ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

kalenteri

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kalenteri".

Talviaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina

Talviaika

Ilmat viilenevät, osassa Lappia on jo lunta maassa. Syyspäiväntasauskin meni jo. Talvi lähestyy. Seuraava askel on, kun kesäaika päättyy ja normaaliaika eli talviaika alkaa taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kelloja käännetään silloin tunti taaksepäin klo 4 aamuyöllä.

Alla on kootusti talviajan alkamisajankohtia lähivuosina. Katso myös aiempi artikkelini, johon olen koonnut argumentteja kesäajan puolesta ja sitä vastaan (jälkimmäisiä jonkin verran painottaen).

Kesäaika alkaa – varaudu jo nyt

Kesäinen kello Pietarissa

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina, mutta Helsingin Sanomat kehottaa varautumaan siihen jo nyt. Tutkimusprofessori Mikko Härmä työterveyslaitokselta on sitä mieltä, että kellojen kääntelyyn reagoivien olisi parempi vaihtaa unirytmiään jo etukäteen. Hankaluuksia voi olla erityisesti vuorotyötä tekevillä (HS 14.3.15).

Kesäajan ongelmat eivät rajaudu vuorokausirytmin sekoittumiseen. Vuosi sitten kirjoittamassani laajemmassa artikkelissa esittelin argumentteja kesäajan puolesta ja vastaan. Puolesta-puoli tosin jäi melko köykäiseksi, enkä usko sen johtuvan ainoastaan omasta lievästä puolueellisuudestani tässä asiassa.

Kesäaika: kootut argumentit puolesta ja vastaan

Kesäinen kello Maidanilla (Kiova, Ukraina)

Katso myös: Talviaika

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 30. maaliskuuta. Mutta miksi kelloja ylipäänsä käännellään ajasta toiseen?

Maatalousyhteiskunnassa päivän rutiinit seurasivat valoisan ajan pituutta. Teollisuusyhteiskuntaan siirryttäessä aika katsottiin kuitenkin useammin kellosta. Kelloja siirtämällä haluttiin pidentää valoisaa aikaa illasta töiden jälkeen.

Vastaavasti tietysti menetetään yksi valoisa tunti aamulla. Koska ihmisten päivittäinen rytmi suhteessa keskiyöhön on yleensä enemmän ilta- kuin aamupainotteinen, tätä ei nähty yhtä suurena ongelmana – paitsi talvella, jolloin valoisa aika on lyhyempi. Siksi päädyttiin ratkaisuun, jossa kellot käännetään kaksi kertaa vuodessa kesäaikaan ja siitä takaisin normaaliaikaan (talviaika).

Sekoittaa päivärytmin, mutta säästääkö energiaa?
Kesäaika sotkee aikataulut
Kellojen kääntely on väistyvä ilmiö
Kesäaikaa vai kellojen kääntelyä vastaan?
Kesäajan kannattajien valttikortti: EU

Tarkista päivämäärät Aiheita-blogin kalenterista

Kiinalainen uusivuosi

Joku on ehkä saattanut jo huomatakin, että Aiheita-blogin kyljessä on vähän aikaa ollut myös kalenterisivusto.

Aiheita-blogin säännönmukaisimpia bloggausaiheita ovat olleet erilaiset kalenterijutut.

Koska olen kristitty, kiinnostavat minua tietysti kristilliset juhlapyhät, kuten lähestyvä pääsiäinen. Toisaalta maantieteilijänä minua kiinnostavat erilaiset vuodenkiertoon liittyvät päivämäärät, kuten nyt vaikka kevätpäiväntasaus sekä eri kulttuurien juhlat, kuten kohta tuleva kiinalainen uusivuosi.

Talvipäivänseisaus 2013 on lauantaina 21.12.

Talvipäivänseisaus (kaavio)

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Päivä lyhenee ja yö pitenee vielä melkein kolmen viikon ajan. Talvipäivänseisaus 2013 on lauantaina 21. joulukuuta. Sen jälkeen päivä alkaa taas pidetä.

Pohjoisen pallonpuoliskon talvipäivänseisaus on se hetki, kun Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kauriin kääntöpiiriä eteläisellä pallonpuoliskolla. Se osuu useimmiten joulukuun 21. päivään, kuten tänäkin vuonna, mutta joskus myös seuraavaan. Seisauksen kellonaika on tänä vuonna klo 19.11 Suomen aikaa.

Ensi vuonna seisauksen päivämäärä vaihtuu. Talvipäivänseisaus 2014 on maanantaina 22. joulukuuta yöllä klo 1.03 Suomen aikaa.

Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27. lokakuuta

Pysäköity auto lumihangen alla, Helsinki

Katso myös: Talviaika 2014

Normaali- eli talviaikaan siirtyminen on edessä taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27.10. klo 4 aamulla. Kelloja siirretään silloin tunti taaksepäin klo 3:een.

Hyvä muistisääntö talvi- ja kesäajan kanssa onkin, että kelloa käännetään aina kesää kohti: keväällä eteenpäin ja syksyllä taakse.

Monet, minäkin, ovat sitä mieltä, että moisesta kellojen kääntelystä edestakaisin voisi kokonaan luopua kokonaan. Ei kuitenkaan riittävän moni: kansalaisaloite kesäajasta luopumisen puolesta sai tuekseen reilut 16 tuhatta allekirjoittajaa, mikä ei riittänyt sen etenemiseen eduskunnan käsittelyyn.

Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013

Juhannusruusu

Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2014

Pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisaus 2013 osuu juhannusaattoon perjantaina 21. kesäkuuta. Tarkka ajankohta, jolloin Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kravun kääntöpiiriä, on kello 8.04 aamulla Suomen aikaa.

Juhannuspäivä 2013 on lauantaina 22. kesäkuuta. Vuoteen 1954 saakka juhannus oli Suomessa aina Johanneksen päivänä 24. kesäkuuta, joka tänä vuonna on juhannusviikonlopun jälkeinen maanantai.

Kristinuskossa juhannus on Johannes Kastajan juhla, koska Luukkaan evankeliumin mukaan hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta, ja Jeesuksen syntymäpäiväksi on suurimmassa osassa kristikuntaa vakiintunut 25. joulukuuta. Mutta miksi juhannuksen perinteinen päivämäärä sitten on 24. eikä 25. kesäkuuta? Jos joku tietää, niin sen voi kertoa kommenteissa.

Kesäaika peruttu: käännä kello takaisin normaaliaikaan

Talvista maisemaa

Eduskunnan on päättänyt hallituksen esityksen mukaisesti, että kesäajasta luovutaan alkaen tänään 1.4.2013. Viime yönä kesäaikaan siirretyt kellot on siis tänä yönä käännettävä takaisin normaaliaikaan, jota myös talviajaksi on tavattu kutsua.

Toimittajamme kävi haastattelemassa Henrikki Huja-ahoa oikeusministeriöstä lakimuutokseen liittyen.

Lainsäädäntöneuvos Huja-aho, miksi kesäajasta päätettiin luopua?

”Tehtyjen selvitysten perusteella kellojen kääntäminen kaksi kertaa vuodessa on paitsi tarpeetonta, myös jopa haitallista. Kesäajan takia vaaditaan erikoisjärjestelyjä henkilö- ja rahtiliikenteessä kuin sekä tiedon- ja rahojen siirroissa. Tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka tulevat meidän kaikkien maksettaviksi. Lisäksi aina joku myös myöhästyy jostakin, kun on unohtanut kääntää kelloa – tai tulee paikalle tunnin etuajassa. Näistäkin syntyy jatkuvasti hyvinvointitappiota.”

Kevätpäiväntasaus 2013 on keskiviikkona 20.3.

Kevättalven auringonpaistetta Etelä-Helsingissä

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Pohjoisen pallonpuoliskon kevätpäiväntasaus 2013 on 20. maaliskuuta Suomen aikaa klo 13.02. Tänä vuonna tasaus osuus keskiviikolle.

Kevätpäiväntasauksen aikaan päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkiä koko maapallolla. Käytännössä kevätpäiväntasauksen aikaan päivä on kuitenkin jo voitolla yöstä.

Jos päivä alkaisi vasta, kun auringon keskikohta nousee horisontin yli, olisivat päivä ja yö yhtä pitkät. Päivä alkaa kuitenkin siitä, kun auringon yläreuna pilkistää horisontin yli ja loppuu, kun se painuu uudestaan horisontin taakse. Siksi se on kevätpäiväntasauksen aikaan jo vähän yötä pidempi.

Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä

Kukkaiskello Pietarissa

Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014

Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.

Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.

Talvipäivänseisaus 2012 on perjantaina 21.12.

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä ja pisin yö. Talvipäivanseisaus 2012 on perjantaina 21. joulukuuta. Seisauksen tarkka hetki, eli se ajankohta, jolloin aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kauriin kääntöpiiriä, on Suomen aikaa klo 13.12.

Talvipäivänseisaus

Talviaika 2012 alkaa vaalisunnuntaina 28.10.

Helsingin rautatieaseman kellotorni

Katso myös: Talviaika 2014

Nyt on taas lokakuu ja lokakuun lopussa alkaa talviaika, tai oikeastaan normaaliaika. Talviaika 2012 alkaa sunnuntaina 28. lokakuuta. Kelloja käännetään neljältä aamulla tunnilla taaksepäin. Niinpä yö pitenee tunnilla, ja seuraavana aamuna onkin hyvä mennä pirteänä äänestämään.

Tänä vuonna nimittäin kunnallisvaalit osuvat samaksi sunnuntaiksi kuin talviaikaan siirtyminen. Onneksi kelloja käännetään taaksepäin, niin ei pääse keneltäkään menemään vahingossa äänestysaika ohi. Aamuvirkuimmille voi pahimmillaan käydä niin, että joutuvat seisomaan tunnin vaalipaikan edessä odottamassa ovien aukaisemista.

Tai voi vaalipaikan avautumista joutua kaksikin tuntia odottamaan, jos tekee niin kuin eräs kaverini joitakin vuosia sitten: muistaa kääntää kellon, mutta kääntää sitä väärään suuntaan. Silloin tosin ei ollut vaalisunnuntai.

Syyspäiväntasaus 2012 on lauantaina 22.9.

Pimeä syysilta Helsingissä

Illat ovat jo jonkin aikaa ollet kovin pimeitä. Vielä päivä on kuitenkin yötä pidempi, mutta ei enää pitkään. Syyspäiväntasaus 2012 on jo ensi viikon lauantaina 22. syyskuuta. Tarkka aika on klo 17.49 Suomen kesäaikaa.

Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan Aurinko paistaa kohtisuoraan päiväntasaajan ylle ja päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla – ainakin periaatteessa. Käytännössä päivä on silloinkin vielä aavistuksen pidempi – sitä enemmän, mitä lähempänä napoja ollaan. Jos päivän pituus mitattaisiin Auringon keskikohdan mukaan, olisi se koko Maapallolla yhtä pitkä.

Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2012

Roine

Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013

Kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa kohtisuoraan Kravun kääntöpiirille ja siten päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.

Seisauksen tarkka ajankohta osuu Suomen aikaa yleensä 21. päiväksi kesäkuuta, eikä tämä vuosi tee poikkeusta: kesäpäivänseisaus 2012 on 21.6. klo 2.09 aamuyöstä.

Keskikesällä juhlitaan myös juhannusta. Juhlan nimi juontaa juurensa Johannes Kastajaan, jonka syntymäpäivän on kristillisessä perinteessä ajateltu olevan 24. kesäkuuta.

Pääsiäinen 2012 on 8. huhtikuuta

Jeesus ristillä Liettuan ristikukkulalla

Paastonaika alkaa olla jo vahvasti voiton puolella. Ensi sunnuntai, 1. huhtikuuta, on paitsi aprillipäivä myös palmusunnuntai 2012. Siitä viikon päästä on pääsiäinen, joka tänä vuonna on siis sunnuntaina 8.4.2012.

Pääsiäinen on liikkuva pyhä. Se on periaatteessa kevätpäiväntasaukseen osuvan tai sitä seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, mutta käytännössä ajankohta lasketaan kuitenkin kirkollisten taulukoiden eikä taivaankappaleiden liikkeen mukaan. Kirkollinen kevätpäiväntasaus esimerkiksi on pääsiäistä laskettaessa aina 21. maaliskuuta.

Osa protestanttisista maista laski aikaisemmin pääsiäisen tähtitieteen eikä taulukoiden mukaan käyttäen ns. parannettua kalenteria. Tällöin pääsiäinen ei aina osunut yksiin gregoriaanista kalenteria käyttäneiden katolilaisten maiden kanssa. Suomi oli autonomian aikana viimeinen parannettua kalenteria käyttänyt maa ja viettikin siten vuonna 1845 pääsiäistä yksin eri päivänä kuin mikään muu maailman maa.

Kevätpäiväntasaus 2012 on tiistaina 20.3.

Kanto Koulupuistikossa (Helsinki)

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Ensi viikolla Aurinko paistaa taas kohtisuoraan päiväntasaajaa vasten ja päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkiä kaikkialla Maapallolla. On jälleen kevätpäiväntasaus.

Kevätpäiväntasaus 2012 on siis tiistaina 20. maaliskuuta klo 7.14 aamulla Suomen aikaa. Tuskin kuitenkaan kannattaa sitä varten herätä, sillä ei tuolla kyseisellä kellonlyömällä mitään erityistä tapahdu.

On kevätpäiväntasaus kuitenkin yksi askel matkalla talven vääjäämätöntä kääntymistä taas kevääksi ja sitten kesäksi. Seuraava askel on kesäaikaan siirtyminen. Sen jälkeen tulee pääsiäinen ja sitten vappu. Kevät rytmittyy kivasti eri tapahtumilla, ja sitten onkin jo kesä.

Kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25.3.

Orava puussa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kevään lähestymisen tietää paitsi aurinkoisista kevätpäivistä myös siitä, että netinkäyttäjät alkavat googletella kesäajan alkamista. Tämänkin blogin tilastoissa se jo näkyy.

Tiedonjanoisille kerrottakoon, että kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Siten kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25. maaliskuuta. Aamuyöllä kello kolme kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.

Kyseinen sunnuntai onkin siksi vain 23 tunnin pituinen. Yksi tunti jää välistä pois.

Kesäaika 2012 päättyy sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin palataan talvi- eli normaaliaikaan siirtämällä kelloja tunti taaksepäin kello 4 aamulla. Tällöin keväällä menetetty tunti saadaan takaisin.

Pääsiäisen ja laskiaisen ajankohdat eri vuosina

Laskiainen, Ullanlinnanmäki

Pääsiäinen on liikkuva juhlapäivä, useimpina vuosina on huhtikuussa. Joinakin vuosina se osuu kuitenkin jo maaliskuun lopulle. Ajankohta määrittyy kirkollisten taulukoiden perusteella, jotka yksinkertaistaen perustuvat kevätpäiväntasausta seuraavan täysikuun ajankohtaan.

Pääsiäistä edeltää paastokausi, joka alkaa laskiaisesta. Näin ollen myös laskiaistiistain (ja tietysti laskiaissunnuntainkin) päivämäärä liikkuu samaa tahtiaa kuin pääsiäisenkin osuen useimmiten helmikuulle, mutta joskus myös maaliskuun alkupäiville.

Jottei asia olisi liian yksinkertainen, niin idän kirkossa pääsiäisen päivämäärä lasketaan juliaanisen kalenterin mukaan. Välillä se osuu yhteen läntisen gregoriaaniseen kalenteriin perustuvan päivämäärän kanssa, välillä se taas tulee vasta sen jälkeen. Myöhäisimmillään se saattaa olla vasta toukokuun alkupäivinä (gregoriaanisten päivämäärien mukaan). Suomen ortodoksit noudattavat kuitenkin läntistä laskentatapaa.

Talvipäivänseisaus 2011 on torstaina 22.12.

Katso myös: Talvipäivänseisaus 2014

Talvipäivänseisauksen tarkka ajankohta vaihtelee joulukuun 20. ja 22. päivän välillä. Tänä vuonna 2011 talvipäivänseisaus on torstaina 22.12. Suomen aikaa klo 7.30 aamulla.

Talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30.10.

Gribojedovin kanava, Pietari

Katso myös: Talviaika 2014

Muistuttelin noin kuukausi sitten talviaikatiedon hakijoita, että kelloja käännetään vasta lokakuun lopussa. Keväällähän käänteleminen tapahtuu suurinpiirtein kevätpäiväntasauksen aikoihin, mutta syyspäiväntasauksesta on takaisin talvi- eli normaaliaikaan vielä reilu kuukausi.

Vielä tänä viikonloppuna kelloja ei kuitenkaan käännellä, vaan vasta ensi viikolla. Kesäaika päättyy ja talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30. lokakuuta.

Olen monta kertaa kellojen kääntämisen yhteydessä myös muistuttanut siitä, että mielestäni moisesta pelleilystä pitäisi luopua. Saisi olla sama aika kesät, talvet. Tänä syksynä erikoisuutena on se, että naapurimaassamme Venäjällä kelloja ei enää käännetä. Venäjä siirtyi viime keväänä pysyvästi kesäaikaan (IS 27.4.11).

Talviaika alkaa vasta lokakuun lopussa

Suomenlinnan lautta talvella

Katso myös: Talviaika 2014

Kesäaika päättyy ja talviaika eli normaaliaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina klo 4. Tuolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin klo 3:een. Tänä vuonna 2011 talviaika alkaa siis sunnuntaina 30.10.

Tämän laitoin tiedoksi kaikille teille, jotka olette jo alkaneet tulla tänne Aiheita-blogiin talviaikaa etsien. Kyllä se sieltä tulee, älkää hätäilkö.

Laitan tähän vielä muutaman seuraavankin vuoden talviajan alkamisajankohdan valmiiksi esille.

Syyspäiväntasaus 2011 on perjantaina 23.9.

Päivän kulku syyspäiväntasauksen aikaan

Katso myös: Syyspäiväntasaus 2012

Syyspäiväntasaus 2011 on Mielikin, Minsan ja Miisan päivänä, joka on perjantai 23. syyskuuta.

Päivämäärä vaihtelee vuosittain ollen joko syyskuun 22. tai 23. Vaihtelu johtuu siitä, että gregoriaarinen kalenteri ei aivan pysy Maapallon kiertoliikkeen tahdissa Auringon ympäri. Viime vuosisadalla tasauksen yleisin päivämäärä oli 23.9., mutta tällä vuosisadalla se osuu useammin 22. päivän puolelle. Tähän on yksinkertainen selitys.

Päiväntasaukset siirtyisivät kalenterissa muutoin vähitellen eteenpäin, mutta joka neljäs vuosi karkausvuosi palauttaa ne takaisin lähtöpisteeseen – tai itse asiassa vähän ylikin.

Lämmitetyn puistokäytävän arvoitus ratkesi

Luostaripuisto, Helsinki

Luostaripuistossa Eiranrannassa on puistokäytävä, joka on pysynyt avoinna koko lumisen talven. Ruskea hiekka vain pilkottaa lumihankien välissä.

Vielä oheista kuvaa ottaessanikin luulin, että aukinaisuus johtuisi läheisestä läheiseltä lämpövoimalalta tulevasta kaukolämpöputkesta. Puistosuunnittelijat olisivat fiksusti keksineet sijoittaa käytävän putken päälle ja näin saaneet sen pysymään auki myös talvisin.

Totuus ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen. Kävin infokeskus Laiturissa ja kehuin ratkaisua paikalla olleille kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelijoille. Siellä minulle kerrottiin, ettei mitään tuollaista oltu suunniteltu, ja käytävän lumettomuus oli heille mysteeri. He tiesivät kyllä asian, mutta heillä ei ollut aavistustakaan siitä, mikä sen aiheuttaa.

Aloinkin siksi itse selvittää, mistä asiassa on kyse.

Kevätpäiväntasaus 2011 on maanantaina 21.3.

Kevätpäiväntasaus

Katso myös: Kevätpäiväntasaus 2014

Kirjoitin edellisessä artikkelissa lähestyvästä kesäajan alkamisesta, mutta onhan tässä sitä ennen vielä kevätpäiväntasauskin. Näin keväällä sekä päiväntasaus että kellojen kääntäminen ovat lähekkäin tässä maaliskuun lopulla – syksyllä niiden välissä on yli kuukausi.

Tänä vuonna 2011 kevätpäiväntasaus on siis maanantaina 21.3. Suomen aikaa klo 1.21 yöllä. Päiväntasauksien aikaan päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkät koko Maapallolla – joskaan eivät käytännössä.

Kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3.

Tietyömaa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kesäaika alkaa tänäkin vuonna maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Tarkemmin ilmaistuna normaaliaika päättyy ja kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3. klo 3.00 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina 30.10.2011 klo 4.00, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Silloin siirrytään takaisin talvi- eli normaaliaikaan.

Olen tässä blogissa kirjoittanut jo useamman kerran siitä, miksi kellojen siirtely suuntaan ja toiseen on mielestäni huono idea. Tällä kertaa pohdin kuitenkin sitä, että jos kellojen siirtelystä luovuttaisiin, niin kumpaa aikaa olisi parempi käyttää: kesä- vai talviaikaa?

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit