ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

kamera

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kamera".

Lumix LX100 -kameran puutteet ja viat

Panasonic Lumix LX100

Kuten aiemmin kerroin, ostin helmikuussa Verkkokauppa.comista Panasonic Lumix LX100 -kameran tarvikepaketin kera. Nyt, kun olen sitä lähes kolme kuukautta testannut, on aika kirjoittaa vähän kokemuksistani.

LX100:n parhaat puolet ovat hyvä valovoima (F1.7–2.8) ja erinomainen kuvanlaatu. Keskeiset asiat ovat siis kohdillaan, ja kamera onkin saanut paljon kehuja, eikä lainkaan suotta. Useimpia arvosteluja varten kamera on kuitenkin vain kaivettu paketista ja vähän kokeiltu. Puutteet ja viat ilmenevät usein vasta pidemmällä testauksella, ja siksi keskitynkin tässä arvostelussa niihin.

Koska ostin kameran tarvikepaketin kera, arvostelen samalla myös pakettiin kuuluvia lisäosia.

Korvaako Lumix DMC-LX6 pian LX5:n?

Kampin kappeli

Ostin kesäkuussa uuden kameran. Haussa oli laadukas matkakamera, jossa olisi kunnollinen laajakulma ja riittävästi valovoimaa kuvien ottamiseen myös sisätiloissa ja iltahämärässä.

Päädyin ostamaan Panasonicin kameran mallia Lumix DMC-LX5. Paitsi, että se täytti vaatimukseni, valintaan vaikuttivat myös aiemmat hyvät kokemukseni Lumix-kameroista.

Pari asiaa kuitenkin epäilytti. Ensinnäkin, kameraa ei ollut missään hyllyssä. Ensimmäistä kertaa tilasin kameran pitämättä sitä ensin kädessä. Toiseksi, LX5 on jo kaksi vuotta vanha malli. Lumix DMC-LX6 on varmasti tulossa jo pian. Silloin harmittaa todennäköisesti joko se, että olisi saanut paremman kameran tai sitten se, että vanha LX5 todennäköisesti myydään alta pois alennushintaan.

Kenelle Fujifilm Finepix HS10 on suunnattu?

Fujifilm Finepix HS10

Kuten pari viikkoa sitten kerroin, ostin uuden kameran. Fujifilm Finepix HS10 on niin sanottu superzoom-kamera, jossa on laajakulmasta pitkään teleen ulottuva kiinteä zoomobjektiivi sekä laajat käsisäätömahdollisuudet.

Kameraa nyt jonkin aikaa käytettyäni olen pähkäillyt, että kenelleköhän se on mahdollisesti ajateltu suunnata. Sen erilaiset säätömahdollisuudet ovat nimittäin niin laajat, että saadakseen niistä täyden hyödyn, on oltava suhteellisen innokas valokuvauksen harrastaja. Jos taas harrastaa valokuvausta vakavissaan, niin sitten luulisi kuitenkin mieluummin ostavan täysiverisen järjestelmäkameran.

Mieleeni tuli kuitenkin kolmekin käyttäjäryhmää, joille tällainen kamera sopii aivan erinomaisesti.

Vasenkätistä totuttautumista oikeakätiseen kameraan

Fujifilm Finepix HS10 oikeassa kädessäni

Uuteen kameraan totuttauminen vie aina jonkin verran aikaa. Toki mitä yksinkertaisemmat kameran toiminnot ovat ja mitä enemmän kuvia ottaa automaattiasetuksilla, niin sitä nopeammin kameran kanssa tulee sujuiksi.

Vasenkätisille ylimääräistä haastetta tuo se, että käytännössä lähestulkoon kaikki kamerat on suunniteltu oikeakätisille. Paitsi, että on opittava käyttämään kaikki painikkeet riittävän nopeasti, ettei varsinaisessa kuvaustilanteissa tarvitse jäädä niitä etsimään, on ne opittava käyttämään väärällä kädellä.

Noin viikko sitten ostamani Fujifilm Finepix HS10 alkaa vähitellen tulla tutuksi. Kamerassa on irrotettavaa objektiivia lukuunottamatta lähestulkoon järjestelmäkameran toiminnot, joten erilaisia painikkeitakin on sen mukaisesti. Useimmat toiminnot löytyisivät kyllä myös valikoiden kautta selaamalla, mutta kuvatessa on parempi osata nopeat näppäinoikotiet.

AVCHD Lite -videot Lumix-kameroissa

Papukaija Pedro

Kirjoittelin jo aikaisemmin käyttökokemuksia Panasonic Lumix DMC-TZ7 -kamerastani. Sivuutin kuitenkin videokuvaustoiminnot pelkällä maininnalla, sillä niistä minulla ei tuolloin vielä ollut kokemuksia.

Kamera tallentaa videot Sonyn ja Panasonicin kehittelemän AVCHD-tallennusformaatin kevennettynä versiona (AVCHD Lite). Tällöin video tallentuu 720-viivaisena 30 ruudun sekuntivauhdilla. Laadukas videokuvausmahdollisuus muutoin tavanomaisessa digikamerassa lieneekin monelle syy hankkia jokin uusista Lumix-malleista.

Kuvasin eilen pätkän hoitopapukaijamme Pedron tanssimista orrellaan. Tanssi ei ehkä sujunut yhtä vauhdikkaasti kuin joillakin aikaisemmilla kerroilla, mutta videon teknisessä laadussa ei ole valittamista. Aivan mutkitta videointi ei kuitenkaan mennyt.

Käyttökokemuksia Lumix TZ7 -kamerasta

Bulevardi

Minulla oli aikaisemmin Panasonicin Lumix-sarjan kameramalli DMC-TZ3, johon olin sangen tyytyväinen. Se kuitenkin unohtui jerevanilaisen taksin takapenkille ja jäi sille tielleen.

Lumixin TZ-sarja (Travel Zoom) on sillä välin edennyt jo malliin DMC-TZ7 asti. Ulkoa kamera on hyvin samanlainen kuin TZ3:kin, mutta kuoren sisällä on tapahtunut kehitystä.

Digikamera korvaa skannerin

Kaste 1974

Kirjahyllyssäni on kehyksissä pieni kuva, jossa minut on kuvattu vanhempieni ja siskoni kanssa kastepäivänäni syksyllä 1974. Värit ovat jo aikalailla haalistuneet pois, mutta kuvasta saa kuitenkin selvää. Arvelin, että olisi parasta skannata siitä varmuuskopio koneelle talteen.

On minulla skannerikin, mutta se on asentamatta tähän Ubuntun nykyiseen versioon. Oheislaitteiden kanssa on joskus tuskaa, joten en viitsinyt ryhtyä vaivaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut viedä kuva yliopistolle ja skannata se siellä.

Päätin kuitenkin kokeilla minkälaista jälkeä tulisi, jos skannauksen sijaan reproaisin kuvan digikameralla. Ja tulihan siitä. Olin suorastaan hämmästynyt lopputuloksen tasosta.

Lumix TZ7 vaikuttaa kiinnostavalta

Panasonicin Lumix-sarjaan näyttää tulevan jatkuvasti uusia, mielenkiintoisia kameroita. Lokakuussa kirjoitin peilittömästä Lumix G1 -järjestelmäkamerasta. Nyt markkinoille on tulossa 12-kertaisella zoomilla varustettu pokkarikamera DMC-TZ6 sekä video-ominaisuuksiltaan hieman monipuolisempi DMC-TZ7.

Nykyinen kamerani on noiden uusien mallien edeltäjä Lumix DMC-TZ3. Siinä on kymmenkertainen zoom, joka kinofilmikamerassa vastaisi polttoväliä 28–280 mm. Tällaiselle etenkin katunäkymiä räpsivälle kaupunkikuvaajalle tuo laajakulmapää on erityisen merkityksellinen. Uusissa TZ6- ja TZ7-malleissa se levenee muutamalla millillä, sillä niiden zoom on kinovastaavuudeltaan 25–300 mm.

Peilitön järjestelmäkamera Lumix G1

Nykyinen kamerani on Panasonicin laajakulmazoomilla varustettu erityisesti matkakäyttöön suunniteltu Lumix DMC-TZ3. Ostin sen viime kesänä, kun viimeinen Minoltani hajosi. Minolta oli silloin jo poistunut kameramarkkinoilta, joten edessä oli merkin vaihto.

Panasonic epäilytti alkuun. Vanhemmillani oli aikaisemmin valokuvausliike, joten olin ollut monena kesänä itsekin tiskin takana kameroita myymässä. Panasonicin malleja alkoi ilmestyä kamerahyllyyn vasta viimeisinä kesinä. Ihan hyviä ne olivat, mutta ei niitä perinteisten merkkien veroisina silloin pitänyt. Ominaisuudet, testitulokset, hinta ja Leican nimi linssin vieressä kuitenkin vakuuttivat. Olen ollut hankintaani varsin tyytyväinen.

Filmiaikaan kuvasin pääasiassa järjestelmäkameralla. Vaikka pikku-Lumixini tekeekin oikein hyvää jälkeä ja on kätevän pieni kantaa mukana, niin silti aina välillä kaipaa järjestelmäkameraa; mutta ei sen tarvitsisi olla niin suuri. Panasonicilta olisi syksymmällä tulossa markkinoille tähän himoon varsin houkutteleva uusi kameratyyppi: peilitön, pienikokoinen järjestelmäkamera Lumix DMC-G1.

Vanhan kameran uusi elämä

KonicaMinolta Z2

Vanha, jo syksystä 2004 asti minua palvellut kamera hajosi viime vuoden kesällä, kun kaaduin Kazanissa ja iskin kameran katuun. Ihan täysin hajalle se ei kuitenkaan mennyt. Salama hajosi kokonaan, mutta sille nyt ei muutenkaan niin kauheasti ollut käyttöä. Ilkeää rutinaakin kamera alkoi pitää niin zoomatessa kuin käynnistettäessä ja sammutettaessa. Sai sillä kuitenkin kuvattua matkan loppuun.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit