitkä.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit