Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
islam
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "islam".
Muhammad ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuomiossaan todennut, että muslimien profeettana pitämän Muhammadin halventaminen ei kuulu sananvapauden piiriin. Tuomio liittyy tapaukseen, jossa Itävallassa joku oli kutsunut Muhammadia pedofiiliksi.
Islamin opetuksen mukaan Muhammad otti vaimokseen Aišan, kun tämä oli kuusivuotias, ja avioliitto pantiin täytäntöön tämän ollessa yhdeksän. Esipuberteetti-ikäisiin lapsiin kohdistuvaa seksuaalista kiinnostusta pidetään tavanomaisesti pedofiliana. Totta kuitenkin on, että emmehän me voi varsinaisesti tietää, mitä Muhammadin mielessä liikkui. Ehkä hän yhtyi lapseen vastentahtoisesti, vaikkapa jonkin jumalallisena pitämänsä ilmoituksen perusteella.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kiinnittää huomiota myös siihen, että Muhammadin liitto Aišan kanssa jatkui vielä tämän ollessa täysi-ikäinen ja Muhammadin vaimoissa oli myös aikuisia naisia. Eli ilmeisesti hänen seksuaalinen suuntautumisensa oli laajempaa kuin vain lapsiin kohdistuvaa, jos siitä nyt mitään voi jälkikäteen arvailla.
Ehkäpä totuuden tavoittelemisen nimissä on kuitenkin syytä välttää kutsumasta Muhammadia pedofiiliksi. Aivan varmojahan me emme asiasta voi olla. Se, mikä islamin opetuksen perusteella tiedetään, on kuitenkin se, että hän harrasti seksiä yhdeksänvuotiaan lapsen kanssa. Näin ollen ilmaisu ”lapseensekaantuja” on korrektimpi. Se kertoo, mitä tapahtui, ottamatta kuitenkaan kantaa motiiveihin, himoihin tai suuntautumisiin sen takana. Muhammad oli lapseensekaantuja.
Lisää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä voi lukea esimerkiksi Reasonin blogista.
26.10.2018 | Kommentit pois päältä artikkelissa Muhammad ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin | Lue koko artikkeli »
Myyttinen maahanmuuttokriitikko jälleen mukana keskustelussa
Pirkko Saisio avautui punavihreästä kuplasta (HS 13.5.17) ja siitä, kuinka ”Suomessa on liikaa kiellettyjä kysymyksiä” (Yle 21.5.17). Punavihreä kupla älähti, ja kiisti koko kuplan olemassaolon. Ville Ranta, joka pilailukuvissaan yleensä sivaltaa aivan toiseen suuntaan, piirsi kohusta varsin osuvan kuvan (K&K 22.5.17).
Tämä päivitykseni koskee kuitenkin vain yhtä Ville Rannan piirroksen alla julkaistua kommenttia (kuvakaappaus yllä). Siinä esiintyy jälleen kerran myyttinen äärioikeistolainen maahanmuuttokriitikko, jonka mielestä ”kaikki muslimit ovat seksuaalirikollisia ja terroristeja”. Tämä ”kriitikko” ei tosin ole itse keskustelussa paikalla – kuten ei käytännössä koskaan muulloinkaan – mutta tällä kertaa keskustelija nimeltä Joni Pelkonen viittaa hänen kantoihinsa.
22.5.2017 | Kommentit pois päältä artikkelissa Myyttinen maahanmuuttokriitikko jälleen mukana keskustelussa | Lue koko artikkeli »
Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin Jumala – sama vai eri?

Juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat kaikki yksijumalaisia uskontoja, mutta onko niiden kaikkien Jumala sama? Tämä kysymys aina välillä kysytään, ja viimeksi siihen tarjosi vastauksensa teologi Jyri Komulainen (SK 26.7.16). Hänen mukaansa uskontotieteellisesti on ”selvää, että Abrahamin uskonnot puhuvat tismalleen samasta Jumalasta, joskin joiltain osin radikaalisti toisistaan poikkeavin tavoin.”
Onko se kuitenkaan niin selvää? Juutalaisuuden ja kristinuskon välillä asiassa ei ole kauheasti epäselvyyttä. Jeesus oli juutalainen, ja Jumalasta opettaessaan puhui selvästi samasta juutalaisten Jumalasta. Juutalaisuudesta tai kristinuskosta ei ole kuitenkaan yhtä suoraa linkkiä islamiin: Muhammad ei ollut sen enempää juutalainen kuin kristittykään.
Juutalaisuus ja kristinusko jakavat myös pyhät kirjoitukset: juutalaisten Tanak on kristittyjen Vanha testamentti. Uusi testamentti rakentaa sen päälle. Islamille sama perusta ei kuitenkaan kelvannut, vaan Koraaniin on niin Tanakista kuin Uudesta testamentistakin laadittu oma versionsa.
30.7.2016 | 1 | Lue koko artikkeli »
Muhammad Ali ja hänen orjanimensä
Äskettäin kuollut menestynyt nyrkkeilijä Muhammad Ali oli alkuperäiseltä nimeltään Cassius Clay. Tästä nimestään hän kuitenkin luopui käännyttyään islamiin. Hänen uskonlahkonsa nimesi hänet uudestaan profeetta Muhammadin ja kalifi Alin mukaan. Alkuperäistä nimeään nyrkkeilijä Ali ilmoitti pitävänsä orjanimenä.
Aivan väärässä Ali ei toki ollut. Hänen etu- ja sukunimensä olivat eurooppalaista alkuperää – Cassius roomalaista ja Clay brittiläistä – vaikka Alin itsensä juuret olivat Afrikassa. Hänen sukunimensä lie orjaisäntien antama ja Cassius-nimikin kytkeytyy orjuuteen ainakin siten, että moni nimeä kantaneen roomalaisen mahtisuvun jäsen omisti orjia.
Mutta oliko Cassius Clayn uusi nimi Muhammad Ali, mitä sitäkään hän ei päässyt itse valitsemaan, sitten sen parempi?
9.6.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Muhammad Ali ja hänen orjanimensä | Lue koko artikkeli »
Muslimit haastavat kristityt uskontodialogiin

Roihuvuoressa sijaitseva moskeija on ripustanut seinälleen lakanan, jossa se julistaa Jeesuksen olleen muslimi ja kiistää kolmiyhteisen Jumalan. Viestin kohde on siten selvä. Vaikka lakana ei suoraan kadun toisella puolella sijaitsevaa Roihuvuoren kirkkoa kohti osoitakaan, niin ei liene epäilystäkään, etteikö siinä haastettaisi nimenomaan kristinuskoa.
Kuten Juhani Huttunen blogissaan sanoo, Helsingin Muslimit käyttävät ”bandetrollillaan” uskonnonvapauttaan. Ihan hyvä vain, että reilusti kertovat, mitä mieltä ovat.
Kirkon puolelta vain ei valitettavasti tunnu olevan kanttia vastata. Meidän pitäisi ottaa mallia muslimeista ja kertoa yhtä reilusti, mitkä ovat kristinuskon opetukset, ja suoraan osoittaa muslimeille se, missä he meidän näkemyksiemme mukaan ovat väärässä. Kunnon dialogia ei synny, jos toinen osapuoli julistaa ja toinen hymistelee.
22.6.2015 | 2 | Lue koko artikkeli »
Tunne historiasi, Maryan Abdulkarim
Kirkko ja Kaupunki -lehti ei ole tähänkään asti juuri profiloitunut kristillisyyden sanansaattajana, mutta yhden sortin pohjanoteeraus saavutettiin nyt, kun lehti antoi sivuiltaan kuukausittaisen palstatilan islamapologeetta Maryan Abdulkarimille. Abdulkarimin ensimmäinen kolumni ”Tunne historiasi” ilmestyi lehden loppiaisnumerossa.
En tiedä, kenelle Abdulkarim ”tunne historiasi” -kehotuksen suuntaa. Kolumnin sisältö on siloteltua islamin historiaa, jossa kaikki oli hienosti ja edistyksellisesti, kunnes kristityt tulivat ristiretkineen ja pilasivat kaiken. Lopussa on vielä irrallinen osio ns. islamofobiasta.
Sivulauseessa, ohimenevänä huomiona, Abdulkarim sentään tulee maininneeksi, että muslimit saivat Mekan haltuunsa valloittamalla. Sama toistui sittemmin lukemattomilla muilla alueilla. Muslimien valloitus- ja ryöstöretket kristittyjä vastaan niin Vähään-Aasiaan, Välimeren rannikkomaihin kuin syvemmällekin Eurooppaan kestivät vuosisatojen ajan. Ja toki sotia käytiin muihinkin ilmansuuntiin. Ristiretket ovat niiden välissä korkeintaan sivuhuomio.
6.1.2015 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kristinusko yhteiskuntaa rakentamassa
Eero Junkkaala kirjoitti blogiinsa Seurakuntalainen.fi-sivustolla kristinuskosta yhteiskunnallisen kehityksen edistäjänä.
Päädyin Junkkaalan blogiin Twitterin kautta. Siellä artikkelia kehuttiin ylisanoin, kuten ”Ihan piti Internettiin laittaa näinkin infantiili ajatusrakennelma” (@Aittamaki) ja ”Onpa harvinaisen tyhmä kirjoitus” (@TuomasEnbuske).
Junkkaalan pointti on, että yhteiskunnallinen kehitys käy hämmästyttävän hyvin niin maantieteellisesti kuin historiallisestikin yhteen kristinuskon kanssa. Ne maat, joilla on takanaan pitkä kristillinen historia, ovat yleensä niitä, joissa tiede, talous ja elämänlaatu ylipäänsä ovat parhaiten kehittyneet. Poikkeuksina Junkkaala mainitsee Japanin sekä juutalaisen kulttuuripiirin. Jälkimmäiseenhän toki kristinuskonkin juuret johtavat.
18.12.2013 | 5 | Lue koko artikkeli »
Islam ja koirat: esimerkki epäonnistuneesta vastineesta
Kennelliiton julkaisema Koiramme-lehti julkaisi numerossaan 9/2013 artikkelin ”Koira on hylkiö islamin maailmassa” (luettavissa kuvatiedostona).
Artikkeli on herättänyt joitakin reaktioita netissä. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin koordinoiman Ei rasismille! -hankkeen ylläpitämillä luovuennakkoluuloistasi.fi-sivuilla on julkaistu siihen liittyvä vastineeksi kutsuttu kirjoitelma.
Päivitys 2.7.15: SPR on ilmeisesti itsekin huomannut vastineensa kökköyden, ja poistanut sen em. sivuilta. Sama teksti on kuitenkin julkaistu monessa eri paikassa ja löytyy edelleen esimerkiksi täältä.
Varsinainen aiheeni tässä blogimerkinnässä ei ole se, mitä islam koirista opettaa tai kuinka muslimit niihin suhtautuvat, vaan se, millainen rimanalitus SPR:n ja kumppanien Koiramme-lehdelle osoittama ”vastine” on.
21.10.2013 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kazanin lahko, islamia vai ei?
Tatarstanista on kuulemma löytynyt jokin lahko, eräänlainen maanalainen kalifaatti, jonka jäsenet ovat asuneet vuosia maan alla (ks. esim. US 9.8.12). Kultin johtaja Faizrakhman Satarov oli kuulemma saanut jumalaisen näyn trollikan johtimesta singonneesta kipinästä joskus 1960-luvulla.
Kaikenlaisia pöpipäitä tietysti mahtuu uskontoon kuin uskontoon (ja uskonnottomiinkin). Ihmeellisintä siinä on, että kuinka he onnistuvat saamaan jotkut toisetkin uskomaan juttuihinsa ja vaikka muuttamaan maanalaiseen katakombiin johtajansa perässä, kuten tässä tapauksessa.
Mielenkiintoinen juonne tässä faizrakhamanismin tapauksessa on se, että lahkon johtajan sanotaan useassakin eri lähteessä pitävän itseään islamin profeettana. Tämänhän ei pitäisi olla mahdollista, koska Koraanin mukaan Muhammad oli viimeinen profeetta.
9.8.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kazanin lahko, islamia vai ei? | Lue koko artikkeli »
Prodigen näppäimistö ottaa kantaa
Ostin kesällä Verkkokauppa.comista Prodige-merkkisen valkoisen langattoman näppäimistön. Siinä on sekä hyviä, huonoja että omituisia puolia. Aloitetaan vaikka niistä hyvistä.
Langattomuus on tietysti etu sinänsä, johto olisi vain tiellä. Myös valkoinen väri on etu: yöllä työskennellessä näppäimet näkee näytöstä kajastavalla valolla eikä siten välttämättä tarvitse muuta valonlähdettä.
Kolmas etu on se, että näppäimistön asettelu on uuden SFS-standardin mukainen. Näppäimistöltä löytyvät suoraan niin tanskalaisten ja norjalaisten käyttämät æ ja ø -kirjaimet kuin myös islantilaiset ð ja þ. Itselleni olennaisempaa on kuitenkin se, että hatulliset merkit, kuten š ja ž, on helppo tehdä. Niitä tarvitsee esimerkiksi translitteroitaessa venäläisiä nimiä suomenkieliseen tekstiin.
1.11.2011 | 4 | Lue koko artikkeli »
Kristittyjen ja muslimien uskontodialogista
Seurakuntavaalien vaalikoneessa kysyttiin myös sitä, ”kuinka kirkossa pitäisi suhtautua muslimeihin”. Vaihtoehdoiksi tarjottiin joko sitä, ettei heidän kanssaan pidä lainkaan olla tekemisissä, tai sitten on joko saarnattava evankeliumia tehdäkseen heistä kristittyjä tai oltava vuoropuhelussa molempien osapuolten uskoa kunnioittaen.
Kysymys ei ole järin erotteleva. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ensimmäistä vaihtoehtoa ei ollut valinnut yksikään ehdokas. Toinenkin vaihtoehto oli kelvannut vain kolmelle. Loput niistä, jotka kysymykseen vastasivat, olivat uskontodialogin kannalla.
Tulosta ei voi pitää yllättävänä, mutta ihmetellä silti voi. Miksi muslimien edessä nostetaan kädet ylös? Ei heilläkään ole estoja käännyttää kristittyjä omaan uskoonsa; miksi meillä pitäisi olla toisin päin?
1.11.2010 | 1 | Lue koko artikkeli »
Opi tunnistamaan islamofobia
Fobia tarkoittaa ”tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvää kohtuuttoman vahvaa pelkoa, kammoa tai kauhua, jota pelko-oireinen ei pysty hallitsemaan” (Wikipedia). Esimerkiksi akrofobiasta kärsivä pelkää korkeita paikkoja, eikä siten uskalla kiivetä torneihin tai ylipäänsä korkeille paikoille.
Sen sijaan henkilö, joka uskaltaa kiivetä torniin ja katsella maisemia pelkäämättä, ei ole akrofobi, vaikka ei uskaltaisikaan hypätä tornista alas. Sellaista pidetään yleensä osoituksena järkevästä mielenlaadusta eikä diagnoosia vaativasta pelkotilasta. Kaikki pelot eivät siten ole fobioita.
Islamofobi on henkilö, joka potee hallitsematonta islamiin kohdistuvaa pelkoa tai kauhua. Tällainen henkilö saattaa esimerkiksi vältellä moskeijoita ja juosta karkuun, jos näkee kadulla mielestään muslimilta näyttävän henkilön.
5.3.2010 | 5 | Lue koko artikkeli »
Maistuisiko halal-kebab?
Tähän on sitten menty. Helsingin keskustassa kebabia mainostetaan sillä, että se on halal. Nyt siis on mahdollista saada kebabiinsakin rituaaliteurastettua lihaa, jos sellaista ruokavalioonsa haluaa.
Halal-kebabin saa omituisen halvalla. Luulisi halal-lihan olevan erikoistuote, joka maksaisi tavallista enemmän. Ovatko annokset erityisen pieniä, vai missä lienee selitys? Ei Helsingin keskustan muissa ruokapaikoissa saa pitaleipäkebabia kolmella ja puolella eurolla.
13.5.2009 | 8 | Lue koko artikkeli »
Jos Disney Worldissa olisi moskeija
Tatarstanin tasavallan pääkaupungin Kazanin ehkä näkyvin maamerkki on Qol-Şärif-moskeija (useita eri kirjoitusasuja esiintyy). Olenko minä ainoa, jonka mielestä yhdennäköisyys Disney Worldin Tuhkimonlinnaan on ilmeinen (pienellä googletuksella löytyi vastauskin: en ole). Ehkä aika vielä patinoi moskeijaa, mutta aika keinotekoisen kiiltelevältä se Kazanin Kremlin vanhojen rakennusten keskellä tuntui. Tosin oli ne ympäröivätkin talot aika hienoiksi laitettu.
27.7.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Jos Disney Worldissa olisi moskeija | Lue koko artikkeli »
Armahtamisen vaikeudesta
Eilen oli viides sunnuntai helluntaista, ja päivän teemana oli ”Armahtakaa!” Olimme pitkästä aikaa puolenpäivän messussa kotikirkossamme Agricolassa, jossa messu on vanhan kaavan mukainen. Ei minulla mitään ole uuttakaan kaavaa vastaan, mutta on oikein mukavaa, että vanhaakin kaavaa on edelleen tarjolla. En tiedä, johtuuko se kaavasta vai mistä, mutta etenkin messusävelmät ovat Agricolassa kauniimpia kuin missään muualla. Pidän myös tavasta, että ehtoollinen jaetaan pöytä kerrallaan eikä jatkuvana. Pappina messussa oli Seppo S. Kosonen.
Päivän johdantolauselman yhteydessä Kosonen aloitti päivän teeman käsittelyn sanomalla, että Jumala kyllä armahtaa, mutta entä kukin itse? Hän korosti sitä, kuinka vaikeata voi olla antaa lähimmäiselle anteeksi.
16.6.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Armahtamisen vaikeudesta | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: islam
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä