Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
kesä
Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "kesä".
Hieman raiskaustilastojen luennasta

Suomeen viime syksynä suurin määrin tulleiden turvapaikanhakijoiden syyllistymisistä raiskauksiin ja ahdisteluihin on puhuttu vilkkaasti. Tilastoja lukiessa on kuitenkin syytä huomioida muutama seikka:
1) Rikostilastot koskevat vuotta 2015 ja suurin osa tulijoista ehti olla sen aikana maassa vain pari-kolme kuukautta. Vertailu vaikkapa Keravan koko vuoden rikostilastoihin, jota jotkut ovat harrastaneet, ei kerro yhtään mitään.
2) Lähi-idästä ja islamilaisesta Afrikasta tulleet ovat yliedustettuja etenkin julkisilla paikoilla ennalta tuntemattomiin uhreihin kohdistuvissa rikoksissa, oli kyse sitten ahdistelusta tai ns. puskaraiskauksista. Niissä sesonkiaikaa on kesä, ja syksyllä tulleet turvapaikanhakijat eivät ole Suomessa vielä kesää nähneet.
1.2.2016 | Kommentit pois päältä artikkelissa Hieman raiskaustilastojen luennasta | Lue koko artikkeli »
Mikkelin vohvelit: satama vs. Naisvuori
Mikkelin keskustan on liepeillä on kaksi perinteikästä kesäkahvilaa, jotka molemmat ylpeilevät vohveleillaan: Satamapaviljonki ja Café Naisvuori. Pitihän ne näin kesän alkajaisiksi käydä testaamassa.
Kumpikaan kahviloista ei ole aivan keskustassa. Naisvuoren kahvilaan päästäkseen on – yllätys, yllätys – kiivettävä ensin mäen laelle. Satama taas on rautatien toisella puolella. Raiteiden yli menee jalankulkuputki, joka kai joskus lähitulevaisuudessa saa yhdyskäytävän suoraan torin reunalle.
Molemmat tarjoavat sekä vohveleita sekä suolaisin että makein täyttein. Tällä kertaa Aiheita-blogin testiin valittiin vain makeat vaihtoehdot.
2.6.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Mikkelin vohvelit: satama vs. Naisvuori | Lue koko artikkeli »
Ulkotiskauskausi 2014 alkoi tänään
Yksi katutasossa asumisen hyvistä puolista on, että kotityöt voi sään niin salliessa ulkoistaa ulos. Paitsi, että hyvällä säällä on mukava työskennellä ulkona auringonpaisteessa, on se myös sosiaalista: samalla tulee juteltua ohi kulkevien naapureiden kanssa.
Ulkona tiskaamisessa on myös se etu, että voi roiskia vapaasti. Ja jos ottaa kadulle kaasukeittimen ja paistaa ruoat siinä, niin ei jää käryt asuntoon sisään.
Tänään oli aurinkoinen ja tyyni päivä, ja niinpä aloitin ulkotiskauskauden. Lettuja yksi päivä siinä jo ehdinkin paistella. En ole varma, onko kadulla tiskaaminen jonain aiempinakin vuosina tullut aloitettua jo huhtikuun puolella. Onhan se mahdollista, sillä onhan näitä lämpimiä keväisiä päiviä useimpina vuosina ollut.
27.4.2014 | Kommentit pois päältä artikkelissa Ulkotiskauskausi 2014 alkoi tänään | Lue koko artikkeli »
Valokuvia Himalansaaren kirkosta Ristiinassa
Himalansaaren kylä sijaitsee keskeisellä paikalla hyvin vesireittien varrella Yövedellä. Silloin, kun Saimaa vielä oli Savon ja Etelä-Karjalan valtaväylä, Himalansaari oli lähiseudun keskus. Maanteitä pitkin kylä on kuitenkin kovin syrjässä.
Ristiinan kirkko on kylästä lähes parinkymmenen kilometrin päässä (maanteitse matkaa tulee vielä kymmenkunta lisää). Sata vuotta sitten se oli pitkä taival sunnuntaiaamuna taitettavaksi. Niinpä kyläläiset päättivät rakentaa Himalansaareen rukoushuoneen toimittamaan kyläkirkon virkaa. Rakennusmestari Kaarlo A. Honkavaaran suunnittelema puinen rakennus valmistui vuonna 1915.
Museovirasto on luokitellut Himalansaaren kylän, ja sen mukana kirkonkin, valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Nykyisin Himalansaari on, kuten muukin entisen Ristiinan kunnan alue, osa Mikkelin kaupunkia.
9.7.2013 | Kommentit pois päältä artikkelissa Valokuvia Himalansaaren kirkosta Ristiinassa | Lue koko artikkeli »
Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013
Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2014
Pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisaus 2013 osuu juhannusaattoon perjantaina 21. kesäkuuta. Tarkka ajankohta, jolloin Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kravun kääntöpiiriä, on kello 8.04 aamulla Suomen aikaa.
Juhannuspäivä 2013 on lauantaina 22. kesäkuuta. Vuoteen 1954 saakka juhannus oli Suomessa aina Johanneksen päivänä 24. kesäkuuta, joka tänä vuonna on juhannusviikonlopun jälkeinen maanantai.
Kristinuskossa juhannus on Johannes Kastajan juhla, koska Luukkaan evankeliumin mukaan hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta, ja Jeesuksen syntymäpäiväksi on suurimmassa osassa kristikuntaa vakiintunut 25. joulukuuta. Mutta miksi juhannuksen perinteinen päivämäärä sitten on 24. eikä 25. kesäkuuta? Jos joku tietää, niin sen voi kertoa kommenteissa.
3.6.2013 | 4 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika peruttu: käännä kello takaisin normaaliaikaan
Eduskunnan on päättänyt hallituksen esityksen mukaisesti, että kesäajasta luovutaan alkaen tänään 1.4.2013. Viime yönä kesäaikaan siirretyt kellot on siis tänä yönä käännettävä takaisin normaaliaikaan, jota myös talviajaksi on tavattu kutsua.
Toimittajamme kävi haastattelemassa Henrikki Huja-ahoa oikeusministeriöstä lakimuutokseen liittyen.
Lainsäädäntöneuvos Huja-aho, miksi kesäajasta päätettiin luopua?
”Tehtyjen selvitysten perusteella kellojen kääntäminen kaksi kertaa vuodessa on paitsi tarpeetonta, myös jopa haitallista. Kesäajan takia vaaditaan erikoisjärjestelyjä henkilö- ja rahtiliikenteessä kuin sekä tiedon- ja rahojen siirroissa. Tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka tulevat meidän kaikkien maksettaviksi. Lisäksi aina joku myös myöhästyy jostakin, kun on unohtanut kääntää kelloa – tai tulee paikalle tunnin etuajassa. Näistäkin syntyy jatkuvasti hyvinvointitappiota.”
1.4.2013 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2013 alkaa pääsiäisenä
Katso myös: Kesäaika 2014 ja Pääsiäinen 2014
Normaali- eli talviaika päättyy ja kesäaika 2013 alkaa sunnuntaina 31. maaliskuuta, joka sattuu tänä vuonna olemaan pääsiäinen. Kelloja käännetään tuolloin tunti eteenpäin. Ikävänä sivuvaikutuksena tästä siis seuraa, että pääsiäispyhät ovat tänä vuonna tunnin normaalia lyhyemmät.
Toisaalta, jostakin viikonlopusta se tunti keväällä joka tapauksessa otetaan. Kellojen siirtämisen osumisessa pääsiäiselle on se hyvä puoli, että jää yksi päivä enemmän aikaa totutella uuteen aikaan ennen arjen alkamista.
25.2.2013 | 6 | Lue koko artikkeli »
Intiaanikesä: mikä se on ja mistä se on saanut nimensä?
Iltalehdessä lupaillaan intiaanikesää ensi viikolle (IL 5.9.12). Olisihan se tosiaan kiva jonkinlaista kesää vielä saada. Mutta mistä intiaanikesässä on kyse?
Sana juontaa juurensa Pohjois-Amerikkaan, kuten arvata saattaa. Wikipediassa (Indian summer) luetellaan useita mahdollisia vaihtoehtoja, mistä se voisi olla peräisin.
Uuden Englannin ja New Yorkin siirtokunnissa intiaanikesä ei viitannut erityisen kesäisiin olosuhteisiin eikä se liittynyt edes syksyyn, vaan lumien väliaikaiseen sulamiseen tammikuussa. Intiaanien hyökkäykset siirtokuntia vastaan tapahtuivat usein juuri tuona aikana.
Toisaalta vastaava selitys saattaisi liittyä myös syksyisempään ajankohtaan. Intiaanien hyökkäykset keskeytyivät usein lumen sataessa maahan, mutta takakesän aikana niitä saattoi olla odotettavissa uudestaan.
6.9.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2012
Katso myös: Juhannus ja kesäpäivänseisaus 2013
Kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko paistaa kohtisuoraan Kravun kääntöpiirille ja siten päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.
Seisauksen tarkka ajankohta osuu Suomen aikaa yleensä 21. päiväksi kesäkuuta, eikä tämä vuosi tee poikkeusta: kesäpäivänseisaus 2012 on 21.6. klo 2.09 aamuyöstä.
Keskikesällä juhlitaan myös juhannusta. Juhlan nimi juontaa juurensa Johannes Kastajaan, jonka syntymäpäivän on kristillisessä perinteessä ajateltu olevan 24. kesäkuuta.
1.6.2012 | 1 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25.3.
Katso myös: Kesäaika 2014
Kevään lähestymisen tietää paitsi aurinkoisista kevätpäivistä myös siitä, että netinkäyttäjät alkavat googletella kesäajan alkamista. Tämänkin blogin tilastoissa se jo näkyy.
Tiedonjanoisille kerrottakoon, että kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Siten kesäaika 2012 alkaa sunnuntaina 25. maaliskuuta. Aamuyöllä kello kolme kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.
Kyseinen sunnuntai onkin siksi vain 23 tunnin pituinen. Yksi tunti jää välistä pois.
Kesäaika 2012 päättyy sunnuntaina 28. lokakuuta. Silloin palataan talvi- eli normaaliaikaan siirtämällä kelloja tunti taaksepäin kello 4 aamulla. Tällöin keväällä menetetty tunti saadaan takaisin.
2.3.2012 | 4 | Lue koko artikkeli »
Tulee se kevät sieltä vielä
Vaikka ulkona onkin julmasti pakkasta, lumipyryä ja vaikka mitä muutakin ikävää, niin kyllä se kevät – ja sen jälkeen kesäkin – sieltä vielä tulee. Siitä muistuttamaan ja talvista ankeutta ilahduttamaan laitoin tähän valokuvan voikukista.
Minun piti itse asiassa tarkistaa Wikipediasta, että kyseessä ovat voikukat. Leskenlehdet kun ovat kovasti samannäköisiä ja yleensä ilmestyvätkin keväällä voikukkia aikaisemmin. Nuo kukat ovat kuitenkin voikukkia. Kukkien lehdet sen paljastavat.
Kuvan voikukat ovat viime keväältä. Kuvasin ne Tammasaarenlaiturilla, eli Kaapelitehtaan takana Ruoholahdessa, toukokuun 18. päivänä.
5.2.2012 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tulee se kevät sieltä vielä | Lue koko artikkeli »
Kesäisiä kuvia Suomesta
Taisi olla toissatalvena, kun bloggailin tänne aina välillä kesäisiä kuvia ja kirjoituksia tuomaan iloa ja väriä ankeaan talveen. Voisin tehdä saman tälläkin kertaa.
Lunta ei ole vielä tullut, mutta tuulista, sateista ja kylmää kuitenkin on. On hyvä aika aloittaa kesäbloggaussarja, ja teen sen satsillisella viime kesänä ottamiani valokuvia. Kaikissa niissäkään ei aurinko paista, mutta on niissä silti sentään kesä.
Useimmat kuvat ovat ihan tästä lähiympäristöstä, Helsingistä ja Vantaalta. Lisäksi on muutama järvimaisemakuva Kuopion tienoilta Kallavedeltä ja yksi Pirkanmaan suunnalta Roineeltakin.
28.11.2011 | Kommentit pois päältä artikkelissa Kesäisiä kuvia Suomesta | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3.
Katso myös: Kesäaika 2014
Kesäaika alkaa tänäkin vuonna maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Tarkemmin ilmaistuna normaaliaika päättyy ja kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3. klo 3.00 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin.
Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina 30.10.2011 klo 4.00, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Silloin siirrytään takaisin talvi- eli normaaliaikaan.
Olen tässä blogissa kirjoittanut jo useamman kerran siitä, miksi kellojen siirtely suuntaan ja toiseen on mielestäni huono idea. Tällä kertaa pohdin kuitenkin sitä, että jos kellojen siirtelystä luovuttaisiin, niin kumpaa aikaa olisi parempi käyttää: kesä- vai talviaikaa?
11.3.2011 | 2 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2010 alkaa ensi sunnuntaina
Katso myös: Kesäaika 2014
Kesäaika 2010 alkaa sunnuntaina 28. maaliskuuta. Kello kolmen aikaan kelloa siirretään yksi tunti eteenpäin (kohti kesää, kuten syksylläkin). Kesäaika päättyy sitten taas syksyllä, tarkemmin 31. lokakuuta. Kelloja käännetään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisinä sunnuntoina.
Olen tässä blogissa jo useammankin kellonsiirron yhteydessä kertoa, mitä mieltä siitä olen: turhaa, suorastaan haitallista, touhua. On vaikea keksiä mitään hyötyjä, joita kesäajasta voisi olla. Haittaa ja kaikenlaista pientä harmia sen sijaan siitä aiheutuu vaikka kuinka paljon.
21.3.2010 | 2 | Lue koko artikkeli »
Kesäaika 2009 alkaa sunnuntaina
Katso myös: Kesäaika 2014
Vaikka lämpötila pysytteleekin vielä pakkasen puolella, niin yksi kesän lähestymisen merkeistä on se, että kellot käännetään taas kesäaikaan. Tänä vuonna se tehdään sunnuntaina 29.3. klo 3 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin.
Siihen kesän lähestymiseen ne kesäajan hyvät puolet sitten jäävätkin. Kesäaikaan siirtymisen tarkoituksena on lisätä valoisaa aikaa iltaisin, mutta sehän on kuin sitä kuuluisaa hölmöläisten hommaa, jossa peittoa jatkettiin toisesta päästä leikkaamalla sitä pois toisesta.
27.3.2009 | 1 | Lue koko artikkeli »
Lampaat ja omenapuu

Luulenpa, että bloggaan tässä talven aikana paljon kesäisiä juttuja joko täältä kotoisesta Suomesta tai sitten sellaisista maista, joissa sitä kesää saa nauttia vähän pidemminkin. Aloitetaan tällaisella lyhyellä videopätkällä lampaista, jotka syövät omenapuun lehtiä. En tiedä, maistuisivatko niille omenatkin.
1.12.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Lampaat ja omenapuu | Lue koko artikkeli »
Lisää koiran kemmerrystä
On se vaan niin hassun näköistä touhua, kun puolivakituinen hoitokoiramme Hyena kierii iloisena nurmikolla. Aurinkoisella säällä se usein oikein innostuu, ja viime perjantaina olikin lähestulkoon kesäistä, vaikka lokakuun alkua jo olikin.
Muutama päivä sitten laitoin tuosta kierimisestä (kemmerryksestä) tänne blogiini Youtube-videon. Mutta tässä vielä samasta touhusta (eri päivältä kuitenkin) sarja valokuvia.
7.10.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Lisää koiran kemmerrystä | Lue koko artikkeli »
Koiran kemmerrys

On melkein kuin kesä olisi tullut takaisin, kun eilen ja tänään on paistanut niin iloisesti. Hoitokoiramme Hyena tykkää myös, onhan se Espanjasta tänne tullut. Aurinkoisella säällä se tykkää kieriä nurmikolla; tai kemmertää, kuten vaimoni sanoo. Niin se tekee silloin, kun se on erityisen hyvällä tuulella.
Kuvasin oheisen videon Hyenan kemmerryksestä eilisellä päivälenkillämme.
26.9.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Koiran kemmerrys | Lue koko artikkeli »
Viikset ja makkarat
Mistä se johtuu, että jos ajaa parran pois, mutta jättää viikset, niin näyttää ihan hassulta? Tai vähintäänkin saksalaiselta?
Juhannus meni piknikillä makkaraa syöden – sekä aatto että itse juhannuspäivä. Aattopiknikille katsoimme ensin sopivaa paikkaa Eiranrannan uusien talojen välistä, mutta kun sellaista ei sieltä löytynyt, menimme nurmikolle Ursinin kallioiden viereen.
22.6.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Viikset ja makkarat | Lue koko artikkeli »
Blogilista juhannustelee

Blogilista.fi on laittanut logonsa taustalle vastan ilmeisesti juhannusta juhlistaakseen. Vastaava tapahan on jo pitkään ollut Googlella, joka on muutellut logoansa erilaisten juhlien ja merkkipäivien kunniaksi. Juhannus ei tosin näytä ainakaan tällä kertaa näkyvän Googlen logoissa sen enempää Google.fi– kuin Google.com-sivuillakaan.
19.6.2008 | 1 | Lue koko artikkeli »
Helsinki-viikossa on 10 päivää
Helsinki-päivä on 12.6., mutta tänä vuonna Helsinki ei tyydy yhden päivän juhlintaan. Helsinki-päivän ympärille tulee tänä kesänä Helsinki-viikko. Ja koska viikkokin on näin isolle kaupungille aika vähän, niin sitäkin on pidennetty 10 päiväksi. Viikko alkaa perjantaina 6. kesäkuuta ja jatkuu sunnuntaihin 15.6. asti.
28.5.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Helsinki-viikossa on 10 päivää | Lue koko artikkeli »
Tiskaaminen vaihtui pyykkäämiseen
Olemme tähän asti jakaneet suuritöisimmät kotityöt siten, että minä hoidan tiskaamisen ja vaimo pyykkäämisen. Kumpikaan ei ole suuri kotitöiden ystävä. Vaimosta tiskaaminen on erityisen ikävää, joten niinpä se on ollut minun tehtäväni. Nyt hän kuitenkin toivoi vaihtelua, eikä minullakaan ole mitään erityisempää sitä vastaan. Niinpä vaihdoimme tehtävät joksikin aikaa päikseen. Mutta kun kesä tulee ja lämmintä, haluan kyllä tiskaamisen takaisin itselleni. Kesällä sen voi tehdä ulkona jalkakäytävällä, kuten oheisessa kuvassa, ja silloin se on jo lähes kivaa. Pyykkäämisen järjestäminen kadunvarteen taitaisi olla aavistuksen hankalampaa.
4.4.2008 | Kommentit pois päältä artikkelissa Tiskaaminen vaihtui pyykkäämiseen | Lue koko artikkeli »
RSS 
- RSS-syöte: kesä
- RSS-syöte: kaikki kirjoitukset
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä