ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

kello

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kello".

Talviaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina

Talviaika

Ilmat viilenevät, osassa Lappia on jo lunta maassa. Syyspäiväntasauskin meni jo. Talvi lähestyy. Seuraava askel on, kun kesäaika päättyy ja normaaliaika eli talviaika alkaa taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Kelloja käännetään silloin tunti taaksepäin klo 4 aamuyöllä.

Alla on kootusti talviajan alkamisajankohtia lähivuosina. Katso myös aiempi artikkelini, johon olen koonnut argumentteja kesäajan puolesta ja sitä vastaan (jälkimmäisiä jonkin verran painottaen).

Kesäaika alkaa – varaudu jo nyt

Kesäinen kello Pietarissa

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina, mutta Helsingin Sanomat kehottaa varautumaan siihen jo nyt. Tutkimusprofessori Mikko Härmä työterveyslaitokselta on sitä mieltä, että kellojen kääntelyyn reagoivien olisi parempi vaihtaa unirytmiään jo etukäteen. Hankaluuksia voi olla erityisesti vuorotyötä tekevillä (HS 14.3.15).

Kesäajan ongelmat eivät rajaudu vuorokausirytmin sekoittumiseen. Vuosi sitten kirjoittamassani laajemmassa artikkelissa esittelin argumentteja kesäajan puolesta ja vastaan. Puolesta-puoli tosin jäi melko köykäiseksi, enkä usko sen johtuvan ainoastaan omasta lievästä puolueellisuudestani tässä asiassa.

Kesäaika: kootut argumentit puolesta ja vastaan

Kesäinen kello Maidanilla (Kiova, Ukraina)

Katso myös: Talviaika

Kesäaika alkaa kahden viikon päästä sunnuntaina 30. maaliskuuta. Mutta miksi kelloja ylipäänsä käännellään ajasta toiseen?

Maatalousyhteiskunnassa päivän rutiinit seurasivat valoisan ajan pituutta. Teollisuusyhteiskuntaan siirryttäessä aika katsottiin kuitenkin useammin kellosta. Kelloja siirtämällä haluttiin pidentää valoisaa aikaa illasta töiden jälkeen.

Vastaavasti tietysti menetetään yksi valoisa tunti aamulla. Koska ihmisten päivittäinen rytmi suhteessa keskiyöhön on yleensä enemmän ilta- kuin aamupainotteinen, tätä ei nähty yhtä suurena ongelmana – paitsi talvella, jolloin valoisa aika on lyhyempi. Siksi päädyttiin ratkaisuun, jossa kellot käännetään kaksi kertaa vuodessa kesäaikaan ja siitä takaisin normaaliaikaan (talviaika).

Sekoittaa päivärytmin, mutta säästääkö energiaa?
Kesäaika sotkee aikataulut
Kellojen kääntely on väistyvä ilmiö
Kesäaikaa vai kellojen kääntelyä vastaan?
Kesäajan kannattajien valttikortti: EU

Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27. lokakuuta

Pysäköity auto lumihangen alla, Helsinki

Katso myös: Talviaika 2014

Normaali- eli talviaikaan siirtyminen on edessä taas lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Talviaika 2013 alkaa sunnuntaina 27.10. klo 4 aamulla. Kelloja siirretään silloin tunti taaksepäin klo 3:een.

Hyvä muistisääntö talvi- ja kesäajan kanssa onkin, että kelloa käännetään aina kesää kohti: keväällä eteenpäin ja syksyllä taakse.

Monet, minäkin, ovat sitä mieltä, että moisesta kellojen kääntelystä edestakaisin voisi kokonaan luopua kokonaan. Ei kuitenkaan riittävän moni: kansalaisaloite kesäajasta luopumisen puolesta sai tuekseen reilut 16 tuhatta allekirjoittajaa, mikä ei riittänyt sen etenemiseen eduskunnan käsittelyyn.

Kesäaika peruttu: käännä kello takaisin normaaliaikaan

Talvista maisemaa

Eduskunnan on päättänyt hallituksen esityksen mukaisesti, että kesäajasta luovutaan alkaen tänään 1.4.2013. Viime yönä kesäaikaan siirretyt kellot on siis tänä yönä käännettävä takaisin normaaliaikaan, jota myös talviajaksi on tavattu kutsua.

Toimittajamme kävi haastattelemassa Henrikki Huja-ahoa oikeusministeriöstä lakimuutokseen liittyen.

Lainsäädäntöneuvos Huja-aho, miksi kesäajasta päätettiin luopua?

”Tehtyjen selvitysten perusteella kellojen kääntäminen kaksi kertaa vuodessa on paitsi tarpeetonta, myös jopa haitallista. Kesäajan takia vaaditaan erikoisjärjestelyjä henkilö- ja rahtiliikenteessä kuin sekä tiedon- ja rahojen siirroissa. Tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka tulevat meidän kaikkien maksettaviksi. Lisäksi aina joku myös myöhästyy jostakin, kun on unohtanut kääntää kelloa – tai tulee paikalle tunnin etuajassa. Näistäkin syntyy jatkuvasti hyvinvointitappiota.”

Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä

Kukkaiskello Pietarissa

Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014

Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.

Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.

Talviaika 2012 alkaa vaalisunnuntaina 28.10.

Helsingin rautatieaseman kellotorni

Katso myös: Talviaika 2014

Nyt on taas lokakuu ja lokakuun lopussa alkaa talviaika, tai oikeastaan normaaliaika. Talviaika 2012 alkaa sunnuntaina 28. lokakuuta. Kelloja käännetään neljältä aamulla tunnilla taaksepäin. Niinpä yö pitenee tunnilla, ja seuraavana aamuna onkin hyvä mennä pirteänä äänestämään.

Tänä vuonna nimittäin kunnallisvaalit osuvat samaksi sunnuntaiksi kuin talviaikaan siirtyminen. Onneksi kelloja käännetään taaksepäin, niin ei pääse keneltäkään menemään vahingossa äänestysaika ohi. Aamuvirkuimmille voi pahimmillaan käydä niin, että joutuvat seisomaan tunnin vaalipaikan edessä odottamassa ovien aukaisemista.

Tai voi vaalipaikan avautumista joutua kaksikin tuntia odottamaan, jos tekee niin kuin eräs kaverini joitakin vuosia sitten: muistaa kääntää kellon, mutta kääntää sitä väärään suuntaan. Silloin tosin ei ollut vaalisunnuntai.

Kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25.3.

Orava puussa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kevään lähestymisen tietää paitsi aurinkoisista kevätpäivistä myös siitä, että netinkäyttäjät alkavat googletella kesäajan alkamista. Tämänkin blogin tilastoissa se jo näkyy.

Tiedonjanoisille kerrottakoon, että kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Siten kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25. maaliskuuta. Aamuyöllä kello kolme kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.

Kyseinen sunnuntai onkin siksi vain 23 tunnin pituinen. Yksi tunti jää välistä pois.

Kesäaika 2012 päättyy sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin palataan talvi- eli normaaliaikaan siirtämällä kelloja tunti taaksepäin kello 4 aamulla. Tällöin keväällä menetetty tunti saadaan takaisin.

Talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30.10.

Gribojedovin kanava, Pietari

Katso myös: Talviaika 2014

Muistuttelin noin kuukausi sitten talviaikatiedon hakijoita, että kelloja käännetään vasta lokakuun lopussa. Keväällähän käänteleminen tapahtuu suurinpiirtein kevätpäiväntasauksen aikoihin, mutta syyspäiväntasauksesta on takaisin talvi- eli normaaliaikaan vielä reilu kuukausi.

Vielä tänä viikonloppuna kelloja ei kuitenkaan käännellä, vaan vasta ensi viikolla. Kesäaika päättyy ja talviaika 2011 alkaa sunnuntaina 30. lokakuuta.

Olen monta kertaa kellojen kääntämisen yhteydessä myös muistuttanut siitä, että mielestäni moisesta pelleilystä pitäisi luopua. Saisi olla sama aika kesät, talvet. Tänä syksynä erikoisuutena on se, että naapurimaassamme Venäjällä kelloja ei enää käännetä. Venäjä siirtyi viime keväänä pysyvästi kesäaikaan (IS 27.4.11).

Talviaika alkaa vasta lokakuun lopussa

Suomenlinnan lautta talvella

Katso myös: Talviaika 2014

Kesäaika päättyy ja talviaika eli normaaliaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina klo 4. Tuolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin klo 3:een. Tänä vuonna 2011 talviaika alkaa siis sunnuntaina 30.10.

Tämän laitoin tiedoksi kaikille teille, jotka olette jo alkaneet tulla tänne Aiheita-blogiin talviaikaa etsien. Kyllä se sieltä tulee, älkää hätäilkö.

Laitan tähän vielä muutaman seuraavankin vuoden talviajan alkamisajankohdan valmiiksi esille.

Kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3.

Tietyömaa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kesäaika alkaa tänäkin vuonna maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Tarkemmin ilmaistuna normaaliaika päättyy ja kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3. klo 3.00 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina 30.10.2011 klo 4.00, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Silloin siirrytään takaisin talvi- eli normaaliaikaan.

Olen tässä blogissa kirjoittanut jo useamman kerran siitä, miksi kellojen siirtely suuntaan ja toiseen on mielestäni huono idea. Tällä kertaa pohdin kuitenkin sitä, että jos kellojen siirtelystä luovuttaisiin, niin kumpaa aikaa olisi parempi käyttää: kesä- vai talviaikaa?

Talviaika 2010 alkaa lokakuun lopussa

Lumiukkoja

Katso myös: Talviaika 2014

Talviajan etsijät ovat alkaneet jo näkyä blogin hakutilastoissa. Kerrottakoon siis, että kesäaika 2010 päättyy, ja talviaika eli normaaliaika alkaa tänä vuonna aivan lokakuun lopussa. Ajankohta on joka vuosi lokakuun viimeinen sunnuntai, eli tänä vuonna 31.10.2010.

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina kelloja siis siirretään tunti taaksepäin. Jos aivan tarkkana haluaa olla, niin kello neljän aikaa käännetään kello takaisin kolmeen ja eletään yksi tunti toiseen kertaan.

Normaaliaikaa kestää taas ensi vuoden maaliskuun viimeiseen sunnuntaihin asti. Kesäaika 2011 alkaa siis 27. maaliskuuta.

Kesäaika 2010 alkaa ensi sunnuntaina

Niko katuterassilla

Katso myös: Kesäaika 2014

Kesäaika 2010 alkaa sunnuntaina 28. maaliskuuta. Kello kolmen aikaan kelloa siirretään yksi tunti eteenpäin (kohti kesää, kuten syksylläkin). Kesäaika päättyy sitten taas syksyllä, tarkemmin 31. lokakuuta. Kelloja käännetään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisinä sunnuntoina.

Olen tässä blogissa jo useammankin kellonsiirron yhteydessä kertoa, mitä mieltä siitä olen: turhaa, suorastaan haitallista, touhua. On vaikea keksiä mitään hyötyjä, joita kesäajasta voisi olla. Haittaa ja kaikenlaista pientä harmia sen sijaan siitä aiheutuu vaikka kuinka paljon.

Talviaika 2009 alkaa sunnuntaina

Katso myös: Talviaika 2014

Vuoden 2009 kesäaika päättyy ja talviaika, tai oikeammin normaaliaika, alkaa tämän viikon sunnuntaina 25.10.2009. Kelloja käännetään tunti taaksepäin sunnuntaina aamuyöstä klo 4.

Se, mihin suuntaan kelloja milloinkin käännetään, voi olla monelle vaikea muistaa. Millään järkisyillä suuntaa ei kannata pähkäillä, sillä mitään järkisyytä kesäajan ja talviajan välillä venkslailuun ei ole. Muistisäännöksi sopii se, että kelloja käännetään ainaa kesää kohti: keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin.

Joitakin vuosia sitten eräs kaverini oli menossa kokoukseen, joka pidettiin toisen kaverin kotona. Päivä oli eräs syksyinen sunnuntai, ja paikalle hän saapui noin kaksi tuntia etuajassa. Hän oli kyllä muistanut, että sinä sunnuntaina käännettiin kelloja, suunta vain meni väärin.

Nokia melkein jätti lennolta

Air Baltic, Jerevan

Kun lähdimme siskoni kanssa Armeniaan, laitoin lentoaikataulut muistiin kännykän (Nokia E71) kalenteriin varauskoodeineen. Sieltähän ne sitten olisi helppo tarvittaessa tarkistaa.

Lento Jerevanista Riikaan oli aamulla. Tarkistin kännykästä lähtöajan olevan 9.45. Edellisenä iltana pakkailin tavarat reppuun, laitoin valot pois ja kävin sängylle nukkumaan. Päätin sitten kuitenkin vielä nousta ja vilkaista lennon lähtöajan myös lippujen paperitulosteesta. Siellä luki, että kone lähteekin jo klo 7.45.

Kesäaika 2009 alkaa sunnuntaina

Katso myös: Kesäaika 2014

Vaikka lämpötila pysytteleekin vielä pakkasen puolella, niin yksi kesän lähestymisen merkeistä on se, että kellot käännetään taas kesäaikaan. Tänä vuonna se tehdään sunnuntaina 29.3. klo 3 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.

Siihen kesän lähestymiseen ne kesäajan hyvät puolet sitten jäävätkin. Kesäaikaan siirtymisen tarkoituksena on lisätä valoisaa aikaa iltaisin, mutta sehän on kuin sitä kuuluisaa hölmöläisten hommaa, jossa peittoa jatkettiin toisesta päästä leikkaamalla sitä pois toisesta.

24 tunnin rannekello

24h rannekello

Vanha rannekelloni on palvellut minua jo yli 20 vuotta. Luin joskus yläasteella jostakin lehdestä jutun 24 tunnin viisarikelloista ja innostuin. Kun kerran vuorokaudessa on 24 tuntia, niin eikö niin pitäisi olla kellossakin?

Helsingissä käydessäni Stockmannilta sitten löytyi Seikon 24-tuntinen viisarikello. Se maksoi yli tuhat markkaa, mikä oli aika paljon rahaa yläastelaiselle, mutta ostin sen kuitenkin. Ellen aivan väärin muista, tämä tapahtui elokuussa 1988.

HKL:n kello talviajassa

Ostin tänään Rautatatientorin metroaseman kompassitasolta kertalipun. Se oli kuitenkin voimassa vain kymmenen minuuttia. HKL ei ollut saanut korjattua automaattiaan kesäaikaan.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit