ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

länsi-suomi

Aiheet-blogin artikkelit, jotka on merkitty asiasanalla "länsi-suomi".

Café La Famille, Tampere

Teetä ja suklaakakkua

Tuntemattomassa kaupungissa on useita eri tapoja valita kahvila.

Usein haluaa mennä kahvilaan, joka on kivalla paikalla veden äärellä, puistossa tai vaikkapa jossakin historiallisessa rakennuksessa. Toisaalta, vaatimattomammalla paikalla sijaitseva kahvila joutuu kilpailemaan jollakin muulla: laadulla, hinnalla, palvelulla tai jollakin yhdistelmällä niistä.

Tampere ei toki ole minulle enää aivan tuntematon kaupunki, mutta sikäläisiä kahviloita en juuri tunne. Kävin siellä viimeksi juhannuksen jälkeen, ja halusin kahvilaan, josta saisi hyvää teetä ja kakkua. Koska en tiennyt, mistä sellaista saa, päätin valita kahvilan, joka ei ainakaan kilpailisi sijaintinsa viehättävyydellä.

Onnibussin kyydissä Turkuun ja Tampereelle

Onnibus-halpabussit

Sääntelyn murtuminen avaa uusia mahdollisuuksia kilpailulle linja-autoliikenteessä, ja tähän rakoon on tarttunut uusi halpabussien verkosto Onnibus.

Ensimmäinen reitti Tampereelta Poriin on ollut käytössä jo vuoden alusta asti. Kesäkuussa aloitettiin liikenne Helsingistä Tampereelle ja Turkuun.

Kävin testaamassa molemmat Helsingistä lähtevät reitit. Joistakin minulle tuntemattomista byrokratian kiemuroista johtuen Turun Onnibussi lähtee Kampin bussiterminaalista, mutta Tampereen linja Postitalon pysäkiltä Kiasman edestä.

Tampereen suunnan bussit on hiottu Onnibus-konseptiin Turun linjaa huolellisemmin. Silmiinpistävin ero on bussin väritys: Tampereelle ajetaan Onnibussin punavalkoisessa kuosissa, mutta Turkuun menevissä sinivalkoharmaissa lukee ”Mikko Rindell”.

Verla on vaatimaton Unesco-kohde

Verla

Heinäkuun alkupuolella tuli pistäydyttyä yhdessä Suomen Unesco-kohteista, Pohjois-Kymenlaakson Jaalassa sijaitsevassa Verlan ruukkikylässä. Otin siellä myös sarjan valokuvia, joita voi käydä katsomassa kuvablogin puolella.

Maailmanperintökohteeksi Verla on melko vaatimaton. Silti se ansaitsee paikkansa listalla: on hyvä, ettei maailmanperintö ole vain kokoelma toinen toistaan pömpöösimpiä monumentteja.

Itse asiassa Unescon perusteluissakin korostetaan Verlan tavanomaisuutta. Kyseessä on esimerkki pienestä teollisuuskylässä, joita 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tienoilla syntyi paperi- ja kartonkiteollisuuden ympärille.

Kuinka hostelli perustetaan

Roncesvalles

Oletko harkinnut hostellin perustamista? Niin varmaan moni muukin reissaaja. Eihän sitä voi kiistää, etteikö itselläkin olisi matkustellessa pyörinyt kaikenlaisia ideoita päässä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta jotkut onnistuvat pääsemään silti sen toisenkin puolikkaan kimppuun. Upouusi blogi hostellin perustamisesta vaikuttaakin varsin mielenkiintoiselta.

Valokuvia Lempäälän Ideaparkista

Ideapark

Tutkiskelin taas vanhoja valokuviani, ja löysin sieltä noin viikkoa vaille kaksi vuotta vanhan kuvasarjan Lempäälän Ideaparkista. Laitoin kuvat kuvablogiini.

Ideaparkkejahan on nyt suunnitteilla monelle muullekin paikkakunnalle. Ainakin Vihti, Kiiminki ja Pieksämäki ovat olleet julkisuudessa. Hain niitä koskevia suunnitelmia netistä, ja pitää kyllä vain toivoa, että Vapaavuori pysyy tiukkana.

Kaikki Ideaparkit näyttäisivät noudattelevan samaa kaavaa: puolikuun muotoinen rakennus valtavan parkkipaikkakentän keskellä. Juuri mitään eroa ei näyttänyt olevan, koski suunnitelma sitten mitä paikkakuntaa tahansa.

Kirkko kioskin yläkerrassa

Runosmäen seurakuntakoti

Ehdotin Lipsanen & Ruso -blogiin viime yönä kirjoittamassani jutussa, että lähiöihin 1960- ja 70-luvuilla rakennettuja harmaita elementtikuutioita purettaisiin pois ja rakennettaisiin parempaa tilalle.

Selailin samalla nelisen vuotta sitten Turun Runosmäessä ottamiani valokuvia, joista yhden laitoin tuohon blogikirjoitukseen. Niiden joukosta löytyi myös tämä kioskikuva.

Hajanaisia huomioita Hervannasta

Hervanta, Tampere

Kuten aiemmin kerroin, oli Tampere minulle pitkään valkoinen läikkä Suomen kartalla. Sitäkin eksoottisempi kolkka minulle oli Hervannan lähiö, jossa pääsin käymään ensimmäistä kertaa reilu kuukausi sitten.

Jos pidän Helsingin Ruoholahtea lähiömäisenä, niin myönnettäköön kuitenkin, että kyllä se Hervantaan verrattuna on aika kantakaupunkia. Hervanta lienee suomalaisen lähiön arkkityyppi. Tätä puhtaammin ajatusta ei varmaankaan ole toteutettu missään.

Kalevan kirkko, Tampere

Sisäkuva Kalevan kirkosta Tampereella

Tampere oli minulle pitkään valkoinen läntti kartalla, sillä aikaisemmilta kotikulmiltani Mikkelistä katsottuna se sijaitsee toivottoman syrjässä ja hankalasti Päijänteen takana. Ensimmäinen varsinainen vierailuni kaupunkiin tapahtui vasta kymmenisen vuotta sitten, kun siellä järjestettiin Maantieteen päivät. Aivan viime vuosina Tampereella on tullut vierailtua vähän useammin, kun on tamperelaisen kanssa tullut mentyä naimisiinkin.

Viimeisin vierailuni kaupunkiin oli viime viikolla. Silloin kävin muun muassa ensimmäistä kertaa katsomassa, miltä Kalevan kirkko näyttää sisältä.

RSS RSS feed

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Uusimmat artikkelit