Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
hsl
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "hsl".
Miksi HSL:n vyöhykelippuja ei hinnoitella kuten pysäköintiä?
Helsingin keskustassa pysäköinti on kallista, vähän ulompana edullisempaa – ja kun tarpeeksi kauaksi keskustasta menee, saa pysäköidä ilman maksua. Näin sen tietysti pitää mennäkin. Kantakaupungissa, ja etenkin keskustassa, tila on kallista ja pysäköinnin järjestäminen maksaa enemmän. Siksi se saa myös maksaa enemmän kuin siellä, missä tilaa on riittämin.
Joukkoliikenteen järjestäminen taas on edullisinta siellä, missä on joukkoja. Kantakaupungissa asutaan tiiviisti, joten joukkoliikenteelle riittää käyttäjiä. Niinpä sen järjestäminen matkaa kohti on täällä halvempaa. Lipun hinnoissa kustannuseroa ei ole juurikaan huomioitu (toisin kuin pysäköinnin hinnassa). Vielä toistaiseksi myynnissä on toki edullisempi raitiovaunulippu, josta on iloa etenkin joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjille. Kun HSL saa joskus uuden vyöhykemallinsa aloituskuntoon, niin sitten sekin poistuu.
Kuinka kauas kotoaan kullakin vyöhykkeellä asuva henkilö pääsee halvimmalla kertalipulla HSL:n uudessa vyöhykemallissa?
23.10.2018 | Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi HSL:n vyöhykelippuja ei hinnoitella kuten pysäköintiä? | Lue koko artikkeli »
Kuinka raitiovaunupysäkit pitäisi nimetä?
Kaisaniemi ei ole enää metroaseman eikä kohta enää raitiovaunupysäkkienkään nimi (HU 16.12.15). Pysäkkien nimi muuttuu Kaisaniemenkaduksi. Samalla viereiset Varsapuistikon pysäkin muuttuvat Kaisaniemenpuistoksi. Jälkimmäinen muutos koskee myös viereisiä bussipysäkkejä.
Kaupungin puolesta muutosta perustellaan sillä, että ”Kaisaniemi” viittaa laajempaan alueeseen kuin vain pysäkin ympäristöön. Varsapuistikko taas ei kuulemma ole ihmisille nimenä tuttu.
Kehitys kulkee tässä väärään suuntaan. Kadunnimet ylipäänsä ovat huonoja pysäkinnimiä, jollei kyse ole kovin lyhyestä kadusta. Nimi kun ei kerro sitä, millä kohtaa katua pysäkki on. Kaisaniemenkadullakin sijaitsevat nyt kadun mukaan nimettävien lisäksi myös yllä mainitut Varsapuistikon (tulevaisuudessa Kaisaniemenpuiston) pysäkit.
16.12.2015 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kuinka raitiovaunupysäkit pitäisi nimetä? | Lue koko artikkeli »
Saisiko laituriopasteita Kamppiin, kiitos?
Kun toispaikkakuntalainen tai ulkomaalainen vieras on tulossa luoksemme kylään, periaatteessa hänet on helppo opastaa perille. Kerron vain pysäkin nimen ja sanon, että sinne pääsee bussilla numero 14, johon voi hypätä Kampista laiturilta numero 75. Mutta yritäpä löytää Kampista laituri 75, jos et jo valmiiksi tiedä, missä se on.
Käytännössä joudun opastamaan vierastani näin:
Kaukoliikenteen busseilta: nouse terminaalista ylös kauppakeskuksen suuntaan, mene Espoon bussien ohi ja nouse liukuportaat Fredrikinkadulle (Hesburgerin kohdalta vasemmalle). Laituri 75 on Fredrikinkadun toisella puolella vasemmalla. Metroasemalta: Käytä uloskäyntiä Runeberginkadulle. Liukuportaiden yläpäässä seuraa opasteita Fredrikinkadulle (kaksi kertaa vasemmalle). Laituri 75 on Fredrikinkadulla kulman takana oikealla.
29.8.2015 | 1 | Lue koko artikkeli »
HSL:n aikataulukikkareen upottaminen kotisivuille

Minulla on ollut selaimen aloitussivulla upotettuna eniten käyttämieni bussien ja raitiovaunujen seuraavien lähtöjen aikataulut haettuna HSL:n Omat Lähdöt -palvelun kautta. Palvelu on kuitenkin sittemmin lopetettu, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Jo tätä ennen hain aikataulut sivulle jostakin (en enää muista, mistä). Olisi käytännöllistä, jos nuo kikkareet toimisivat vähän kauemmin – ei tarvitsisi vähän väliä hakea niitä uudelleen.
Koska aikataulut varmaan kiinnostavat myös naapureita, laitoin lähikulmien seuraavat lähdöt myös asukasyhdistyksen etusivulle. Upotuskoodit piti tällä kertaa hakea HSL:n Oma Reittiopas -sivustolta, jonne tietysti piti ensin tehdä tunnukset.
20.11.2014 | 1 | Lue koko artikkeli »
Joukkoliikenteestä Helsingissä ja Wienissä
Helsingissä on Euroopan paras joukkoliikenne, jos on uskominen äskettäin julkaistua BEST-kyselytutkimusta (Metro 18.8.14). Mukana tosin oli vain muutama kaupunki: Helsingin lisäksi selvityksessä olivat mukana Geneve, Kööpenhamina, Oslo, Tukholma ja Wien.
Kävin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Kaupunki oli monessa suhteessa myönteinen yllätys, eikä vähiten varsin toimivan joukkoliikenteensä vuoksi. Siksi se, että HSL tuossa vertailussa päihittää Wiener Linienin palvelut, kummastuttaa.
20.8.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Joukkoliikenteestä Helsingissä ja Wienissä | Lue koko artikkeli »
Helsingin raitiovaunukartta 2014
Olen tässä blogissa tavannut julkaista Helsingin raitiovaunukarttoja kuvatiedostoina. Syy tähän on ollut, että HSL:n sivuilta ne ovat löytyneet aiemmin vain pdf-muotoisina.
Nyt tilanne on muuttunut sen verran, että perinteistä raitiovaunukarttaa ei HSL:n sivuilta löydy enää lainkaan. Ilmeisesti olettamus on, että kaikki käyttävät Reittioppaan karttoja.
Mielestäni linjastokartalle on roolinsa myös kuvatiedostona, ja blogiini myös tulee jatkuvasti kävijöitä karttaa etsin. Niinpä piirsin sellaisen itse.
Uudemman tyyppinen, metrokarttaa muistuttava linjakaavio HSL:n sivuilta edelleen löytyy, joskin aika monen mutkan takaa.
25.1.2014 | 2 | Lue koko artikkeli »
Helsingin raitiovaunukartat 2013

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014
Uusi vuosi on tuonut jälleen joitakin pieniä muutoksia Helsingin raitiovaunulinjoihin. On siis syytä päivittää myös niitä kuvaavat kartat.
Samat kartat löytyvät pdf-tiedostoina myös HSL:n sivuilta, mutta laitan ne tänne näkyville myös kuvatiedostoina. HSL ei jostakin syystä sellaista vaihtoehtoa tarjoa, vaikka ainakin omista kävijätilastoistani huomaan, että sellaisiakin haetaan.
Reittimuutoksia on tapahtunut lähinnä Jätkäsaaren liikenteessä. Raitiovaunu 9:n päätepysäkki siirtyi Kolmikulmasta Länsiterminaaliin elokuussa 2012. Aiemmin tässä kuussa terminaalille alkoi liikennöidä myös raitiovaunu 6:n jatkettu versio 6T, tosin vain viikonloppuisin matkustajalauttojen lähtö- ja tuloaikoina.
22.1.2013 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsingin raitiovaunukartat 2013 | Lue koko artikkeli »
HSL:n hinnoittelu sorsii joukkoliikenteen satunnaiskäyttäjää
Helsingin Seudun Liikenne (HSL) suosii lippujensa hinnoittelussa kausilipulla matkustavia. Tämä on tietoinen valinta, ja varmasti pitkälti ihan hyvä sellainen. Suosiminen on kuitenkin viety niin pitkälle, että se jo suorastaan rankaisee satunnaisempaa matkustajaa.
Paitsi, että kausilipun käyttäjä saa matkustaa (vähän ostamansa kauden pituudesta riippuen) Helsingissä reippaasti yli vuorokauden samalla hinnalla kuin arvolla maksaja tunnin, joutuu arvo- tai kertalipun käyttäjä myös maksamaan lisämaksun liikennevälineiden myöhästelystä. Tämä ei enää missään nimessä ole kohtuullista.
Aloitetaan hinnoittelusta. Helsingin sisäinen 30 päivän kausilippu maksaa 44 euroa, eli 1,47 euroa päivää kohden. Jos matkakortilla onkin kauden sijaan arvoa, joutuu jo yhdestä, tunnin vaihtoon oikeuttavasta, matkasta maksamaan selvästi enemmän: 1,84 euroa.
31.10.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Harhaanjohtava päivälippumainos ja sekavaa HSL-kieltä
Metroasemilla on HSL:n mainosjulisteita, joissa sanotaan: ”Matkusta vaikka koko viikko vuorokausilipulla”.
Jos kyseessä olisi normaali kaupallinen mainos, voisi luulla, että käynnissä on tarjouskampanja. Osta vuorokauden lippu, mutta matkustakin sillä koko viikko. Ei lainkaan hassumpi tarjous olisikaan.
HSL-kielellä mainoksen sisältö kuitenkin tarkoittaa, että myynnissä on eri mittaisia joukkoliikennelippuja 1–7 vuorokaudeksi, mutta HSL kutsuu niitä kaikkia nimellä ”vuorokausilippu”.
Jos tuo olisi kaupallisen yrityksen mainos, se olisi jo uhkasakon uhalla kielletty. Sehän aivan selvästi johtaa kuluttajia harhaan.
Julisteesta on tietysti myös ruotsinkielinen versio, mutta sen lisäksi olen nähnyt sitä myös ainakin englanniksi ja venäjäksi. Tarkoitus on siis harhauttaa myös kaupungissa vierailevia matkailijoita. Ei rakenna hyvää Suomi-kuvaa tällainen todellakaan, ei.
9.6.2012 | 2 | Lue koko artikkeli »
Helsingin raitiovaunukartat vuodelle 2012

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014
Kirjoitin toissa syksynä jutun Helsingin uudesta metromaisesta raitiovaunukartasta. Se ensiksi vähän hämäsi silmää, mutta lopulta aloin jo pitää siitä. Siinä on puolensa.
Mielipiteeni uudesta karttaformaatista eivät ole muuttuneet. Se, miksi palaan aiheeseen uudestaan, on, että blogiini on päädytään tasaisesti aina silloin tällöin hakukoneella etsien Helsingin raitiovaunukarttaa. Luulen, että nämä hakijat eivät ole pari vuotta vanhojen mielipiteideni perässä.
Kysyntään on hyvä vastata, ja niinpä laitoin blogiini kuvatiedostoina Helsingin raitiovaunukartan 2012 kahdessa eri muodossa: metromaisena kaaviokuvana ja perinteisenä karttana. Molemmat on otettu HSL:n eli Helsingin seudun liikenteen sivuilta. Sieltä linjakartat voi käydä hakemassa pdf-tiedostoina.
22.5.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsingin raitiovaunukartat vuodelle 2012 | Lue koko artikkeli »
Poikkeusreitit ja HSL:n tiedotus
Helsingin sisäisen liikenteen bussi 16 on ollut pari viikkoa poikkeusreitillä Kruununhaassa. Mariankadulla on jokin liikennettä haittaava työmaa, ja niinpä bussit koukkaavat yhden korttelin lännempää Snellmaninkadun kautta. Poikkeusjärjestely jatkuu ilmeisesti vielä tämän viikon.
HSL:n tiedote aiheesta on hieman epämääräistä ajanilmaisua lukuunottamatta sinänsä selkeä ja yksiselitteinen. Tiedotteessa sanotaan:
Helsingin linja 16 ajaa 23.1. alkaen Snellmaninkatua Mariankadun sijaan. Bussi ajaa poikkeusreittiä noin kolmen viikon ajan. Snellmaninkadulla bussi pysähtyy raitioliikennepysäkeillä.
Myös tiedotteen kartta vahvistaa saman (ks. alempana). Silti yksi asia jää ihmetyttämään.
8.2.2012 | 2 | Lue koko artikkeli »
Raitiovaunusta 1 Etelä-Helsingin jokeri
Etelä-Helsingin raitiovaunu- ja bussilinjoja suunnitellaan uusiksi. Suunnitelmaan oheistetusta linjakartasta puuttuu Eirasta Käpylään kulkeva raitiovaunu 1A. En ole varma, tarkoittaa tämä sitä, että linjaa oltaisiin lopettamasta. Voihan se puuttua kartasta myös siksi, että siihen ei esitetä muutoksia.
Lienee kuitenkin selvää, että jotakin kyseiselle linjalle on tehtävä. Nykyisin se kulkee vain ruuhka-aikaan ja jää monelta siksi kokonaan käyttämättä. Käyttäjämäärätkään eivät taida olla Helsingin raitiolinjojen parhaasta päästä.
Olisi kuitenkin virhe lopettaa yhteys samaan aikaan, kun bussilinja 16 poistetaan Etelä-Helsingistä. Ne palvelevat kummatkin osin samoja matkustustarpeita: molemmilla pääsee Punavuoresta Kauppatorin ja Kruununhaan kautta Hakaniemeen. Kun linja 16 katkaistaan keskustaan, niin osa sen matkustajista siirtyisi todennäköisesti 1A:n käyttäjiksi.
8.11.2011 | 10 | Lue koko artikkeli »
Helsingin uusi raitiovaunukartta
Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014
Huomasin eilen raitiovaunussa, että seinällä oli kovin uuden näköinen kartta Helsingin raitiolinjoista. Kartta näytti suurten metropolien metrokartoilta. Raitiovaunulinjasto esitetään siinä kaaviona, jonka avulla voi helposti tarkastella verkoston sisäistä logiikkaa, mutta ei paikallistaa pysäkkien sijaintia kaupungin kartalla.
Ensimmäinen reaktioni olikin, että eihän se noin toimi. Tuollainen kaavio edellyttää, että matkustaja tietää, minkä nimiselle pysäkille hän on menossa. Metrossa näin yleensä onkin, mutta ei välttämättä raitiovaunussa. Raitiovaunulla matkustettaessa etsitään ensin kartalta kohde, jonne ollaan menossa, ja sitten katsotaan, millä linjalla niille kulmin pääsee.
Ei kuitenkaan ole pakko rajoittua vain siihen, mikä toimii nyt. Metromainen selkeys parantaisi raitiovaunujen käytettävyyttä ja nostaisi niiden imagoa. Uusi, kaaviomaisempi linjastokartta voisi olla siinä avuksi.
30.8.2010 | 6 | Lue koko artikkeli »
Bussimatkailua Espoossa
Kävin perjantaina Espoossa. Ei minulla sinne mitään ihmeellisempää asiaa olisi ollut, mutta kun voitin seutulipun YTV:n kilpailussa, niin pitäähän sitä välillä käyttääkin.
En suunnitellut matkaa juurikaan etukäteen, vaan menin Kamppiin ja hyppäsin ensimmäiseen Espooseen menevään bussiin. Se oli 156, päätepysäkkinä Sunanniitty. Espoo-tuntemukseni on sen verran huonoa, etten tiennyt missä sellainen Sunanniitty on, mutta arvelin sen selviävän viimeistään perillä.
Päädyin sitten Espoon keskukseen.
9.8.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Voitin matkalipun YTV:n kilpailussa
Nettiä selaillessa vastaan tulee monenlaisia kilpailuja. Jos palkinto on tolkullinen, eikä vastaaminen vaadi erityisen suurta ponnistusta, olen usein niihin myös osallistunut. Palkintoja ei kuitenkaan ole juuri tullut. Kerran oli postilaatikosta tullut liput jonkin elokuvan ennakkonäytökseen, mutta tietysti olin jossain reissussa kun ne tulivat, ja näytös ehti mennä sivu suun.
Mutta nyt voitin kerrankin jotakin ihan kunnollista. Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV) on laittanut pystyyn ”Bussi vie vapaa-aikaan” -kampanjan, johon kuuluu myös kilpailu. Sivuilla voi antaa vinkkejä siitä, mihin vapaa-ajankohteeseen juuri nyt kannattaisi matkustaa bussilla tai muulla YTV-alueen julkisella kulkuneuvolla.
20.5.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Ateistien bussikampanjat
Ateistien bussikampanjat ovat tulossa myös Suomeen. Vapaa-ajattelijat ja Humanistiliitto haluavat mainoksia bussien kylkiin Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Teksti olisi sama kuin brittiläisessä kampanjassa, mutta käännettynä suomeksi: ”Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä.”
Varmaa ei kuitenkaan ole, saavatko ateistit mainoksensa busseihin. Tampereen kaupungin liikennelaitoksen toimitusjohtaja Pekka Pirhonen sanoo Kotimaa-lehdelle:
Henkilökohtaisesti katson, että tämäntyyppinen mainonta on evankelisluterilaista vakaumusta loukkaava. Asiassa tullaan käymään keskustelu. Tuntuu siltä, että kieltämiseen saattaa löytyä perusteltu syy.
17.3.2009 | 10 | Lue koko artikkeli »
HKL:n kello talviajassa
Ostin tänään Rautatatientorin metroaseman kompassitasolta kertalipun. Se oli kuitenkin voimassa vain kymmenen minuuttia. HKL ei ollut saanut korjattua automaattiaan kesäaikaan.
31.3.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa HKL:n kello talviajassa | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: hsl
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä